Του Κ.Πλαγάκου:Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ για ελεύθερους επαγγελματίες έως 35 ετών

Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης του ΟΑΕΔ για ελεύθερους επαγγελματίες έως 35 ετών

Μέχρι και 500 ευρώ η μηνιαία επιχορήγηση σε περίπτωση πρόσληψης προσωπικού

Του Λογιστή-Φοροτεχνικού Κώστα Πλαγάκου

Στις 11 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μέσω του οποίου επιχορηγούνται νέοι, έως 35 ετών, επαγγελματίες που θα προχωρήσουν σε πρόσληψη ενός ή περισσότερων ανέργων. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα οι νέοι επιχειρηματίες είναι να μην έχουν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό.

Στο πρόγραμμα είναι δυνατή η ένταξη τόσο ατομικών επιχειρήσεων όσο και εταιρειών οποιασδήποτε νομικής μορφής. Όσον αφορά τις εταιρίες θα πρέπει τα άτομα ηλικίας έως 35 ετών που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο να έχουν ποσοστό (ατομικά ή αθροιστικά) μεγαλύτερο του 50%.

Οι άνεργοι που θα προσληφθούν από τους νέους επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Μία σημαντική προϋπόθεση που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο νέος επιχειρηματίας μπορεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνον εφόσον προσλάβει με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (σαράντα ώρες εβδομαδιαίας εργασίας) το άνεργο άτομο.

Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% του συνολικού μηνιαίου κόστους του επιδοτούμενου προσώπου. Αν, για παράδειγμα, οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου είναι 492,31 ευρώ και οι ασφαλιστικές κρατήσεις είναι 240,64 ευρώ, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 732,95 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει το νέο εργοδότη με 366,48 ευρώ μηνιαίως (732,95/2). Το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης δεν μπορεί να υπερβεί τα 500 ευρώ.

Ο επιχειρηματίας που θα προσλάβει άνεργο ηλικίας έως 29 ετών θα επιχορηγηθεί για 18 μήνες ενώ ο επιχειρηματίας που θα προσλάβει άνεργο ηλικίας 30 ετών και άνω θα επιχορηγηθεί για 12 μήνες. Επιχορηγούνται και οι μισθοδοτικές περίοδοι των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και του Επιδόματος Αδείας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι δυνατή η ένταξη επιχειρήσεων που ως έδρα έχουν την οικία του εργοδότη, τα νυκτερινά κέντρα καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ www.oaed.gr (εφόσον προηγουμένως δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Στο παραπάνω άρθρο παρατέθηκαν τα κυριότερα σημεία του προγράμματος. Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Απόφασης με όλες τις λεπτομέρειές της.

Πηγή: Ίδια Επεξεργασία

Ο Κώστας Πλαγάκος γεννήθηκε στα Κουφάλια το 1978. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και του τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Με το αντικείμενο της Λογιστικής ασχολείται από το 2001. Αρχικά εργαζόμενος στην Epsilon Net, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης λογιστών και υποστήριξής τους με προγράμματα λογισμικού, και εν συνεχεία ως ελεύθερος επαγγελματίας στα Κουφάλια. Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και κάτοχος άδειας Α΄τάξης Λογιστή-Φοροτεχνικού. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων φορολογικού ενδιαφέροντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *