Του Π.Μαρκίδη:Σχόλια για το Δημ.Συμβούλιο της Τετάρτης 27/02

Του Π.Μαρκίδη:Σχόλια για το Δημ.Συμβούλιο της Τετάρτης 27/02

Άξιζε τον κόπο να παρακολουθήσει κανείς το Δημοτικό Συμβούλιο (27-2 2019) γιατί εύκολα θα κατέληγε σε κάποια συμπεράσματα. Τα θέματα που κυριάρχησαν προ ημερησίας διατάξεως ήταν:

  •     το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Χαλκηδόνα,
  •      η αποψίλωση από δημοτικούς υπαλλήλους στο κοινοτικό κατάστημα Χαλκηδόνας και
  •    το αίτημα της ΔΕΥΑΧ  (θέμα ημερήσιας διάταξης) για έγκριση υποβολής αιτήματος πρόσληψης πέντε υπαλλήλων.

Για το πρώτο θέμα η διοίκηση του Δήμου φάνηκε να μη γνώριζε αυτήν την εξέλιξη  γιατί στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που κατέθεσαν έλεγε για την φημολογούμενη λειτουργία της τράπεζας δυο ημέρες την εβδομάδα και όχι ότι ήδη λειτουργεί δυο μέρες μόνο.

Δικαιολογημένα οι δημότες διαμαρτύρονταν για το πως θα εξυπηρετούνται πλέον, όταν το μοναδικό υποκατάστημα το οποίο εξυπηρετούσε και τα γύρω χωριά  κλείνει. Ήταν όμως αδικαιολόγητα τα δημόσια πρόσωπα που ή ήταν ανημέρωτα ή προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν…..

Γιατί είναι πάρα πολλά τα δημοσιεύματα που διαβάζουμε εδώ και δυο χρόνια για τα προγράμματα μείωσης και του προσωπικού και των καταστημάτων των τραπεζών. Αν κάποιος γράψει στο Google μόνο τη λέξη απολύσεις αυτόματα θα σε παραπέμψει στις απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

Ενδεικτικά να προσέξουμε τα παρακάτω νούμερα:

2011    19 συνολικά τράπεζες 56 042 υπάλληλοι 3565 καταστήματα.

2017  μετά από συγχώνευση όλων των τραπεζών σε  4  μόνο συστημικές όπως τις ονόμασαν τράπεζες, έχουμε 39185 υπαλλήλους σε 1972 καταστήματα .  Δηλαδή 30%  μείωση στο προσωπικό και 22 % στα καταστήματα μέχρι το 2017. Και τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν απολύσεις μέχρι το 2021 ακόμη 10.000 υπαλλήλων και κλείσιμο 800 ακόμη υποκαταστημάτων.

Να πάρουμε υπ΄ όψιν ότι:

Α. Αυτά έγιναν μετά από συγχώνευση σε τέσσερις μόνο τράπεζες στις οποίες οι υπόλοιπες ή δωρήθηκαν ή δόθηκαν αντί πινακίου φακής και στη συνέχεια οι τέσσερις αφού απαξιώθηκαν κατέληξαν στον έλεγχο ξένων μεγαλοεπενδυτών. Η κυβέρνηση μάλιστα του Σύριζα εκθείαζε το ενδιαφέρον τους και το μετέφραζε ως εμπιστοσύνη σ΄ αυτήν και στην οικονομική ανάπτυξη που συντελείται επί των ημερών της.

Β. Την ευρεία χρήση της πληροφορικής σε όλο το φάσμα των εργασιών των τραπεζών. Παίρνεις λεφτά από το ΑΤΜ, πληρώνεις με την κάρτα αφού το κάθε μαγαζί υποχρεώθηκε να  έχει μια ταμειακή που είναι σε απευθείας σύνδεση με την τράπεζά (σου), πληρώνεις λογαριασμούς, δόσεις, από το σπίτι χωρίς να περιμένεις στην ουρά των ταμείων, κυκλοφορείς χωρίς λεφτά αφού μπορείς να είσαι συνεχώς στο ταμείο της τράπεζας, εφ΄ όσον έχεις λεφτά βέβαια σ΄ αυτό.

 Γ. Την επανάσταση της τεχνολογίας της πληροφορικής η οποία λένε, παλιότερα κάθε δέκα χρόνια, σήμερα κάθε πέντε χρόνια δημιουργεί μια καινούργια γενιά μέσων που η χρήση τους καθιστά όλο και λιγότερο αναγκαία την ανθρώπινη εργασία.

Δ.  Την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας σταδιακά και μέχρι την ολοκληρωτική αντικατάσταση του χρήματος με πλαστικό χρήμα.

Συμπέρασμα μετά από όλα αυτά:

Οι επιχειρήσεις που λέγονται τράπεζες λειτουργώντας με τον θεμελιώδη νόμο της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, αφού συγχωνεύθηκαν από 19 σε 4 κατέστρεψαν ένα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους, επένδυσαν σε καινούργιες τεχνολογίες, νομοθετούν ως κράτος εν κράτει για την αύξηση του κύκλου εργασιών τους επιβάλλοντας μηδενικά επιτόκια στους καταθέτες αλλά δυσβάσταχτα ποσοστά σε βάρος των επαγγελματιών που συναλλάσσονται μ΄ αυτές, αδιαφορώντας για το όποιο κοινωνικό κόστος.

Αυτά δεν τα είχαν σκεφτεί φαίνεται, Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι, εκτός του ενός της Λ.Σ., ο οποίος απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ρώτησε: γιατί απορείτε, εσείς δεν στηρίζετε αυτήν την πολιτική;

Κάποιος μάλιστα από το τοπικό Συμβούλιο Χαλκηδόνας είπε με στόμφο ότι για το κλείσιμο φταίει η κυβέρνηση γιατί αλλού ήταν να κλείσει υποκατάστημα η τράπεζα αλλά το διέσωσαν εκείνο οι κυβερνητικές γνωριμίες .

Άρα εμπρός για τις επόμενες εκλογές να εκλέξουμε αντιπροσώπους που έχουν γνωριμίες στην όποια κυβέρνηση ελπίζοντας ότι έτσι μόνοι εμείς θα διασωθούμε γιατί οι υπόλοιποι δεν θα είναι τόσο έξυπνοι όσο εμείς…..

Υπάρχει όμως και άλλη δυνατότητα: να συμπαραταχτούμε πανελλαδικά με διοικήσεις σε Δήμους και περιφέρειες που ξέρουμε καλά ότι θα αντισταθούν μαζί μας σ αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που κύριο μέλημά τους έχουν την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Συνεχίζεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *