Του Φώτη Ρεγκά:Ο πρωταθλητισμός θέλει τρόπο

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ…ΤΡΟΠΟ

Γράφει ο Φώτης Ρεγκάς για το epsm24.gr και το e-koufalia.gr

Τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ ολοκληρώνονται αυτό το σαββατοκύριακο με ελάχιστες ομάδες να αισθάνονται πετυχημένες λόγω των επιτυχιών τους, άλλες αποτυχημένες μια και δεν πέτυχαν το στόχο που έβαλαν το προηγούμενο καλοκαίρι και τις περισσότερες να ‘’σφυρίζουν ‘’ αδιάφορα. Όπως όμως στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ο λαός μας λέει ‘’ότι σπέρνεις αυτό θερίζεις’’ και δεν έχει άδικο. Μπορεί ο παράγοντας τύχη να είναι μέρος της ατυχίας ή της αποτυχίας δεν είναι όμως ο καθοριστικός. Και η επιτυχία και η αποτυχία είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων οι οποίοι αθροιστικά οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα και στους πανηγυρισμούς ή την κατήφεια.

Ο υπογράφων ασχολείται πολλά χρόνια με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παρότι δεν έβαλε ποτέ το σορτσάκι του ποδοσφαιριστή αλλά έχει κατασταλάξει σε πολλές διαπιστώσεις για το πως μια ομάδα μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό τις οποίες επιθυμεί να μοιραστεί με τους χιλιάδες φίλους του ΕΠΣΜ24 και του e-koufalia.gr. Κατά πρώτον όλα ξεκινούν από την διοίκηση της εκάστοτε ομάδας η οποία πρέπει να είναι συμπαγής και να βαδίζει βήμα βήμα και χωρίς λοξοδρομήσεις στον στόχο που οριοθετεί από το καλοκαίρι.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να ισοσκελισμένος και να μην υπερτιμά τα υποτιθέμενα έσοδα και να υποτιμά τα υποτιθέμενα έξοδα ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένη στη μέση της χρονιάς. Η επιλογή προπονητή πρέπει να γίνει ιδιαίτερα προσεκτικά ξεσκονίζοντας κάθε βιογραφικό υποψήφιου προπονητή. Ο πρωταθλητισμός εκτός από ικανότητες απαιτεί και εμπειρία σε προηγούμενες ομάδες που έκαναν επιτυχίες για ευνόητους λόγους. Αυτό βέβαια δεν είναι θέσφατο αλλά η ιστορία νομίζω δικαιώνει την παραπάνω άποψη.

Το ίδιο ισχύει και στην επιλογή των κατάλληλων παικτών που θα επανδρώσουν την ομάδα. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τους πρωταγωνιστές οι οποίοι θα πρέπει εκτός από ικανότητες να είναι και μπαρουτοκαπνισμένοι σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Ο πρωταθλητισμός είναι μια μεγάλη μάχη η οποία απαιτεί έμπειρους ποδοσφαιριστές αλλά και ικανούς νεαρούς. Εκπτώσεις και χατίρια δεν έχουν θέση σε σύλλογο που στοχεύει στη διάκριση. Κατά τα λοιπά ο σύλλογος πρέπει να βγάζει προς τα έξω και την ανάλογη σοβαρότητα τόσο προς την διοργανώτρια όσο και προς τους αντιπάλους και τους διαιτητές.

Πρέπει οι παράγοντες να καταλάβουν ότι το μεγάλο τους όπλο είναι η καλή ομάδα την οποία οφείλουν να χτίσουν και να μην ασχολούνται με διαιτητικά λάθη και συνωμοσιολογίες άσκοπες.

Όλοι όσοι ασχολούνται με το άθλημα πρέπει κάποτε να χωνέψουν ότι τα διαιτητικά λάθη δεν θα σταματήσουν ποτέ αλλά αυτά ποτέ δεν μπορούν να φρενάρουν μια ικανή ομάδα. Άλλωστε εκτός από τις αδικίες υπάρχουν και οι ευνοϊκές ενίοτε διαιτησίες οι οποίες πάντα περνούν ως μη γενόμενες!!!!!!!!!! Αυτονόητη θεωρείται η σωστή συμπεριφορά προς τους αντιπάλους οι οποίοι είναι αντίπαλοι μόνο στο τερέν για 90 λεπτά και μόνο και κανένας στόχος δεν πρέπει να αλλάζει ην συμπεριφορά όλων των πρωταγωνιστών.

Μπορεί ο πρωταθλητισμός να είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία με μεγάλο άγχος αλλά επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα στη χώρα μας οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να το δούμε ως παιχνίδι και μόνο. Καμία επιτυχία δεν λύνει τα μεγάλα προβλήματα όλων μας και καμία αποτυχία δεν σημαίνει το τέλους του κόσμου.

Η ζωή κάνει κύκλους και είναι για τους δυνατούς , τους εργατικούς και γιατί όχι τους τυχερούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *