Του Π.Βαρδουκέλη: Μια χλωμή “Νέα Εποχή”

ΜΙΑ ΧΛΩΜΗ ¨ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ¨

Μέσα σε αυτή την  πρωτοφανή και δύσκολη  συγκυρία που ανάγκασε  κοινωνίες και ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής,  εμείς ως τοπική κοινωνία έχουμε όπως φαίνεται να αντιμετωπίσουμε και ένα ακόμη πρόβλημα.

Γράφει ο Παναγιώτης Βαρδουκέλης  του Γεωργίου

Την χλωμή ¨νέα εποχή¨ του δημάρχου και της διοίκησης του.

Μιας διοίκησης που στα πρώτα δείγματα γραφής της δεν δείχνει ικανή να διαχειριστεί πολιτικά την ομολογουμένως ρητή και ξεκάθαρη εντολή των πολιτών όπως αυτή εκφράστηκε στις περσινές δημοτικές εκλογές.

Άοσμη, άχρωμη, γκρίζα, άτολμη  και μυστικοπαθής προσπαθεί με απλά ¨βολεμένους¨ παρόντες – απόντες  διεκπεραιωτές, να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις προτάσσοντας την καλή διάθεση, τη διαφάνεια και την όρεξη  για δουλειά.

Οι δήμοι όμως, οι σύγχρονοι δήμοι, δεν απαιτούν πλέον μόνο τα παραπάνω που είναι ούτως ή άλλως αυτονόητα , δεν απαιτούν απλά  ένταση εργασίας   αλλά και ένταση πνεύματος. Η λειτουργία τους  ως μονοπρόσωπες  (δημαρχοκεντρικές) επιχειρήσεις που με διαφάνεια και σύννομη διαχείριση ¨ζυγίζουν¨ έσοδα και έξοδα και ¨μοιράζουν¨ έργα δεν είναι πλέον αρκετή.

Οι σύγχρονοι δήμοι απαιτούν πλέον και  όραμα, βηματισμό, προσαρμοστικότητα, αποφασιστικότητα.

Προσανατολισμό και στόχευση σε νέες πύλες που μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμες δράσεις, σε ρήξεις με το παρελθόν. Σε νοοτροπίες   διαχείρισης σύγχρονες, ανοικτές σε ιδέες  και πρόσωπα, χωρίς αποκλεισμούς και ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές  γιατί μόνο έτσι μπορεί έρθουν αποτελέσματα  που θα μπορούν να αφήσουν  ανεξίτηλα το αποτύπωμα τους στην κοινωνία και στον τόπο.

Άκρατος συντηρητισμός και εγκλωβισμοί σε εγωιστικές λογικές  πρόσωπα και συμπεριφορές, ατομικές μονοσήμαντες πρακτικές, μονοπρόσωπες και σπασμωδικές πολιτικές κινήσεις , αναβλητικότητα, πολιτική δειλία και αναποφασιστικότητα είναι επιλογές που συνεχίζουν να  κρατάνε προς το παρόν το δήμο μας στο παρελθόν και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να τον οδηγήσουν και να τον εντάξουν στη νέα εποχή που πολύ εύστοχα ομολογουμένως ευαγγελίστηκε ο δήμαρχος στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η γενικότερη συμπεριφορά αλλά και οι επιλογές του δημάρχου και της διοίκησης του, τους  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια  σε πολιτική μοναξιά, σε μια ¨στενάχωρη¨ οριακή δυνατότητα διαχείρισης σοβαρότατων  ζητημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση ουσιαστικά  <<έσυρε>> το δήμαρχο στο να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το κυρίαρχο θέμα της υγειονομικής κρίσης οδηγώντας τον σε μια πολιτική ήττα. Πολιτική ήττα που μάλλον θα έχει και συνέχειες καθώς η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να προσπαθεί να τον ¨εκθέτει¨ και να του υπενθυμίζει πως θα μπορούσε και θα ήθελε και αυτή (διακαώς μάλλον) να συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση.

Όλα αυτά  προς το παρόν το μόνο που δίνουν, είναι μια  αίσθηση του ¨λίγου¨ Και αυτό το ¨λίγο¨  που δεν φτάνει ούτε στο δήμαρχο για να διοικήσει (όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα) πως να ¨περισσέψει¨  για τους πολίτες;

Ο Τσώρτσιλ είπε:   ¨Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε δεν ήξερε που πήγαινε και όταν έφτασε δεν ήξερε που βρισκόταν¨.

Ελπίζω για το καλό όλων μας να μην ισχύει για τη διοίκηση.

Ίσως πρέπει  να αντιληφθεί επιτέλους ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του  ότι ψηφίστηκαν για να διοικήσουν το δήμο και όχι για να επιβεβαιώσουν τους εαυτούς τους και τις τετράγωνες  αποστειρωμένες απόψεις τους.

Να αντιληφθούν την  ευθύνη τους, να θυμηθούν όσα προεκλογικά δεσμεύτηκαν  και να πορευτούν δυναμικά στο μέλλον  ξεπερνώντας  εγωισμούς και απωθημένα  που έρχονται από το παρελθόν. Ξεπερνώντας επιτέλους πολιτικές πρακτικές και πρόσωπα περασμένων δεκαετιών.

Την ίδια ευθύνη φέρει βέβαια και η αντιπολίτευση καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει σταθεί (πλην εξαιρέσεων)  στο ύψος των περιστάσεων και των υποχρεώσεων της. Οι αποχές  της από δημοτικά συμβούλια και τις οικονομικές επιτροπές και η ¨ύποπτη¨ εμμονή της στο να μη ψηφίζει θέματα σημαντικά για τη λειτουργία του δήμου εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της πλειοψηφία(όπως π.χ τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού), δείχνουν  πως   περισσότερο ¨χρησιμοποιεί¨ τη θέση της ως μέσο πίεσης για την επίτευξη προσωπικών στόχων και λιγότερο για να συμβάλλει  ουσιαστικά σε μια υγιή  λειτουργία του δήμου ως έχει άλλωστε υποχρέωση.

Συνοπτικά λοιπόν αυτοί οι πρώτοι σχεδόν οκτώ μήνες  των νέων διοικητικών δεδομένων του δήμου μας είναι  απογοητευτικοί, είναι εκτυφλωτικά χλωμοί και δείχνουν μια γκρίζα προοπτική για το μέλλον αν δεν αλλάξουν σύντομα νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Και ειλικρινά, αν και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός,  εύχομαι και ελπίζω να κάνω λάθος, εύχομαι και ελπίζω το μέλλον να με διαψεύσει και να εκτεθώ ,  εύχομαι να φανεί ότι βιάστηκα να βγάλω συμπεράσματα ….ελπίζω και εύχομαι για το καλό του τόπου μας να ανατραπεί αυτή  η μέχρι σήμερα χλωμή και άρρωστη  πραγματικότητα και να βγω εγώ ο ψεύτης…