Του Στ.Αναγνωστόπουλου:Ενεργειακή Αναβάθμιση Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων Δ.Χαλκηδόνος

          Γράφει ο Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,

π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου,

Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

 

Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στην απόφαση που έλαβε η διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, σχετικά με το θέμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων, διότι το θεωρώ μείζον θέμα, πρώτον γιατί αφορά  ένα ζήτημα εκατομμυρίων για το οποίο θα δεσμευθεί ο Δήμος για δώδεκα (12) ολόκληρα χρόνια και δεύτερον γιατί ο τρόπος λήψης της απόφασης δείχνει την αλαζονική συμπεριφορά των συνδιοικούντων δημοτικών αρχόντων, στην αντιμετώπιση τόσο αυτού όσο και άλλων σοβαρών θεμάτων του Δήμου μας.

Αφορμή για την επαναφορά της συζήτησης λαμβάνω από σχετικό δημοσίευμα στις 10/10/2017 (βλ. https://www.voria.gr/article/peripou-5000-lamptires-led-topothetounte-sto-dimo-thermaikou), το οποίο αναφέρει ότι η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού ετοίμασε μελέτη και δημοπρατεί το έργο με τίτλο ”Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια φωτιστικών και λαμπτήρων τύπου Led”, με φορέα χρηματοδότησης της προμήθειας τον ίδιο το Δήμο Θερμαϊκού με χρήση 10ετούς διάρκειας εγκεκριμένου δανείου που προέρχεται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ), και το υπόλοιπο 50%  ευθέως από το ΤΠΔ, ύστερα από μία εμπεριστατωμένη τεχνικο-οικονομική μελέτη (βλ.http://www.thermaikos.gr/default.aspx ? lang=el-GR&loc=1&page=3144 &menu=1052), που εκπόνησε ο συγκεκριμένος δήμος.

Αποδεικνύεται λοιπόν με το παραπάνω παράδειγμα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος στο εν λόγω ζήτημα, όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου, τον οποίο μάλιστα υποδεικνύει και το συλλογικό όργανο των Δήμων, δηλ. η ΚΕΔΕ και ότι δεν είναι μια αστήριχτη και αίολη πρόταση, όπως θέλει να την παρουσιάζει η διοίκηση του Δήμου μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για να οδηγηθούμε στο ασφαλές συμπέρασμα, ακόμα κι αν αυτό συμφωνεί με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Δήμαρχος, αυτό πρέπει να γίνει μέσα από μία πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη (όπως παραπάνω), που να συνοδεύεται από τις απαραίτητες εισηγήσεις τόσο της Τεχνικής όσο και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και όχι με πρόχειρες αναλύσεις και εκβιαστικές αποφάσεις σε μια παραπλανητική συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των Δημ. Συμβούλων.

Δυστυχώς όμως αυτόν τον τρόπο λήψης αποφάσεων έχει επιλέξει η συνδιοίκηση του Δήμου μας, επιβάλλοντας συνοπτικές διαδικασίες, διεκδικώντας το αλάθητο, αρνούμενη το διάλογο και την άλλη πρόταση.

            Αυτό λοιπόν το καταστροφικό και ξεπερασμένο μοντέλο διοίκησης πρέπει και οφείλουμε με την προσπάθειά μας, να το αλλάξουμε άμεσα και να απαλλαγούμε από τέτοιου είδους νοοτροπίες και πρακτικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *