Πρώτα ο Πολίτης-Τοπικό Κουφαλίων:Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων

Ανακοίνωση για τη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: <<Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις>>, που μεταξύ άλλων ορίζει ως μοναδική προϋπόθεση για τη διατήρηση της λειτουργίας των Δημόσιων Ι.Ε.Κ. στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, την ύπαρξη 250 συνολικά φοιτούντων/καταρτιζομένων κατά τη λήξη δύο (2) συνεχόμενων ετών κατάρτισης, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος 2020-2021 και εφεξής.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, η λειτουργία του Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων, που αριθμεί περί τους 120 σπουδαστές κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο, τίθεται υπό αίρεση, καθώς δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό σπουδαστών για τη συνέχιση της λειτουργίας του. 

Δυστυχώς, στο εν λόγω προσχέδιο Νόμου, του οποίου η δημόσια διαβούλευση έλαβε τέλος στις 03 Δεκεμβρίου και σύντομα θα κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε η γεωγραφική θέση του Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων που εξυπηρετεί τρεις (3) τουλάχιστον όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Θες/νίκης, Κιλκίς και Πέλλης), ούτε το μέλλον σπουδαστών και εργαζομένων, που θα αναγκαστούν σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία να διανύουν καθημερινά 100χλμ για να συνεχίσουν τις σπουδές και την εργασία τους, αλλά ούτε ακόμη τα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια που διαμορφώθηκαν στην πορεία του χρόνου, μεταξύ άλλων και με τη συνδρομή του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Κουφαλίων και του Καλλικρατικού Δήμου Χαλκηδόνος στη συνέχεια.

  Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επαναδιατυπώσει ή να αποσύρει το επίμαχο άρθρο, λαμβάνοντας υπόψη περιπτώσεις όπως του Ι.Ε.Κ. Κουφαλίων, που βρίσκονται μακριά από το Μητροπολιτικό κέντρο, στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας και διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, γεγονός σπάνιο για αυτές τις εκπαιδευτικές δομές.

  Παράλληλα, ζητούμε από τη Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Κ. Κουφαλίων για τις σχετικές ενέργειές της και πιο συγκεκριμένα, αν έλαβε μέρος με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση του Νομοσχεδίου, που όπως προαναφέρθηκε έληξε στις 03 Δεκέμβρη. Επιπλέον, την καλούμε να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας και της Κ.Ε.Δ.Ε., καθώς πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα που σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλους Δήμους ανά τη χώρα.

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως τη στιγμή που η χώρα δίνει τον κρίσιμο αγώνα κατά της πανδημίας και καταδεικνύεται η ανάγκη για αποκέντρωση σε όλους τους τομείς, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο να διατυπώνονται τέτοιου είδους προθέσεις που καταδικάζουν την εκπαίδευση και οδηγούν σε επαγγελματικό και οικονομικό μαρασμό τους Περιφερειακούς Δήμους, δημιουργώντας σπουδαστές δύο  ταχυτήτων.

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ                          ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Δ.Κ. ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ

‘Πρώτα ο Πολίτης’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *