Του Γιώργου Γιαννάκη:Η συμμετοχή των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Του Γεωργίου Ιωαν. Γιαννάκη : Η συμμετοχή των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Λίγους μήνες πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, στις οποίες θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”, με το τοπίο να είναι ιδιαίτερα θολό αναφορικά με την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης, καλούμαστε όλοι, ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, να αναλάβουμε ενεργό ρόλο και να διαμορφώσουμε την επόμενη ημέρα και το μέλλον που μας αξίζει.

Σε παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο ‘#Κλεισθένης 1: περισσότερη Δημοκρατία ή αδυναμία διοίκησης;’, έχω επισημάνει τους προβληματισμούς μου για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος εκλογής των Δημοτικών – Περιφερειακών συμβούλων, της ‘απλής αναλογικής’ δηλαδή. Μπορεί το σύστημα αυτό να φαίνεται δικαιότερο, αφού αντιστοιχίζει άμεσα την ψήφο των Δημοτών με τις έδρες που θα εκλέξει κάθε συνδυασμός την πρώτη Κυριακή των εκλογών, δεν παύει όμως να δημιουργεί προβλήματα λόγω της απουσίας ισχυρής διοίκησης τόσο στα απλά – καθημερινά θέματα όσο και σε αυτά με μακρόπνοο χαρακτήρα.

Σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον καλούμαστε όλοι και ειδικότερα η νέα γενιά να αποτελέσουμε το θεμέλιο λίθο της τοπικής και περιφερειακής κοινωνίας στην οποία ζούμε και να διαλύσουμε το μύθο της απολιτικοποίησης, της πολιτικής απάθειας και της αποϊδεολογικοποίησης μας.

Είναι ουσιαστική ανάγκη να αποκτήσουμε το θάρρος να εκφράζουμε την πολιτική μας άποψη, να παρεμβαίνουμε στη δημόσια ζωή και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας διεκδικώντας το αυτονόητο: το όραμα μας για ένα καλύτερο αύριο. Η νέα γενιά δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων, αλλά αντιθέτως να γίνει πάλι το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο ‘αύριο’.

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ‘αύριο’ λοιπόν, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε. Οι αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει με το νόμο ΄ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1’ είτε ο πρώτος είτε ο δεύτερος βαθμό της, απαιτούν τη συμμετοχή των νέων ως αναγκαίας και απαραίτητης συνθήκης επιβίωσης και ανάπτυξής της. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρειάζεται να γίνουν πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων, ώστε με τις αντιλήψεις και τις ιδέες τους, που είναι γεμάτες όραμα και ελπίδα για το μέλλον του τόπου, να αποτελέσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα στη μάχη για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχει στο επίκεντρό της τους πολίτες και την κοινωνία.

Υπάρχουν πολλοί που περιγράφουν άδικα τη σημερινή γενιά θεωρώντας την αμέτοχη και παθητική στις πολιτικές εξελίξεις. Ισχυρίζονται ότι αυτή αγνοεί τα πολιτικά γεγονότα, αδιαφορεί για τα πολιτικά δρώμενα και αναλώνεται στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα παρακολουθώντας τις εξελίξεις ούσα αδύναμη να παρέμβει και να εκφράσει τα πιστεύω της.

Εγώ διαφωνώ. Οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες. Προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα, όμως ταυτόχρονα απαιτούν μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική για να επιστρέψουν και να δηλώσουν δυναμικό «παρών» στη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Η πολιτική για να ξανακερδίσει τη νέα γενιά οφείλει να οικοδομήσει μια σχέση εκ βάθρων μαζί της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί συμμετοχής και παρέμβασης των νέων για να μπορέσουν να βρεθούν στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση.

Είναι καθήκον των μεγαλυτέρων λοιπόν, να δημιουργήσουν όλες τις απαραίτητες συνθήκες γι’ αυτή την επιστροφή, ώστε οι νέοι να ακολουθήσουν και να διεισδύσουν στον πυρήνα της τοπικής εξουσίας, Α’ και Β΄ βαθμού, σε μια συμπόρευση εμπειρίας και νεανικότητας που στόχο θα έχει την ενίσχυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά κυριότερα την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών.

Πιστεύω βαθιά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεμελιώδης θεσμός, που αποτελεί παράλληλα και δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Υπό το πρίσμα αυτό επομένως, θεωρώ πως η παρουσία των νέων που διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη φρεσκάδα της νιότης τους, αλλά και η συμμετοχή τους στην Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν το εχέγγυο για να δημιουργηθούν αντισώματα αξιοκρατίας και προοπτικής για ένα ακόμη καλύτερο Δήμο, μια καλύτερη Περιφέρεια και επομένως μια καλύτερη Ελλάδα, την Ελλάδα που αξίζουμε.

Ο Γεώργιος Ιωαν. Γιαννάκης είναι Οικονομολόγος – Λογιστής ,Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος,Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χαλκηδόνος και Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Ν. Πέλλας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *