Βιβλιοθήκη, ο ναός του νου
Αν και η πρόσβαση στην τεράστια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου, τα ολοένα και αυξανόμενα ηλεκτρονικά βιβλία και οι *on line* εργασιακές δραστηριότητες του κοινού τείνουν να προσπεράσουν τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, πιστεύω ή θέλω τουλάχιστον, ότι το δέος που σε πιάνει όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με χιλιάδες βιβλία που περιμένουν να ανακαλύψεις τους κρυμμένους θησαυρούς δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.
Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στη δημοτική βιβλιοθήκη στα Κουφάλια (στεγάζεται στο Πνευματικό κέντρο Κ.Χατζάκος) μετά από μεγάλο διάστημα ομολογώ. Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ζεστός, ( αυτό οφείλεται και στην ευγενική και φιλόξενη παρουσία της βιβλιοθηκάριου κας Νίκη Κοεμτζή) παρά τα πολλά σκαλοπάτια ( πάρα πολλά) που τον καθιστούν αρνητικό αν όχι απαγορευτικό για άτομα με ειδικές ανάγκες και θλιβερά μικρό για βιβλιοθήκη…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρήκα βιβλία που με εξέπληξαν, θα ήθελα όμως η βιβλιοθήκη της πόλης μου να είναι πιο ενημερωμένη, σαφέστατα πιο μεγάλη και προσβάσιμη, γνωστή και γιατί όχι και ανταγωνιστική ( με την ορθή πάντα έννοια) με άλλες.
Κυρία Κοεμτζή, εργάζεστε ως βιβλιοθηκάριος από πότε?
Ξεκίνησα με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και θα είμαι εδώ για οκτώ μήνες. Μετά από είκοσι χρόνια ξανά εδώ! Είχα δουλέψει πρώτη φορά εδώ στο τέλος του ΄96 μέχρι το ΄99, μετά πήγα στη σχολική βιβλιοθήκη του ΤΕΛ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ για τέσσερα χρόνια όπου και την οργάνωσα με 6000 περίπου βιβλία και η οποία είναι κλειδωμένη από τότε δυστυχώς με άγνωστη την ύπαρξή της από τους ίδιους τους μαθητές.
Πόσα βιβλία φιλοξενούνται σήμερα στον χώρο? Είναι επαρκή για την ζήτηση? Αν υπάρχει φυσικά.
Περίπου 7000 από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι τώρα. Από το ΄99 που ήμουν έως τώρα έχουν μπει 2000 βιβλία από δωρεές. Ζήτηση σαφέστατα υπάρχει. Επαρκή δεν είναι. Η συλλογή ανανεώνεται από τους χρήστες. Καθαρά εθελοντικά, από δωρεές. Φανταστείται μια κυρία έφερε από το Πρόχωμα 35 βιβλία και αυτό ενεργοποίησε και άλλους.
Ποιες ηλικίες έλκονται περισσότερο ?
Γυναίκες κυρίως, συνταξιούχες, άνεργοι. Μητέρες που φέρνουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς μέχρι τώρα τα παιδιά δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου δεν μπορούσαν να έρθουν λόγω ωραρίου. Τα απογεύματα ήταν κλειστά.Τα μέλη που έρχονται έως και σήμερα στη βιβλιοθήκη είναι αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας που έγινε από τη βιβλιοθήκη κατά τη διάρκεια λειτουργίας της τα έτη 2000-2010, με υπεύθυνη βιβλιοθηκονόμο την κ. Ρούλα Γκοτσίδου. Η βιβλιοθήκη τότε λειτουργούσε με σταθερό ωράριο που εξυπηρετούσε και απόγευμα. Η κ. Γκοτσίδου είχε εντάξει σε ειδικό πρόγραμμα όλη τη συλλογή της βιβλιοθήκης και εξυπηρετούσε εκτός από τάξεις σχολείων και μεγάλο αριθμό παιδιών το απόγευμα. Ο μεγαλύτερος όγκος δωρεών είχε γίνει εκείνη την εποχή. Οι κυρίες που έρχονται σήμερα αναφέρονται συχνά στην κ. Γκοτσίδου.
Γίνονται κάποιες δραστηριότητες εδώ? Θα θέλατε να γίνουν και ποιες θα μπορούσαν να είναι?
Με αυτές τις συνθήκες και με το νέο ωράριο ( όσο διαρκέσει το οκτάμηνο) δική μου επιθυμία είναι να προσεγγίσουμε τα παιδιά. Από εκεί ξεκινάμε για να βοηθήσουμε, να αγαπήσουν το χώρο. Να έρθουν σχολεία με τους δασκάλους. Υποχρέωση της βιβλιοθήκης είναι να κάνει κάποιες δράσεις όπως το καλοκαίρι . Πρέπει να υπάρχει πάντως ο κατάλληλος χώρος και μαζί με τους εθελοντές “εμψυχωτές” αναλαμβάνουν με χειροτεχνίες, αναγνώσεις βιβλίου και άλλα διαδραστικά που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά.Όμως ο χώρος εδώ δεν ξέρω πώς θα ευνοούσε κάτι τέτοιο όσο κι αν το θέλω.Να αναφερθώ για παράδειγμα, ότι το Future Library που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Νιάρχος, είχε αναλάβει τη δημιουργία δικτύου δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών καθώς και την εποπτεία δραστηριοτήτων ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες της χώρας. Από πέρυσι έχει αναλάβει την εποπτεία η Εθνική Βιβλιοθήκη που έχει περισσότερο ένα ρόλο συμβουλευτικό[ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χρηματοδότηση αλλά περισσότερο παροχή συμβουλών οργάνωσης δραστηριοτήτων για παιδιά, με την υποχρέωση της βιβλιοθήκης να τις υλοποιεί.]
Τι θα γίνει όταν λήξει η σύμβασή σας στη βιβλιοθήκη?
Μετά το τέλος των οκτάμηνων προγραμμάτων, ανοίγει μόνο τα πρωινά 10.00 – 13.30 και ο υπεύθυνος δεν είναι βιβλιοθηκάριος. Αυτό γίνεται μέχρι να μπουν ξανά σε λειτουργία τα προγράμματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση και τον χρόνο που μας διαθέσατε.
Συνοψίζοντας αυτά που αποκόμισα είναι πως έχουμε μία ανοικτή βιβλιοθήκη στο Δήμο Χαλκηδόνος που εξυπηρετεί 33000 περίπου κατοίκους με ωράριο τακτικό μόνο οκτώ μήνες, δραματικά μικρή και λίγα αναλογικά βιβλία, πρόσβαση δύσκολη (για μια μερίδα ανθρώπων τουλάχιστον).Έχουμε ακόμη μία στο ΤΕΛ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ (την οποία έχουν διαρρήξει στο παρελθόν και πρόσφατα έχει υποστεί και υλικές ζημιές από την Χειμωνιάτικη κακοκαιρία) που παρά τα επανειλημμένα έγραφα των δ/ντών του σχολείου παραμένει κλειστή και άγνωστη στο ευρύ κοινό (ακόμα και στους μαθητές της) και μία υπό κατασκευή στο Ξηροχώρι η οποία έχει αυτή τη στιγμή 230 τίτλους βιβλίων από εθελοντές πάλι… Η βιβλιοθήκη είναι ένα ζωντανό στολίδι του πολιτισμού, μια κληρονομιά και παρακαταθήκη όπως τα μνημεία, οι εκδηλώσεις κλπ. Ας της δώσουμε λοιπόν την ανάλογη σημασία και επένδυση, κάτι που στην ουσία είναι για εμάς τους ίδιους.