Σ. Φάμελλος: «Η σκοτεινή τετραετία του πλιάτσικου και των παρακολουθήσεων θα παραμείνει ως στίγμα για την Ελλάδα»

Σ. Φάμελλος: «Η σκοτεινή τετραετία του πλιάτσικου και των παρακολουθήσεων θα παραμείνει ως στίγμα για την Ελλάδα»

«Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα είναι απόλυτα συνεπές με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας και με την πολιτική διαδρομή του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος είναι αυτός που έλεγε το ότι θα σπάσει αυγά με την εφαρμογή του Target Model, αλλά θα πέσουν οι τιμές του ρεύματος. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι φτωχοποίηση και λουκέτα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δισεκατομμύρια υπερκέρδη για το καρτέλ ενέργειας. Έτσι και σήμερα, προκύπτει ότι οι λίγοι, πραγματικά ωφελούμενοι από αυτό το νομοσχέδιο, είναι οι τράπεζες και οι εργολάβοι και όχι οι οικογένειες που έχουν ανάγκη από στέγη», σημείωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στο θέμα της παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ζήτημα για το οποίο ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να τοποθετηθεί: «Αναρωτιόμαστε αν ισχύει τελικά η δήλωση της δημοσιογράφου των New York Times, ότι τα στελέχη της ΝΔ  αν και ξέρουν ότι παρακολουθούνται, δεν μιλούν για να μην το εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση. Αυτό είναι πραγματικά το δημοκρατικό ανάστημα της Νέας Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος επίσης και στα σκάνδαλα της ανακύκλωσης, που όπως φαίνεται από τα δημοσιευμένα αποσπάσματα συνομιλιών, γνώριζε καλά ο κ.Χατζηδάκης.

Στη συνέχεια, ο Σ.Φάμελλος εστίασε στις διατάξεις για τη στεγαστική αποκατάσταση στο Μάτι, επισημαίνοντας ότι τριάμισι χρόνια μετά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Μάτι έχουν αποδειχθεί απόλυτα υποκριτικές. «Με το νομοσχέδιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης «επιστρέφει» στο Μάτι, πάλι με μεγάλα λόγια, τυμβωρυχία και κοροϊδία, όπως και την περίοδο που ήταν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας», σημείωσε. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ιστορικό της αποκατάστασης στην περιοχή μετά την τραγωδία, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντός 2,5 μηνών από την πυρκαγιά προχώρησε στην κήρυξη της αναδασωτέας έκτασης, και ανάρτησε το δασικό χάρτη για την περιοχή ο οποίος δεν υπήρχε εδώ και 40 χρόνια. Με το Ν. 4579 (Δεκέμβριος 2018) καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί δόμησης στην περιοχή, και επιβλήθηκαν αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και όροι όπου υπήρχε κίνδυνος χτιστούν αυθαίρετα, σε καταπατημένες εκτάσεις ή στον αιγιαλό. Το Μάιο του 2019, δηλ. μέσα σε 6 μήνες από την ψήφιση του νόμου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), διασφαλίζοντας το περιβάλλον, τον αιγιαλό, τις προσβάσεις, το δομημένο περιβάλλον και την ασφάλεια δικαίου.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν. 4626/2019) ίδρυσε την εταιρεία «Μάτι Ξανά» και ανέθεσε την εκπόνηση του ΕΠΣ στο Τεχνικό Επιμελητήριο με την υποκριτική εξαγγελία των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη ότι το ΕΠΣ θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο. «Τελικά, για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου χρειάστηκαν πάνω από τρία (3) χρόνια, που δεν το λες και αριστεία, και παραμένει σε εκκρεμότητα η πολεοδομική μελέτη με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2023, δηλαδή με την επόμενη κυβέρνηση», σχολίασε ο Σ.Φάμελλος.

Κατόπιν, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά κενά και αναπάντητα ερωτήματα στο νέο «σχέδιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τόσο σε σχέση με τη στεγαστική αποκατάσταση, όσο και σε σχέση με τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στη στεγαστική αποκατάσταση, σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει καμιά απάντηση που εντοπίζεται η περιοχή για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυροπλήκτων στο Πολεοδομικό Σχέδιο, αν πρόκειται για ιδιωτική έκταση που θα απαλλοτριωθεί, ποια θα είναι τα έργα υποδομής και οι κοινόχρηστοι χώροι, ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Απαράδεκτο είναι επίσης ότι στο ΤΕΕ ανατίθεται ο ρόλος της αναθέτουσας και διευθύνουσας υπηρεσίας για το έργο, παρακάμπτοντας και πάλι τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες. Εφόσον όμως δεν γνωρίζουμε ούτε την έκταση που θα γίνει η δόμηση, ούτε τους πυρόπληκτους που θα πάρουν τις κατοικίες, οι μόνοι ωφελούμενοι θα είναι οι εργολάβοι. Για τα υπόλοιπα δεν έχουμε απάντηση, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, η μόνη ανάγκη είναι να ανακοινωθεί πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης ενόψει εκλογών. Δηλαδή η τυμβωρυχία και η κοροϊδία συνεχίζονται», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

Όσον αφορά στη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2018 είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας να αφορά την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, βούληση που εξέφρασε και ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2019. «Έως σήμερα δεν έχουμε απάντηση γιατί άλλαξε η αρχική απόφαση, και εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για νέο νοσοκομείο που είναι μια υποδομή χρειάζεται η Ανατ. Αττική, ή έστω κάποια άλλη προνοιακή δομή και αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης και το χώρο «δασικής αναψυχής. Ίσως η απάντηση να έχει δοθεί βέβαια ήδη από τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Πλεύρη: η ΝΔ δεν θέλει δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό και στερεί ένα δημόσιο νοσοκομείο από την Ανατολική Αττική», επεσήμανε.

Υπενθύμισε επίσης ότι και στην τροποποίηση της δωρεάς υπάρχουν σκιές: «Αρχικά, υπήρξε τροπολογία το Δεκέμβριο του 2020 για μεταβίβαση οικοπέδου στο Δήμο Μαραθώνα που ακυρώθηκε με το Ν. 4864/2021, ενώ με το Ν. 4822/2022 η διαμόρφωση του χώρου δασικής αναψυχής εντάχθηκε στη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εξαίρεση για νυκτερινή λειτουργία και με απευθείας αναθέσεις εργασιών με το Ν. 4916/22. Παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις παντού, όπως συνηθίζει η Νέα Δημοκρατία», σχολίασε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ξανά στην παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ: «Δεν είμαστε ίδιοι: εμείς συμπαραστεκόμαστε στον κ. Χατζηδάκη για την παραβίαση των δικαιωμάτων του, ως πολίτη και ως πολιτικού, όμως δεν ξεχνάμε ότι οι πολιτικές του ξεπουλήματος και της αδικίας του κ. Μητσοτάκη είναι πολιτικές και του κ. Χατζηδάκη, που παρότι παρακολουθούμενος, ενορχήστρωσε και συντόνισε, και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Εργασίας. Δυστυχώς αυτή η σκοτεινή τετραετία του πλιάτσικου και των παρακολουθήσεων θα παραμείνει ως στίγμα για τη χώρα μας. Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή η πορεία σύντομα θα ανατραπεί πολύ σύντομα από την ίδια την κοινωνία», κατέληξε.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=UpizhaM2I_Y