Του Ιωάννη Σαραφίδη:Δημοτικές εκλογές και νέος νόμος

Δημοτικές εκλογές και νέος νόμος

 

Του Ιωάννη Σαραφίδη*

Ο καινούργιος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση με την επωνυμία ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 ψηφίστηκε και ήδη είναι νόμος του κράτους.Αλλάζει το εκλογικό σύστημα ριζικά .Θα επιχειρήσω μια ανάλυση του νόμου και τις επιπτώσεις του στο παρακάτω άρθρο.

Το τεχνικό μέρος θα έχει την μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων για καλύτερη κατανόηση.
Θα ακολουθήσει και άλλο άρθρο πολύ σύντομα με την πολιτική αποτίμηση και τα πιθανά επακόλουθα του νόμου στην διαδικασία εκλογής Δημάρχου και στη διακυβέρνηση του Δήμου
Πότε θα γίνουν οι Δημοτικές εκλογές ;
Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν, η Α’ Κυριακή στις 26 Μαΐου 2019 και η δεύτερη (αν υπάρξει) στις 02 Ιουνίου 2019 για την ανάδειξη του Δημάρχου.
Η πρώτη Κυριακή θα βγάζει αναλογικά τους συμβούλους από όλες τις παρατάξεις και η δεύτερη Κυριακή αν υπάρξει ,τον Δήμαρχο ανάμεσα στους δυο πρώτους.
Οριστικά λοιπόν οι σύμβουλοι βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και οι δυο πρώτοι υποψήφιοι Δήμαρχοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά, θα ψηφιστούν την δεύτερη Κυριακή για τον νικητή.
Εννοείται ότι αν ένας υποψήφιος Δήμαρχος εξασφαλίσει το 50% των ψήφων, βγαίνει από την 1η Κυριακή αυτοδύναμος με πλειοψηφία δηλαδή στο δημοτικό συμβούλιο
Είναι σίγουρο ότι οι εκλογές θα γίνουν με το νέο σύστημα;
Όχι 100% σίγουρα.Γιατί αν προηγηθούν βουλευτικές εκλογές από τον Οκτώβριο του 18 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 και έρθει μια άλλη κυβέρνηση π.χ Ν.Δ., οπως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να επαναφέρει τον νόμο στα προηγούμενα με κάποιες μικρές αλλαγές.
Άρα με βουλευτικές εκλογές πρόωρες και αλλαγή κυβέρνησης ο νόμος επανέρχεται στα παλιά.
Αν όμως γίνουν ταυτόχρονα βουλευτικές εκλογές, εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 ο καινούργιος νόμος θα ισχύσει
Τι αλλαγές λοιπόν φέρνει ο καινούργιος νόμος;
Είναι ένας νόμος 250 σελίδων περίπου που φέρνει οριακές έως ασήμαντες αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
Οι δυο ριζικές τομές που κάνει είναι στην εκλογή των συμβούλων και στην εκλογή των τοπικών συμβουλίων, που θα επηρεάσουν άμεσα την λειτουργία των Δήμων.
Τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν για να κατέβει κάποιος υποψήφιος
Κατ’ αρχάς κάθε υποψήφιος Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να κατεβάσει ψηφοδέλτιο με συμβούλους και δεν μπορεί να κατέβει μόνος του, όπως και κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να κατέβει μεμονωμένος αλλά πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο.Ελάχιστος αριθμός συμβούλων 33, μέγιστος 43 για το Δήμο Χαλκηδόνος
Όμως δεν είναι υποχρεωμένος πλέον να κατεβάσει υποψηφίους συμβούλους για τα τοπικά συμβούλια.Ένας συνδημότης λοιπόν μπορεί να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος έχοντας ψηφοδέλτιο με τουλάχιστον 33 συμβούλους (όσα είναι και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου) μέγιστο 43.Επιπλέον τώρα πρέπει το 40% να είναι γυναίκες -κατ ελάχιστο 13 γυναίκες (από το 30% που ήταν )
Ο Δήμαρχος
Αν κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος εξασφαλίσει την Α’ Κυριακή το 50% των ψήφων εκλέγεται από την Α’ Κυριακή και αποκτάει αυτοδυναμία
Αν όμως κανένας δεν εξασφαλίσει το 50% τότε οι δυο πρώτοι (π.χ. ποσοστό 20% και 18% ) ξαναψηφίζονται την δεύτερη Κυριακή και ο πρώτος από τους δυο γίνεται Δήμαρχος.
Εκλογή Συμβούλων
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χαλκηδόνος είναι 33. Αυτοί βγαίνουν οριστικά με απλή αναλογική και ανάλογα με τους ψήφους των συνδυασμών τους από την Α’ Κυριακή. Δηλαδή αν ο Α υποψήφιος Δήμαρχος πάρει 20% την Α’ Κυριακή εκλέγει 7 συμβούλους.Αν ο Β πάρει 18% εκλέγει 6 συμβούλους, ο Γ πάρει 10% εκλέγει 4 συμβούλους και ούτω καθεξής. Ανεξάρτητα τώρα του τι θα γίνει την Β Κυριακή, η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζεται από την Α Κυριακή και αυτή είναι η μεγάλη και ριζική ανατροπή που φέρνει το καινούργιο σύστημα.
Επομένως ναι μεν βγαίνει Δήμαρχος στη Β’ Κυριακή ο Α υποψήφιος (20% ), αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει μόνο 7 συμβούλους.Για να έχεις την πλειοψηφία στους 33 χρειάζεται 17 συμβούλους.
Άρα η παράταξη του θα είναι μειοψηφία και για να κυβερνήσει ή να περάσει την πολιτική της για μικρά ή μεγάλα θέματα, πρέπει να έχει την συναίνεση και άλλης παράταξης-παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Θα δώσω ένα παράδειγμα το τι θα γινόταν αν οι προηγούμενες εκλογές του 2014 γινόταν με αυτό το σύστημα.
Ο κ.Αραμπατζής που είχε πάρει 36% την πρώτη Κυριακή θα είχε 12 συμβούλους
Ο κ.Τσουκνιδάς 28,5 %-10 συμβούλους
Ο κ.Κυριακίδης 28,15%- 9 συμβούλους
Ο κ.Μωυσίδης 7,21%- 2 συμβούλους
Άρα ουσιαστικά ο κ.Τσουκνιδάς θα ήταν μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Όμως τελικά με το παλιό σύστημα:
O κ.Τσουκνιδάς πήρε 20 συμβούλους
O κ.Αραμπατζής 7 συμβούλους
O κ.Κυριακίδης 5 συμβούλους
O κ.Μωυσίδης 1 σύμβουλο
Τι αλλάζει στους Αντιδημάρχους-Προέδρους ;
Οι θέσεις ευθύνης και διοίκησης (πέρα από τον Δήμαρχο), είναι περίπου 12 (οι περισσότερες έμμισθες). Με τον παλιό νόμο όλοι οι σύμβουλοι που τις καταλαμβάνουν προέρχονται από την πλειοψηφούσα παράταξη.Στο δικό μας παράδειγμα του κ.Τσουκνιδά. Και να το ήθελε ο δήμαρχος δεν θα μπορούσε να ορίσει συμβούλους ως αντιδημάρχους από την αντιπολίτευση
Με μια εναλλαγή αυτών κάθε 1-2-3 χρόνια, εξασφάλιζε μια σχετική ηρεμία , τους είχε όλους ευχαριστημένους και διοικούσε.
Με τον καινούργιο νόμο οι θέσεις « ευθύνης» μπορούν να καλυφθούν με απόφαση του Δημάρχου και από την αντιπολίτευση, εκτός από την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης μπορεί με συναίνεση,να οριστούν πρόεδροι νομικών προσώπων (ΔΕΥΑΧ κ.λ.π.) και ειδικοί σύμβουλοι που θα προτείνει η αντιπολίτευση .
Ουσιαστικά λοιπόν όσοι εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν (θεωρητικά ) να μπουν στην διοίκηση του Δήμου, ανεξάρτητα αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση.
Θεωρητικά ή πρακτικά λοιπόν ένας υποψήφιος Δήμαρχος που έλαβε 10% στον Α’ γύρο και έβγαλε 4 συμβούλους, μπορεί να γίνει έμμισθος Αντιδήμαρχος αυτός και ένας άλλος σύμβουλος του ίσως.Άρα πολλοί μπαίνουν στο παιχνίδι ανεξάρτητα του ποσοστού της Α’ Κυριακής.
Ακολουθεί άλλη τεχνική ανάλυση σύντομα για το πως εκλέγονται τα τοπικά συμβούλια
* Ο κ.Ιωάννης Σαραφίδης διετέλεσε πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον τέως Δήμο Κουφαλίων και είναι καθηγητής Φυσικής
Επικοινωνία:giannissarafidis8@gmail.com-Facebook:Giannis Sarafidis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *