Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας φορέας υποδοχής στο πλαίσιο του Erasmus +

To 1o Γυμνάσιο Χαλκηδόνας μεταξύ 3- 9 Οκτωβρίου είχε την τιμή να υποδεχτεί μαθητές και καθηγητές από την  Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Κροατία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο “Space Detectives” και με αριθμό σύμβασης: 2019-1-RO01-KA201-063036. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα τυπικό ελληνικό σχολείο, να παρακολουθήσουν δραστηριότητες και παρουσιάσεις  σχετικές με το θέμα του προγράμματος.

Καθόλη την παραμονή τους στη χώρα μας είχαν την ευκαιρία μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ξεναγήσεων να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας μας. Οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να καλλιεργήσουν αρκετές δεξιότητες, γνωστικές, ψηφιακές και επικοινωνιακές.

Σημαντική και πολύ υποστηρικτική στάθηκε και η συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος ανέλαβε και πραγματοποίησε με απόλυτη  επιτυχία την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση των Ευρωπαίων συνεργατών μας.

Το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας στην Πορτογαλία με πρόγραμμα Erasmus plus

To Σάββατο, 13 Νοεμβρίου, επέστρεψε από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας η παιδαγωγική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Χαλκηδόνας, η οποία αποτελούνταν από τις μόνιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου Χαραλαμπίδου Αλεξάνδρα (ΠΕ02), συντονίστρια του ευρωπαϊκου εκπαιδευτικού προγράμματος και Χαριζάνη Ανδρονίκη (ΠΕ86) και 4 μαθητές του Γυμνασίου μας, τον Αντώνη Νούση, τον Κωνσταντίνο Μούστο από τη  Β΄ Τάξη και τις Ιτούδη Μαρία και Τάσκου Αγγελική από τη Γ΄ Τάξη. Η μετακίνηση της παιδαγωγικής ομάδας έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο “Space Detectives” και με αριθμό σύμβασης: 2019-1-RO01-KA201-063036 που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φορείς υποδοχής ήταν τα σχολεία της Πορτογαλίας στην Povoa de Santa Iria και στην  Penacova. Κατα την παραμονή μας εκεί είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, οι μαθητές μας  συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με το διάστημα, έκαναν μάθημα ρομποτικής, παρακολούθησαν πειράματα και μία ομιλία από έναν ακαδημαϊκό, ενώ παρουσίασαν στο πλαίσιο του προγράμματος το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την κουλτούρα της Πορτογαλίας και να επισκεφθούμε σημαντικά αξιοθέατα της χώρας υποδοχής.

Η παιδαγωγική ομάδα επέστρεψε με σημαντικά οφέλη παιδαγωγικά, έχοντας γνωρίσει ένα πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, γνώσεις και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύοντας τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους και το ευρωπαϊκό τους προφίλ. Εξίσου σημαντική εμπειρία από παιδαγωγική, μαθησιακή και επαγγελματική σκοπιά στάθηκε και για τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Επιστρέφοντας στο σχολείο, πραγματοποιήσαμε μία παρουσίαση της προόδου του προγράμματος με προβολή οπτικοακουστικού υλικού στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Μέσω του παρόντος προγράμματος και  της επιδίωξης μελλοντικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων το 1ο Γυμνάσιο Χαλκηδόνας επιδιώκει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σχολείο με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.