Του Σ.Αναγνωστόπουλου:Ας μη χαθεί η ευκαιρία για τα μνημεία μας

Ας μη χαθεί η ευκαιρία για τα μνημεία μας

 

   

 

Γράφει ο Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,

π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου,

Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

 

Με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου στο Δήμο Χαλκηδόνος και την άκρως τιμητική επίσκεψη του σε δύο συμβολικά σημεία όπως το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων της Γέφυρας και ο Μακεδονικός Τάφος του Αγίου Αθανασίου, θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης αυτών των χώρων, οι οποίοι πιστεύω μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής. Η σπουδαιότητά τους αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός του ενδιαφέροντος που επέδειξαν με την επίσκεψή τους τόσο ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Η προσπάθεια ανάδειξης που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια από τον πρώην Δήμο Αγίου Αθανασίου, μετά και την επίσκεψη στους παραπάνω χώρους του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, συνοδευόμενου από κλιμάκιο υπουργών της τότε κυβέρνησης, πήρε ‘’σάρκα και οστά’’ και  φθάσαμε έστω στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα το μνημείο του Μακεδονικού Τάφου.

Δυστυχώς στα πλαίσια του νέου ΄΄Καλλικρατικού Δήμου’’ η προσπάθεια αυτή έχει ατονήσει και περιορίζεται στην τυπική αποστολή εγγράφων προς τις αρμόδιες αρχές, χωρίς όμως συστηματική πίεση, χωρίς πίστη των τοπικών αρχών στη σπουδαιότητα της υπόθεσης και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για το χώρο. Άραγε ήταν τόσο δύσκολο τα τελευταία χρόνια να ευπρεπιστεί ο περιβάλλον χώρος όπως έγινε τώρα; Έπρεπε να επισκεφθεί το χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να γίνει αυτή η υποτυπώδης παρέμβαση; Εκτός βέβαια κι αν το εύρος των οραμάτων ορισμένων διοικούντων, εξαντλείται στον οπτικό ορίζοντα που έχουν από το παράθυρο του γραφείου τους.

Ας γίνει επομένως η αφορμή της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απαρχή μιας ουσιαστικότερης προσπάθειας από όλους μας και κυρίως από τη Δημοτική Αρχή, για τη συνέχιση των απαραίτητων ενεργειών με χρήση όλων των μέσων πίεσης που διαθέτουμε ως τοπική κοινωνία, ώστε να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα και να καταστεί πλήρως επισκέψιμος ο χώρος.

Ας μην αφήσουμε να πάει χαμένη την ευκαιρία που δόθηκε με την προβολή στα Μ.Μ.Ε., αλλά και με την παρουσία διαφόρων υψηλών πολιτικών παραγόντων που παρευρέθησαν και διαπίστωσαν ‘’ιδίοις όμμασι’’, τη μοναδικότητα και σπουδαιότητα των μνημείων. Ας φροντίσουμε μέσω της δυνατότητας του καθένα απ’ αυτούς, να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν.

Κυρίως όμως ας πιστέψουμε όλοι μας ως τοπική κοινωνία και πρωτίστως η διοίκηση του Δήμου μας, στον πλούτο και στην αξία αυτών των μνημείων και ας δώσουμε τη δέουσα σημασία, κάνοντας  τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.

Ας μη μείνουμε επομένως μόνο στις αναμνηστικές φωτογραφίες και στα ωραία χαμόγελα και ας φροντίσουμε η αξιοποίηση αυτού του θησαυρού να αποτελέσει το όχημα – ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *