Του Ν.Καραγιάννη: Τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Μόλις χθες οι αυτοδιοικητικές εκλογές έλαβαν τέλος, μετά από μία επίπονη προεκλογική περίοδο που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο.

Γράφει ο Νικ.Χρ. Καραγιάννης Φιλόλογος – Ιστορικός

Αναλύοντας και ερμηνεύοντας τα αποτελέσματά τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, το ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι πως κανένα κόμμα, ούτε το κυβερνών, αλλά ούτε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ισχυρίζονται πως είναι οι νικητές των εκλογών, καθώς με εξαίρεση τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης, καμία αυτοδιοικητική παράταξη δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προέρχεται αμιγώς από έναν πολιτικό χώρο.

Αντιθέτως, μάλιστα, τα μηνύματα που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’όψιν τους τα πολιτικά κόμματα, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της 2ης Κυριακής στους μεγάλους Δήμους της χώρας, είναι πως οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον, σε καμία περίπτωση, την κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς σχεδόν όπου επιδιώχθηκε, κατέληξε σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο σε μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους, όπως το Δήμο Χαλκηδόνος, όπου επικράτησε ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, έχοντας όμως στους κόλπους της παράταξής του αρκετούς υποψηφίους που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς, γεγονός που σ’αυτήν την περίπτωση πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκφράζουν ιδεολογικά αυτόν το χώρο.

Κατά τα άλλα, μέσα σ’αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο και ενόψει του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα, είναι ανάγκη η αυτοδιοίκηση να σηκώσει τα μανίκια και να σταθεί πραγματικά δίπλα στους Δημότες, βελτιώνοντας έμπρακτα την καθημερινότητά τους.