Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ… ΠΑΖΑΡΙΑ»

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ… ΠΑΖΑΡΙΑ»

Για την Ελλάδα των ισχυρών συμμαχιών και της πειστικής αποτροπής όποιου αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μίλησε στο Λαγκαδά ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το πολιτικό του γραφείο με τίτλο: «Εξωτερική πολιτική και εθνική αξιοπρέπεια» και η οποία διήρκησε περισσότερες από δυο ώρες.

Έχοντας δίπλα του τον Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, διεθνολόγο κ. Τάσο Χατζηβασιλείου, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτή Καθηγητή του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Φίλη, τον Αντιστράτηγο ε.α. Ηλία Λεοντάρη και τον δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Μωυσή που είχε την ευθύνη του συντονισμού της συζήτησης, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε το πλέγμα των κυβερνητικών πολιτικών για την ενίσχυση της επιρροής της πατρίδας μας στο περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές σύστημα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Καράογλου επισήμανε πως τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα βγαίνει από το περιθώριο και αποκηρύσσει την εθνική κακομοιριά της περιόδου 2015-2019. «Τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαπραγμάτευτα γιατί απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι η ισχύς. Και η Ελλάδα είναι πλέον μια ισχυρή χώρα. Έχουμε τη δύναμη να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ελληνικού λαού» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Επισήμανε, επίσης, πως «η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη» όπως αποδεικνύει η συνεπής πολιτική στάση που εφαρμόζει η ελληνική Κυβέρνηση. «Κόκκινη γραμμή μας είναι η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των εκατοντάδων παρευρισκομένων που γέμισαν ασφυκτικά κάθε γωνιά της αίθουσας Λουτρών του Λαγκαδά.

Και συνέχισε: «Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αγγίζουν, ούτε μας φοβίζουν. Κινούμαστε πολιτικά και διπλωματικά στη σωστή κατεύθυνση και εργαζόμαστε για την πειστική αποτροπή όποιου αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία».

Ακόμη, κατέστησε σαφές πως η άσκηση υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής σφυρηλατεί την εθνική μας αξιοπρέπεια και πως δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τούρκικα… παζάρια» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Τέλος, μιλώντας για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Καράογλου προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να προσέλθουν στην κάλπη και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα «με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας». Όπως είπε: «Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εθνική ανάγκη για να εφαρμόζεται πατριωτική, νηφάλια και αποφασιστική πολιτική που προάγει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ακολούθως το λόγο πήρε ο έγκριτος διεθνολόγος και Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Χατζηβασιλείου ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και δεν το εφαρμόζει a la carte, γι’ αυτό και σήμερα έχει σωρευμένο διπλωματικό κεφάλαιο να μιλά με μεγαλύτερη άνεση για τα ελληνοτουρκικά. Παρατήρησε ακόμη ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα κέρδισε αξιοπιστία στο εξωτερικό γιατί η ελληνική Κυβέρνηση έλυσε προβλήματα δεκαετιών και αποτελεί σήμερα μέρος της λύσης των προβλημάτων. «Αποδεικνύουμε με συγκεκριμένες πολιτικές στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας. Δεν το λέμε μονάχα στα λόγια. Άρα είναι σαφές ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019».

Για τον τουρκικό αναθεωρητισμό σχολίασε ότι αποτελεί δομικό στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και χαρακτήρισε «σαθρό και παράλογο» το αφήγημα της Άγκυρας περί «Γαλάζιας Πατρίδας». «Εμείς, ως ΝΔ, συνεχίζουμε στο δρόμο της ευθύνης χωρίς φόβο και χωρίς κανέναν δισταγμό. Πάντα είμαστε υπέρ της ένωσης δυνάμεων, όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε την πολιτική της εθνικής αξιοπρέπειας και της εθνικής υπερηφάνειας γιατί οι Έλληνες το αξίζουμε».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, ανέφερε από την πλευρά του πως η εθνική αξιοπρέπεια σχετίζεται με την αξιοπιστία που εκπέμπει κάθε χώρα. «Πόσο δηλαδή, σε υπολογίζουν οι εταίροι και σύμμαχοί σου και πόσο αυτό που λες ισχύει και μπορεί να πάει μέχρι τέλους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε σε άλλο σημείο: «Εθνική αξιοπρέπεια, επίσης, είναι το να μπορείς να είσαι ευέλικτος στον τρόπο που κινείσαι στην εξωτερική πολιτική και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις μια αποδοχή η οποία περνά μέσα από μια σχέση ειλικρίνειας που πρέπει να έχει η πολιτική ηγεσία με την κοινωνία». Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι η Άγκυρα θα επικεντρώσει την προσοχή της σε τρία πεδία το επόμενο διάστημα. Στο μεταναστευτικό, στην αποστρατικοποίηση των νησιών και την ενέργεια.

«Είναι κρίσιμο να έχουμε και τους ευρωπαίους μαζί μας και τις κατάλληλες συμμαχίες την κατάλληλη στιγμή. Η Ελλάδα πάντα κέρδιζε όταν βρισκόταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας Έχανε όταν βρισκόταν μόνη της ή στη λάθος πλευρά της ιστορίας» ανέφερε  ο κ. Φίλης.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η τοποθέτηση του κ. Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος υπηρέτησε σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης και ανέπτυξε το ρόλο της αμυντικής διπλωματίας και πως αυτή επηρεάζει την εξωτερική πολιτική. Όπως είπε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιούν την αμυντική διπλωματία. Η αμυντική διπλωματία υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την εθνική αξιοπρέπεια και εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας».