Του Π.Βαρδουκέλη:¨ολίγον από γιουβέτσι¨

¨ολίγον από γιουβέτσι¨

Όσο περισσότερο προσπαθώ να δω θετικά τη δημαρχία Αναγνωστόπουλου, τόσο περισσότερο θλίβομαι… Όσο πιο κοντά έρχεται κανείς σε κάτι που  φαίνεται ξεκάθαρα πόσο λίγο είναι, τόσο πιο οφθαλμοφανείς γίνονται οι αδυναμίες του. Όσο και αν προσπαθεί με αναρτήσεις που προβάλλουν ως επιτυχία το κόψιμο των χόρτων ή έργα των προηγούμενων διοικήσεων, η έλλειψη ¨βαρύτητας¨ είναι παραπάνω από εμφανής.

Σταυράκι θέλω να πάει μπροστά ο δήμος και σε νοιάζομαι γι’ αυτό κάθισα και σκέφθηκα… Είχα αποφασίσει να μην ξαναγράψω κάτι που μπορεί να εκληφθεί από τους δήθεν φίλους και συνεργάτες σου ως προσωπική επίθεση, αλλά είναι τόσα τα λάθη και οι ελλείψεις που δεν άντεξα…μετά από μόλις δύο χρόνια δήμαρχος και ΤΊΠΟΤΑ δε δείχνει ότι τα καταφέρνεις.

Είναι άξιο απορίας. Τι σε εμποδίζει να πας μπροστά; Τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω και δεν μπορείς να βάλεις σε μια σειρά ούτε τα στοιχειώδη;

Είναι καταφανέστατο πλέον σε όλους πως δεν διαθέτεις τις αρετές ενός ηγέτη και κατά τα φαινόμενα δεν θα μπορέσεις να  αποκτήσεις ποτέ!

Γιατί;

Γιατί δεν προσπάθησες ποτέ-από την πρώτη στιγμή ως δήμαρχος-  να βελτιωθείς. Θεωρείς τον εαυτό σου, απόλυτα επιτυχημένο, πλήρη, ολοκληρωμένο ως προσωπικότητα, αλάνθαστο στις αποφάσεις του. Και όμως μάλλον είσαι βαθύτατα ελλειμματικός. Ας δούμε πως, γιατί και τί σου λείπει:

Έχεις όραμα; Είχες όταν ανέλαβες; Αν όχι ακριβώς όραμα, τουλάχιστον στόχο.

Ήθελες να κάνεις αυτό τον δήμο διαφορετικό. Υπόδειγμα. Φιλοδοξούσες να τον βάλεις σε δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό όμως παιδί μου είναι ένα όραμα, έστω ένας στόχος. Οι εκτελέσεις έργων των προηγούμενων διοικήσεων, το ταμείο των πολλών εκατομμυρίων που ¨βρήκες΄¨  στο δήμο είναι  απλά τα «μέσα», είναι απλά διαχείριση των οραμάτων και των στόχων των προηγούμενων διοικήσεων όχι των δικών σου.

Όραμα είχε πχ ο Αριστείδης Αραμπατζής ως δήμαρχος του πρώην δήμου Αγίου Αθανασίου και μάλιστα 3πλό! Το υλοποίησε κιόλας. Δεν το «έταξε μόνο».

1)Έθεσε τις βάσεις για να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες των κοινοτήτων να μεταβούν ομαλά στην πραγματικότητα ενός νέου συνόλου (δήμου) ισότιμα και αξιοκρατικά.

2)Έκανε πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη με ιεραρχημένες παρεμβάσεις και κατασκευή βασικών υποδομών που δεν είχαν ως  εφαλτήριο το μέγεθος των κοινοτήτων, αλλά τις πραγματικές ανάγκες τους

3) Επένδυσε στον πολιτισμό και στον αθλητισμό ως μέσο εξομάλυνσης των ¨διαφορών¨ μεταξύ των κοινωνιών των πρώην  κοινοτήτων, ως μέσο ενοποίησης των και δημιουργίας αισθήματος ενότητας και δικαίου.

Το δικό σου  όραμα ποιο ακριβώς είναι;

Αυτό που έταζες προεκλογικά; Ένα reset ας πούμε;  Ένας δήμος αναβαθμισμένος σε Χαλκηδόνα 3,0 ;

Η συμβολική οργάνωση ενός  οραματικού αφηγήματος φοβάμαι πως ξεφεύγει της εμβέλειάς σου και αυτής των συνεργατών σου. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνο στις προεκλογικές ομιλίες σου. Δηλαδή ήταν άλλων και όχι δικό σου.

Έχεις  πολιτικές και ηθικές σταθερές; Ή έχεις καταληφθεί από προσωπικές εμμονές ;

Σταυράκι  αλλοίωσες στην πράξη το λόγο που αποφασίσαμε να σε βοηθήσουμε να γίνεις δήμαρχος. Ακόμη και την ταπεινωτική για σένα, αλλά παρόλα αυτά υπαρκτή και υπογεγραμμένη προεκλογική συμφωνία σου με τον σιωπηλό πρίγκιπα της αυτοδιοίκησης κο Βαϊνά, δεν τη σεβάστηκες-προς το παρόν δηλαδή-.Την ίδια σου την υπογραφή ρε Σταυράκι..ντροπή.

Οι ατελείωτες ώρες συζήτησης με τον υπογράφοντα και τα σχέδιά σου για το πως θα τελειώσεις τον κο Σαραφίδη (σε σημείο εμμονής που με έκαναν να προβληματίζομαι αλλά και να εκτεθώ) μάλλον διαγράφηκαν άδοξα από το μυαλό σου (λέμε τώρα) και μετατράπηκαν  σε μια δύσοσμη άτυπη πολιτική συμφωνία μαζί του. .

Έχεις ψυχικές, ηθικές και πνευματικές δυνατότητες;                    

Ένας που θέλει να λέγεται πολιτικός οφείλει στον εαυτό του, και πολύ περισσότερο σε όσους τον πίστεψαν, μια σχέση ειλικρίνειας. Κανείς Σταυράκι δε γεννήθηκε δήμαρχος. Ακόμη και η έπαρσή σου θα έπρεπε να μη σε αφήσει να χάσεις από το μυαλό σου αυτή την βασική αρχή που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει πραγματικά να παίξει και μελλοντικό ρόλο στην τοπική πολιτική σκηνή. Από την πρώτη στιγμή δεν άκουγες κανένα εκτός από τον εαυτό σου…Αυτό αν δεν είναι πολιτική ανοησία τότε μάλλον είναι σχέδιο. Ένα προσωπικό σχέδιο που ξέρεις ότι έχει ημερομηνία λήξης τη λήξη της θητείας σου.. Μια λογική που λέει:  ότι προλάβω…για σένα και όχι για τους πολίτες που σε στήριξαν καθολικά ως ¨νέο¨ και  καθαρό πρόσωπο.

Δυστυχώς φέρεσαι ως ένας κακός συνεχιστής του «νεοελληνικού πολιτικαντισμού» και όχι ως αυθεντικός και τολμηρός ¨νέος¨ δήμαρχος (όχι μόνο στην ηλικία) μεταρρυθμιστής, εκφραστής του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτικού μοντέλου στη τοπική αυτοδιοίκηση, όπως  εμείς πρώτοι πιστέψαμε και  σε ¨αγιογραφήσαμε¨. Μια χούφτα ρομαντικοί και συνάμα για σένα χρήσιμοι ηλίθιοι, στήνοντας την προεκλογική σου επικοινωνία .

Αναγνωρίζεις την απόσταση που χωρίζει την επιλογή  μεταξύ σωστών συνεργατών και απλά κολλητών;

Όλοι όσοι θέλουν να λέγονται ηγέτες φροντίζουν να έχουν ¨δίπλα¨ τους και ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ανθρώπους π.χ του πολιτισμού, κοινωνικές ομάδες, ανθρώπους καλλιεργημένους, έξυπνους και διαφορετικής σκέψης και αντίληψης.

Εσύ εξάντλησες τις δυνατότητες σου χρίζοντας οφικιάλιους -ως άλλους επαγγελματίες πολιτικούς (λες και λίγους έχουμε)- οικογενειακούς φίλους, ανθρώπους ¨ξένους¨ και χωρίς γνώση των ιδιαιτεροτήτων του τόπου αλλά πρώην συνεργάτες συνεργατών σου  και υποψήφιους που δεν εκλέχτηκαν. Από αυτούς που εκλέχτηκαν διάλεξες το λιγότερο ..το πιο αδύναμο αυτό που είχε ανάγκη τη θέση άρα και την αντιμισθία. Γιατί άραγε; Για να είναι όλοι ελεγχόμενοι φυσικά και εξαρτώμενοι πάντα από εσένα. Α!  Όσο για τη θέση του δημοσιογράφου για το ανύπαρκτο ούτως ή άλλως γραφείο τύπου ¨΄έπεσες¨ στην επιλογή που σου υπέδειξαν οι κομματικοί σου φίλοι.

Έτσι λοιπόν έχεις ένα Γραφείο δημάρχου πολύ λίγο που δεν μπορεί από ότι φαίνεται μέχρι σήμερα να κάνει τη διαφορά. Αντίθετα μειώνει σε κύρος, σε αξιοπιστία και σε αποτελεσματικότητα το θεσμό του δημάρχου.

Από τους ¨γίγαντες¨ που μας παραμύθιαζες προεκλογικά  ότι θα βρεις για να τοποθετήσεις δίπλα σου, σε παρατρεχάμενους της οικογένειας σου και των πολιτικών, επαγγελματικών και κομματικών σου υποχρεώσεων¨.

Από τον αφρό της τεχνοκρατίας και της πολιτικής που έταζες, στο τυχαίο και τυχοδιωκτικό.

Είναι απλά ντροπή αλλά ούτως ή άλλως αυτή είναι μια λέξη που μάλλον δεν την γνωρίζεις… Γιατί προτιμάς να «ντύνεσαι» πλέον με τα ρούχα των πρακτικών των προηγούμενων διοικήσεων και προεκλογικών αντιπάλων σου… Μέχρι σήμερα πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι ( με αυτό το μικρό IQ που έχω) την επιλογή. Αυτό  ως πρακτική είναι  εκλογικά ωφέλιμη; Ή είναι ένας ρηχός  υπερδικαιωματισμός;  Το σίγουρο όμως είναι πως εσύ αποφασίζεις  δικές σου οι σκέψεις, δικά σου και  τα θέλω. Άλλωστε περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λέει και ο λαός….

 Η διορατικότητά σου και η πολιτική ικανότητα αντίληψης  είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όπου παγίδα, σαν να την ψάχνεις, για να πέφτεις μέσα. Έκανες τον όψιμο εκσυγχρονιστή αυτού του δήμου και τώρα το πληρώνεις αφού προστατεύεις φανερά πλέον ότι κυνήγησες με πάθος προεκλογικά. Έκανες ανοίγματα σε επιχειρηματίες που πριν καλά – καλά επενδύσουν στη περιοχή ζητούσαν ανταλλάγματα και εσύ  αποφασισμένος να δώσεις…

Υπερασπίστηκες με πάθος τη διαδικασία αδειοδότησης  εταιρίας γνωρίζοντας λόγω επαγγέλματος πως δεν ήταν δυνατή (όπως αποδείχτηκε τελικά)  και αναμείχθηκες ακόμη και  στα ¨εσωτερικά¨ της περιφέρειας για να βοηθήσεις και ηττήθηκες  παταγωδώς πολιτικά  και εκτέθηκες  σοβαρά  ηθικά….

Τα ίδια ανοίγματα σε λάθος timing σε κάθε επιχειρηματία που χτύπησε την πόρτα σου. Ας πούμε παραχώρησες δημοτική γη που ανήκει σε σχολική μονάδα για 30 χρόνια χωρίς καμία απαίτηση. Και ήρθε ένα σοβαρό συλλογικό όργανο  του δήμου και πάλεψε για ανταποδοτικά προς τα σχολεία – δηλαδή προς όφελος των πολιτών – και Ω!! τι έκπληξη η επιχείρηση ανταποκρίθηκε και μάλιστα άμεσα. Με λίγα λόγια ένας κοινωνικός φορέας έκανε τη δική σου δουλειά και καλύτερα και αποτελεσματικότερα…¨άλλη μία ήττα¨ , που λέει και η Ζουγανέλη πολιτική και ηθική….

Το πρόβλημα λοιπόν είναι σοβαρό. Τι να περιμένουμε όλοι εμείς οι ¨υπήκοοι σου¨ όταν καταφανέστατα δεν μπορείς να αντιληφθείς   το παρόν και αγκαλιάζεις μόνιμα πρακτικές και πρόσωπα από το παρελθόν ;

Να διαβάσεις και να χαράξεις το μέλλον; Δύσκολο , για να μη πω αδύνατο.

Ξέρεις γιατί;

Γιατί δεν έχεις βάθος σκέψης, ούτε ειδικό βάρος. Σκέφτεσαι κάτι σαράντα φορές και παρόλα αυτά δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση. Αναβλητικός και σκουριασμένος παρά το νέο των διακηρύξεων σου.  Οι γνώσεις σου προφανώς εξαντλούνται στην επαγγελματική σου ζωή. Η καλλιέργειά σου δεν σπάρθηκε από ότι φαίνεται ποτέ. Η επαγγελματική και μόνο γνώση έχει ξεπεραστεί προ πολλού στη σύγχρονη πολιτική. Αν βγάλεις τη βιτρίνα του μηχανικού  και της επαγγελματικής σου πορείας  τί θα μείνει; Κυκλοφόρησες ποτέ στη κοινωνία προ υποψηφιότητας;  Διαβάζεις κάτι άλλο εκτός από τον καθρέφτη σου; To fb μήπως?  Ψάχνεις έτοιμες πληροφορίες, ετοιματζίδικες, εύκολες. Ακόμη και τους άμεσους συνεργάτες σου…τους αντιδημάρχους…μέσα από το fb τους εύχεσαι. Λυπάμαι , αλλά όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν είναι και πολύ political correct για ένα δήμαρχο 40.000 ανθρώπων.. Μοιάζεις με εκείνους που διαβάζουν ένα απόφθεγμα του froyd (τυχαία η επιλογή, μη παρεξηγηθούμε)  και μετά νομίζουν ότι μπορούν να έχουν άποψη για το συνολικό έργο του.. Με αυτούς  που θέλουν να ψευδομορφωθούν. Δεν το κατέχεις το άθλημα , η νέα γνώση για δημάρχους/managers, που θέλουν να διοικήσουν απαιτεί πολύ προσπάθεια.

Φροντίζεις εσύ ή το γραφείο σου για την γενικότερη εικόνα σου;

Οι  ηγέτες γενικά εκπέμπουν «κάτι» βρε παιδί μου. Ακόμη και αν δεν έχουν κάποιο χάρισμα εκ γενετής, φτιάχνουν κάτι επίκτητο.. Σε σένα τι είναι αυτό που μπορεί να δώσει θετικό πρόσημο στην εικόνα σου;  Η αποφασιστικότητα και το λεβέντικο παράστημα; (π.χ Α.Αραμπατζής), αποδεδειγμένη πολιτική ευρύτητα; (π.χ Γ.Τσουκνιδάς),  ρητορική δεινότητα (εδώ δεν υπάρχει παράδειγμα που να αγγίζει το δήμο μας) ή μήπως φιλολαϊκή αμεσότητα με τον κόσμο. Από ότι φάνηκε, τίποτε από τα παραπάνω. Θα μπορούσε, όλα αυτά να τα υπερκεράσει – σε επίπεδο εικόνας και όχι ουσίας- ένα αθλητικό παρουσιαστικό που δυστυχώς όμως δεν έχεις…(αλλά αυτό είναι άλλο θέμα γιατί ούτε απαιτούμενο για δήμαρχο είναι και άλλωστε ούτε εγώ έχω οπότε άκυρο)

Ή ένα βάδισμα αρχοντικό που επίσης δεν έχεις. Αλλά θα μου πεις εδώ είχαμε προωθυπουργούς που έπεφταν από το ποδήλατο ή πάθαιναν χιαστούς με μια πάσα στο ποδόσφαιρο….εσύ θα μας πείραζες;

Ούτε μια στάση σώματος, ούτε  μια καθαρή  έκφραση προσώπου. Γιατί με αυτές τις σπασμωδικές απόπειρες σπασίματος της κεφαλής σου και αυτού του εκνευριστικού μειδιάματος που ακόμη δεν έμαθες να διαχειρίζεσαι, τα πράγματα χειροτερεύουν..

Γενική εικόνα; Οι μοναδικές φωτογραφίες που θα μπορούσαν να σε κολακέψουν ήταν οι προεκλογικές σου…με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Τώρα θα μου πεις πως ξεγέλασες τόσο κόσμο και σε ψήφισε αφού δεν έχεις τίποτε από τα παραπάνω;

Εδώ λοιπόν μπαίνει η λέξη αξία. Όχι η δική σου …αυτών που διαχειρίστηκαν την προεκλογική σου επικοινωνία . ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Κάτι που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις βέβαια γιατί από τη στιγμή που δεν το βλέπεις στον καθρέφτη σου θεωρείς πως δεν υπάρχει.

Τέλος, μπορεί η λέξη «ηθική» να ακούγεται από αφελής έως και ανέκδοτο στα αυτιά της κάθε εξουσίας γενικότερα σε αυτήν την μοναδικά διαπλεκόμενη Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην μη ηθική και στην ανηθικότητα υπάρχουν όρια…Να ελπίζεις απλά  και να παρακαλάς να μη κάτσει ποτέ η σκόνη  και αρχίσουν να σχηματοποιούνται και να παίρνουν πρόσωπα οι σκιές..

Θα εξεγερθούν ακόμη και οι σιωπηλοί (προς το παρόν) ταγμένοι δημοτικοί σου σύμβουλοι, ξέρεις αυτοί οι χιλιαδιούχοι (σε ψήφους) και κάτι άλλοι που προέρχονται από την ¨Αγία οικογένεια¨ των βορείων προαστίων του δήμου μας, αυτή που επί δεκαετία και βάλε είτε από το προσκήνιο είτε από το παρασκήνιο(προτιμούν το δεύτερο) διαφεντεύουν  το δήμο μας και ορίζουν τη τύχη του.

-Ακόμη και όσοι μετά από τα δύο πρώτα απελπιστικά χρόνια της διοίκησης σου συνεχίζουν να πιστεύουν σε σένα..

Απολογισμός λοιπόν δυνατότητας και προσόντων διοίκησης …0 .

Γι’ αυτό δεν θα ενταχθείς ποτέ στον αστερισμό των καλών δημάρχων. Αυτοί λάμπουν ακόμη (έτσι νομίζουν τουλάχιστον). ααα και εντελώς μεταξύ μας θα επανέλθουν στο προσκήνιο και θα σε καταπιούν.

Εσύ θάμπωσες πολύ γρήγορα ενώ ακόμη -θεωρητικά και με βάση τον καθρέφτη σου πάντα- είσαι πανίσχυρος.

Ναι Σταυράκι! Το πιθανότερο σενάριο είναι να μείνεις και εσύ στην ιστορία αυτού του τόπου όχι ως κεφάλαιο, αλλά ως υποσημείωση…

Αρνητικός πρωταγωνιστής μιας πρωτόγνωρης  και δύσκολης κοινωνικά περιόδου όχι μόνο για τους πολίτες του δήμου μας, αλλά όλης της Ελλάδας και όλου του κόσμου.

Ένας άοσμος, άνοστος, συντηρητικός, εγωπαθής και μέτριος τύπος. Ένας ανασφαλής και μοναχικός δήμαρχος που βαδίζει προς το πολιτικό του τέλος αργά και βασανιστικά από την πρώτη κιόλας μέρα της δημαρχίας του.

Ακόμη και αν καταφέρεις – όπως έχεις σχεδιάσει- να κάνεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας σου  όλο το δήμο ένα απέραντο εργοτάξιο με έργα παντού.

Ακόμη και τότε θα έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Σκέψου όμως να μην πετύχεις ούτε σε αυτό…

Άσε λοιπόν τη δημοσιογράφο και το όποιο γραφείο σου στο πλάι. Άκουσέ έναν ¨παλιό¨ μπας και σωθείς.

Ψάξε μέσα σου. Αν έχει απομείνει κάτι από τον όποιο καλό εαυτό σου, μπορεί τελικά να γλυτώσεις. Αρκεί έστω και αργά να μάθεις να εμπιστεύεσαι και ¨να δίνεις¨. Να εμπιστεύεσαι ανθρώπους και να δίνεις καρδιά, εμπιστοσύνη , καλοσύνη μπέσα και ευγένεια Δες το όλο πράγμα και μια φορά χωρίς η ματιά σου να συμπεριλαμβάνει το εγώ. Κέρδος θα έχεις….πολιτικό εννοώ.

Αλλιώς, θα σε γράψει η ιστορία ως ¨ολίγον από γιουβέτσι¨ δηλαδή σκέτο το κριθαράκι.. .

Μη ξεχνάς πως είσαι δήμαρχος μιας μινιατούρας της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας υποκριτικής όπου το συμφέρον ακυρώνει καθημερινά το καλό, τις ιδέες και τα οράματα.  Μιας κοινωνίας αντιφατικής και απρόβλεπτης που όσο λατρεύει τους άριστους και τους πρώτους , άλλο τόσο της αρέσει να τους βλέπει να πέφτουν, τους σπρώχνει μάλιστα η ίδια στο γκρεμό για να είναι σίγουρα τα πράγματα. Το έργο λοιπόν που θα σε τελειώσει θα το δεις να ανεβαίνει πολύ σύντομα  και  τότε θα είναι πολύ αργά για σένα..

Μετά τα παραπάνω μην απορείς γιατί κάποιοι έχουν κάνει στόχο ζωής να σε ¨τελειώσουν¨ . Πολιτικά εννοώ και πάλι …

Σου αφιερώνω λοιπόν τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, γραμμένο για ανθρώπους της εξουσίας,: «Χίλιοι δυο παραφυλάνε σε κοιτάν και δε μιλάνε. Είσαι σήμερα μονάρχης και ωσάμ΄ αύριο δεν υπάρχεις»…

Παναγιώτης Βαρδουκέλης