Της Μαρίζας Τσαμίδα:Η γιορτή της γυναίκας

 

Της Μαρίζας Τσαμίδα

Αυτή η γιορτή σήμερα δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Ίσως όταν πάψει, να ισχύσει η πραγματική της έννοια. Αν και δυτική γυναίκα και σαφώς η θέση μου καλύτερη από τις γυναίκες της ανατολής επιμένω σε μία μάχη κόντρα σε απαρχαιωμένες και ουσιαστικά ανυπόστατες πεποιθήσεις που μας εμφύσησαν ακόμα και οι ίδιες οι γυναίκες που μας μεγάλωσαν. Πόσο μάλλον οι πατριάρχες.

Αγαπημένες γυναίκες που και αυτές έτσι μεγάλωσαν χωρίς να αναλογιστούν και πάρουν την ευθύνη της υπόστασής τους, του μεγαλείου τους και της ευφυΐας τους. Πίσω από τον ίσκιο ενός άντρα είτε πατέρα είτε συζύγου ενώ θα έπρεπε ο ίσκιος να είναι μεγαλύτερος με τους δύο μαζί στο πλάι. Όχι χρόνια πολλά σήμερα… Χρόνια ελπιδοφόρα, χρόνια ισονομίας, χρόνια απενεχοποιημένα και για τις γυναίκες με βαρύ ζυγό χρόνια ελεύθερα.

Γη,φωτιά και θάλασσα γένους θηλυκού.Τόσο απέραντες,τόσο παθιασμένες και τόσο απύθμενες είμαστε, φτάνει να το αποδεχτούμε.

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το μουσείο της Ακρόπολης. Καρυάτις ονομάζεται το γλυπτό που έχει γυναικεία μορφή και χρησιμεύει στην στήριξη κτιρίων. Το αντίστοιχο αρχιτεκτονικό στοιχείο που έχει ανδρική μορφή ονομάζεται Άτλας. Αυτός ο συνειρμός από μόνος του μας κάνει να σκεφτούμε κάποια πράγματα νομίζω…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *