Του Π.Μαρκίδη:8 Μάρτη-Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Του Πάνου Μαρκίδη
Υποψήφιου Δημάρχου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χαλκηδόνος

8 του Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Χρόνια πολλά σήμερα στο μισό πληθυσμό της γης, χρόνια πολλά στις γυναίκες, που σήμερα παγκόσμια έχουν την τιμητική τους αναγνώριση.
Χρόνια πολλά στη μάνα που με τόσες θυσίες μας μεγάλωσε, κάνοντας δύο βάρδιες καθημερινά, αγρότισσα -η δική μου- στη μια και νοικοκυρά, όπως όλων μας, στην άλλη, χωρίς ωράριο και στην μια δουλειά και στην άλλη.
Χρόνια πολλά στην πεθερά μας, που μοιράστηκε το ρόλο της μάνας μας, για να μπορούμε εμείς απερίσπαστοι να αφοσιωθούμε στις πολλές ευθύνες που είχαμε στην αρχή της σταδιοδρομίας μας και στο στήσιμο της δικής μας οικογένειας. Ταυτόχρονα μας έδινε και την δυνατότητα να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, εφόσον η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών μας τον στερούσε.
Χρόνια πολλά, σε όσες ζουν ακόμη, στις ηρωίδες αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού οι οποίες με το παράδειγμά τους δίδαξαν ότι η ισότητα δεν χαρίζεται αλλά καταχτιέται με τους αγώνες πλάι στο άνδρα.
Χρόνια πολλά στη μάνα πρόσφυγα, που οι στρατηγικοί σχεδιασμοί στην υπηρεσία του κεφαλαίου της Ε. Ε., των Η.Π.Α και των υπόλοιπων καπιταλιστικών χωρών την ανάγκασαν να ξεσπιτωθεί και να τσαλαβουτάει στις λάσπες των καταυλισμών με τα μωρά στην αγκαλιά.
Χρόνια πολλά στη γυναίκα μας, που στηρίζει την οικογένειά μας σαν μητέρα, σαν νοικοκυρά. Γιατί είναι αλήθεια, όσο και να κατανοούμε την ισότητα ανδρών και γυναικών, αφήνουμε ακόμη γκρίζες ζώνες στο μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι.
Χρόνια πολλά στη γυναίκα γιατρό, στη γυναίκα δασκάλα, στη γυναίκα επιστήμονα, στην αγρότισσα, στην εργάτρια, στην υπάλληλο, στη γυναίκα που παλεύει να κρατήσει τη μικρή επιχείρησή της παράλληλα με τις «γυναικείες» υποχρεώσεις που εμείς οι άνδρες της φορτώνουμε.
Ακόμα και σήμερα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στην εκμετάλλευση απ ΄αυτό. Αυτή είναι η πρώτη που θα απολυθεί από τη δουλειά της ή θα δουλέψει με μειωμένο ωράριο, γιατί ,λένε, ο μισθός της είναι συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτή θα παρενοχληθεί από το αφεντικό της σεξουαλικά, γιατί μας έχουν ποτίσει με την ιδέα «να΄ναι καλά τα αφεντικά που μας δίνουν δουλειά», αυτή θα απολυθεί ,όταν θα διαπιστώσουν ότι θα γίνει μητέρα, επομένως θα είναι αντιπαραγωγική στη δουλειά της. Και όταν έχει μια θέση υπεύθυνη σε μια εταιρία ,όπως η Google, θα της πουν να καταψύξει τα ωάριά της και να κάνει παιδί στα πενήντα, όταν θα αντικατασταθεί από κάποια νεότερη.
Κι όμως θα πρέπει να ξέρει η κάθε γυναίκα, ότι τα βήματα στο δρόμο της ισότητας, που κατέκτησαν άλλες γυναίκες με αγώνες πριν απ΄αυτήν δεν είναι διασφαλισμένα για πάντα . Ο δρόμος για την ισότητα και για την κατάκτηση της θέσης που αξίζει ο κάθε άνθρωπος μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία, ώστε να απολαμβάνει όλες τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας ,είναι ο κοινός και διαρκής αγώνας γυναικών και ανδρών μαζί ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Γιατί το κυνήγι της μεγιστοποίησης του κέρδους ευθύνεται τόσο για την υπερεργασία και για την ανεργία, όσο και για τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους και τα δεινά που επιφέρουν στους λαούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *