Του Νίκου Καραγιάννη:Ένας… χαμένος χρόνος!

Ένας… χαμένος χρόνος!

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και εννέα (9) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Δήμου Χαλκηδόνος, μπορούμε πλέον, με σχετική ‘ασφάλεια’, να αποτιμήσουμε την πορεία των πολιτικών δρώμενων στο Δήμο μας.

Γράφει ο Νίκος Καραγιάννης

Εξάλλου, τα στελέχη της Διοικούσας παράταξης μάς δίνουν το έναυσμα με τις… ‘πανηγυρικές’ τους δημοσιεύσεις τις τελευταίες ημέρες, θυμίζοντας σε όλους μας τις προεκλογικές τους ασάφειες, όταν έταζαν τα πάντα σε όλους.

Δεν θα σταθούμε φυσικά στις παραλείψεις της νέας Διοίκησης σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών {βλ. αδυναμία αποκομιδής απορριμμάτων, καθαρισμού χόρτων, λειτουργίας συντριβανιών (κάποια εκ των οποίων, όπως στην κεντρική πλατεία των Κουφαλίων, την έδρα του Δήμου, δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης), καθαριότητας πλατειών και δημοτικών χώρων εν γένει}, αγγίζουν τον Πολιτισμό (π.χ. ματαίωση των καθιερωμένων, τα τελευταία χρόνια, εκδηλώσεων για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τη Γιορτή της Γυναίκας ή ακόμη και τον Αγιασμό των Υδάτων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο) και φτάνουν μέχρι την αδυναμία συνέχισης του έργου της προηγούμενης Διοίκησης στην απορρόφηση Κοινοτικών και Εθνικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς και τη διεκδίκηση νέων.

Άλλωστε, έχουν αναφερθεί επισταμένως σε όλα αυτά διάφοροι συμπολίτες μας το περασμένο διάστημα και επιπλέον είναι ζητήματα, εύκολα αντιληπτά, από όσους διαβιούν και κινούνται στα χωριά του Δήμου μας.

Αλήθεια, λειτουργούν όλα τα Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα έχοντας γραμματειακή υποστήριξη για όλη την ημέρα, όπως ευαγγελιζόταν προεκλογικά η σημερινή Διοίκηση ;

Άραγε ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποια είναι η άποψη των συνδημοτών μας, που τους πίστεψαν;

Μεγάλα λόγια, δίχως καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Εκείνο όμως στο οποίο πρέπει να σταθούμε, είναι η εμφανής απουσία οργανωμένου σχεδίου, προγράμματος, οράματος (αποκαλέστε το όπως θέλετε) με ορίζοντα 4ετίας για το Δήμο Χαλκηδόνος, τη στιγμή μάλιστα που οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται. Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόβλημα που ανέδειξαν πολλάκις οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στο Δημ. Συμβούλιο, αλλά φυσικά δεν έλαβαν ποτέ ουσιαστική απάντηση, καθώς η Διοικούσα παράταξη συνεχίζει την προεκλογική της τακτική, αποφεύγοντας συνειδητά να αναφερθεί στην ουσία των πολιτικών δεδομένων, είτε από άγνοια, είτε επειδή πολύ απλά δεν διέθετε ποτέ και εξακολουθεί να μην διαθέτει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, βασιζόμενη μόνο σε όσα η προηγούμενη Διοίκηση καθιέρωσε.

   Σε όλα τα παραπάνω έρχεται φυσικά να προστεθεί και το έλλειμμα Δημοκρατίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Δήμο μας. Η απλή αναλογική στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτήν, καθιερώθηκε, οπότε θα έπρεπε να γίνει σεβαστή και να αποτυπωθεί αναλογικά στη Διοίκηση του Δήμου μας, όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών του παρελθόντος έτους. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε ποτέ, με συνέπεια στην παρούσα κατάσταση να έχουμε το παράδοξο της Διοικούσας μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, τα παραπάνω ενισχύονται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστούμε πως η Διοικούσα παράταξη δεν έχει κανέναν εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο από τη Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων (Κουφάλια, Πρόχωμα, Καστανάς, Ακροπόταμος), που έχει ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των άλλων δύο Δημοτικών Ενοτήτων (Αγίου Αθανασίου και Χαλκηδόνας) ουσιαστικά να αποφασίζουν για αυτήν, ερήμην της. Το γεγονός αυτό καθεαυτό, που ‘γεννά’ μείζον ζήτημα Δημοκρατίας, θα έπρεπε να προβληματίζει άπαντες, καθιστώντας ακόμη πιο επιβεβλημένη την άμεση συνεργασία μεταξύ των Δημοτικών παρατάξεων, ώστε να εκπροσωπηθούν επιτέλους στη Διοίκηση και οι Δημότες της Δ.Ε. Κουφαλίων. Έτσι νοείται η ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη σε μια Δημοκρατία, με την εκπροσώπηση των δημοτών όλων των Ενοτήτων στη Διοίκηση και όχι απλά με το λογιστικό μοίρασμα των κονδυλίων.

Ακόμη όμως και η τακτική που ακολούθησε η Διοίκηση την περίοδο της καραντίνας, με τη διεξαγωγή Δημοτικών Συμβουλίων δια περιφοράς και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως πρότεινε η Κεντρική Ένωση των Δήμων (Κ.Ε.Δ.Ε.), καταδεικνύουν την απουσία Δημοκρατικής κουλτούρας και την αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων.

Ολοκληρώνοντας, μπορούμε να καταλήξουμε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα πως η σημερινή Διοίκηση ‘έπεσε’ ήδη θύμα της προεκλογικής της ρητορικής, καθώς κατόρθωσε να υφαρπάξει την ψήφο των Δημοτών με διχαστικά πυροτεχνήματα, χωρίς την ύπαρξη, στοιχειώδους έστω, σχεδίου για την επόμενη ημέρα, αγνοώντας παράλληλα τις επιταγές της εποχής για συνεργασία στη Διοίκηση των Δήμων.

Νικ. Χρ. Καραγιάννης

Φιλόλογος – Ιστορικός

πρώην Ειδ. Συνεργάτης Δήμου Χαλκηδόνος

2 comments

 1. Υπεύθυνος Πολίτης

  Είπες τα αυτονόητα σε λίγες γραμμές. Όλος ο Δήμος από άκρη σε άκρη αυτά νιώθει, συζητά και βιώνει. Η κυρία “κατά τόπο” Κουφαλιων Αντιδημαρχος έχει καθόλου ιδέα το τι γίνεται στην έδρα του Δήμου? Μήπως μένει εδώ?? Μήπως εργαζόταν εδώ?? Άρα?? Καμιά επαφή…!!
  Οι υπόλοιποι αντιδημαρχοι στα πεπραγμενα του ενός χρόνου τι έχουν να παρουσιάσουν??? Εργα?? Απορρόφηση ΕΣΠΑ?? Ή είναι μιζεροι εκφραστες της καθημερινοτητας όπως είχε πει και ο Δήμαρχος σε προεκλογική του ομιλία??
  Υ.Γ 1 Μήπως ο πρώην Δήμαρχος είχε κρουσει τον κωδωνα του κινδύνου για τα σκουπίδια… Ε?? Λέω μήπως?? Πρακτικά της συνεδρίασης υπάρχουν.
  Υ.Γ 2 Δήμαρχε με την διχαστικη σου τακτική, εσπειρες ανέμους… Και θα θερισεις θυελλες.
  Υ.Γ 3 Που είναι το πρωτοπαλικαρο σου Δήμαρχε?? Τον ξαποστειλες?? Γιατί??
  Υ.Γ 4 Εκεί στη Γέφυρα… Όλα καλά??

 2. Ανώνυμος

  Αγαπητέ “ειδικέ συνεργάτη” ακόμα δεν άκουσα να λένε οι συχωριανοί μας “ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΒΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ(ΤΕΩΣ) και κυρίως “ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΒΡΕ ΜΑΥΡΟΥΔΗ” . Κατά τα άλλα … ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *