Μιας και μιλάμε για αξιολόγηση
Κάτω από τη βάση η αξιολόγηση της κυβέρνησης στην επαγγελματική εκπαίδευση
Τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση, με Υπουργό Παιδείας την κ. Κεραμέως, κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή τον «εμβληματικό» Ν. 4763/2020, ο οποίος υποτίθεται ότι θα «μεταρρύθμιζε» την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Μόλις τρία χρόνια μετά η ίδια κυβέρνηση, με διαφορετικό υπουργό Παιδείας -αυτή την φορά τον κ. Πιερρακάκη, ακύρωσε στην ουσία τον νόμο αυτό, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή τον Ν.5082/24 που -επίσης- ψευδεπίγραφα παρουσίασε ως «μεταρρύθμιση» στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση και την δεύτερη κατά σειρά ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εκθέσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μία στοιχειωδώς τεκμηριωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Ν.4763/2020 σε σχέση με τους εκπεφρασμένους στόχους του. Τουλάχιστον, έτσι συνηθίζουν στις σύγχρονες δημοκρατίες -να αξιολογούν τους υπουργούς για το έργο τους. Φεύ. Η αξιολόγηση της υπουργού, η οποία, θυμίζω, ίδρυσε και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, έγινε απευθείας από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος αναβάθμισε την κ. Κεραμέως σε Υπουργό Εσωτερικών.
Ο δεύτερος και διορθωτικός νόμος της κυβέρνησης θέσπισε τα Κέντρα -campus- Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ-άρθρ.13), δηλαδή υπέρ-συγκεντρωτικές μέγα-δομές, 600, 800 ή και 1000 μαθητών και ανακοίνωσε την εφαρμογή τους σε 60 από τα συνολικά 417 ΕΠΑΛ. Το ίδιο πείραμα είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν, με τον Ν.576/1977. Βέβαια, τότε, ο Γεώργιος Ράλλης δεν είχε μεταρρυθμιστικό οίστρο και αντί για campus, τα ονόμασε Κ.Ε.Τ.Ε.. Και τα οποία καταργήθηκαν το 1985 ως πλήρως αποτυχημένα από το νόμο Κακλαμάνη.
Βέβαια, εν προκειμένω δεν χρειάζεται να καταργήσουμε τα Κ.Ε.Ε.Κ. διότι δεν έχουν συσταθεί καν. Ο δε υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, ο οποίος, θυμίζω, είχε -επίσης- δεσμευτεί ότι δεν θα μετατρέψει τα κολλέγια σε πανεπιστήμια με τον νόμο του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τελικά αυτό έκανε, αξιολογήθηκε από το έργο του απευθείας από τον κ. Μητσοτάκη και αναβαθμίστηκε σε Υπουργό Οικονομικών.
Εντωμεταξύ, σε κοινοβουλευτική μας ερώτηση για τα Κ.Ε.Ε.Κ. τον Δεκέμβριο του 2024, η τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Λυτρίβη επιχείρησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου με την ανάγκη «χαρτογράφησης αναγκών» και εκπόνησης ενός αόριστου «master plan» για τα Κ.Ε.Ε.Κ..
Όμως, το Υπουργείο Παιδείας τόλμησε ένα βήμα μπροστά και παρουσίασε ως πιλοτική περίπτωση ίδρυσης τη ΣΑΕΚ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ, η οποία, σύμφωνα με την υπουργική δήλωση, σχεδιαζόταν να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση της τρίτης κατά σειρά ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αυτής της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Υφυπουργού Παιδείας Κώστα Βλάση, η ΣΑΕΚ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ καταργείται(!) και συγχωνεύεται από 1/9/2025 στη ΣΑΕΚ Σίνδου.
Ειλικρινά, είναι τέτοιες οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της Νέας Δημοκρατίας που θα ήταν δύσκολο να τις περιγράψει ακόμη και ο γνωστός αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού.
Συνοψίζοντας, η κυβέρνηση πειραματίζεται επί έξι χρόνια στον νευραλγικό τομέα της Παιδείας με νόμους που όχι μόνο δεν εφαρμόζονται αλλά αντικαθίστανται ή τροποποιούνται από τον επόμενο υπουργό της -ίδιας- κυβέρνησης.
H Νέα Δημοκρατία μιλά διαρκώς για αξιολόγηση αλλά δεν αξιολογεί κανένα δικό της νομοθέτημα και καμία δική της πολιτική.
Αντί να λογοδοτεί και να λύνει προβλήματα, υπόσχεται να προσθέσει λέξεις κενές περιεχομένου κι εφαρμογής στο Σύνταγμα.
Όμως, το Σύνταγμα της χώρας δεν προσφέρεται για να λύσει το πρόβλημα αξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης.
Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής