Υπάρχει διέξοδος για ρεύμα σε προσιτές τιμές
Άρθρο Σ.Φάμελλου στο περιοδικό «Τριάντα ημέρες»
«Δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς χρειάζονται οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην Ελλάδα για να καλύψουν την αύξηση των τιμών ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕ) στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου. Ενώ σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος ενώ συνολικά το 69% των πολιτών δυσκολεύεται να τον πληρώσει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Public Issue. Αυτό είναι το «τρομερό» αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας για το οποίο παραδόξως επαίρεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Και το παράδοξο η κυβέρνηση να επιμένει ότι έχουμε φτηνό ρεύμα και οι πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις, να μην μπορούν να το πληρώσουν», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τριάντα ημέρες», μία έκδοση για την πόλη, τους πολίτες, τον πολιτισμό του Ωραιοκάστρου.
Σχολιάζει πως η κυβέρνηση επιλέγει να κλείνει τα μάτια σε αυτήν την τραγική πραγματικότητα και συνεχίζει το μέτρο των επιδοτήσεων με λεφτά των πολιτών που καταλήγουν στις ενεργειακές εταιρείες με αποτέλεσμα, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η ακρίβεια να χρεώνεται στις πλάτες της κοινωνίας. «Σε μία κοινωνία που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να της εξασφαλίσει ότι θα έχει πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δυστυχώς την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και ένα και πλέον έτος, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε μετατρέψει την ενέργεια σε πεδίο κερδοσκοπίας ξεκινώντας με τις αυξήσεις τον Σεπτέμβριο του 2019, τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στη συνέχεια και κατέληξε να επιδοτεί πλέον την ακρίβεια με χρήματα των καταναλωτών και όχι να παρέμβει ώστε να μειώσει τις τιμές».
Ο Σ.Φάμελλος τονίζει τέλος ότι η διέξοδος από το αλαλούμ, ένα κυριολεκτικό βατερλό της ενεργειακής πολιτικής, όπως το χαρακτηρίζει, της κυβέρνησης ΝΔ απαιτεί πολιτική αλλαγή. «Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι ριζικές και φυσικά στην αντίθετη κατεύθυνση με το πρόβλημα και τον δημιουργό του, που είναι η πολιτική της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προβλέπει ισχυρό ρόλο της πολιτείας για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και όχι του καρτέλ. Προτείνουμε κρατικοποίηση της ΔΕΗ και θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, που σε συνθήκες κρίσης μπορεί να γίνει και μικρότερος (έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία). Και ο ισχυρός έλεγχος προϋποθέτει και την αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών στο ρεύμα, στην προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και στη διύλιση πετρελαιοειδών από το 2021».