Του Σάββα Αναστασιάδη: Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία: Ευφυείς λύσεις σε πιεστικά προβλήματα

Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία: Ευφυείς λύσεις σε πιεστικά προβλήματα

Μπροστά σε σαρωτικές αλλαγές βρίσκεται ο κλάδος της γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Ένας δυναμικός κλάδος ιδιαίτερης σημασίας διαχρονικά για την ελληνική οικονομία, και ακόμη περισσότερο για την τοπική μας οικονομία στην περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης.

Η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν υποστεί σοβαρές αναταράξεις το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της εκτίναξης στο κόστος της ενέργειας, των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.

Γράφει για το e-koufalia.gr o Σάββας Αναστασιάδης *

Από την άποψη αυτή, είναι δικαιολογημένη η αγωνία των  αγροτών και των κτηνοτρόφων μας για τις επιπτώσεις όλων  των συσσωρευμένων προβλημάτων στην παραγωγή τους το ερχόμενο διάστημα.  Προβλήματα στα οποία απαντά συστηματικά με μέτρα και ρυθμίσεις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να απαλύνει τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων αυτών κρίσεων.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο αγροκτηνοτροφικός τομέας βρίσκεται στο κατώφλι μίας νέας, ψηφιακής εποχής.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις επισημάνσεις επιστημόνων  από διάφορα πεδία, που λένε ότι τις λύσεις στο αγρόκτημα ή στον στάβλο θα τις φέρουν η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα ζητήματα πρωταγωνίστησαν στο μεγάλο  ραντεβού του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, τη 12η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia», που διοργάνωσε πρόσφατα η  ΔΕΘ-Helexpo.

Επισκέφτηκα   το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και εντυπωσιάστηκα από όσα είδα:   τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, καινοτόμες υπηρεσίες, σύγχρονα συστήματα διαχείρισης της παραγωγής, καινοτόμες ζωοτροφές (μικροφύκη και άλευρα εντόμων), ψηφιακά αρχεία και χάρτες.

Είναι εφαρμογές αυτού που ονομάζουμε «ευφυή  γεωργία και κτηνοτροφία», στην οποία επενδύουν πλέον  όλες οι εξελιγμένες οικονομίες του πλανήτη. Εργαλεία που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον παραγωγό να εκσυγχρονίσει  και να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά  τη γεωργική ή την κτηνοτροφική του εκμετάλλευση δίνοντας έξυπνες λύσεις σε μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Επιπλέον είναι λύσεις που αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση αποσκοπούν να φέρουν δραστικές μειώσεις στο κόστος παραγωγής.

Η βελτίωση της παραγωγικότητας του αγροκτηνοτροφικού τομέα, η σύνδεση της ζωικής με τη φυτική παραγωγή, η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών με στόχο την απεξάρτησή μας από τις εισαγωγές, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και η προώθησή τους στη διεθνή αγορά είναι πεδία στα οποία διαρκώς επενδύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο  στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα, και προωθούμε τον ψηφιακό  μετασχηματισμό  της αγροτικής παραγωγής μέσα από πέντε προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, ύψους 1,5 δις ευρώ.

Επιπλέον προχωρήσαμε στην ψήφιση του Ν. 4859/2021 για τον εκσυγχρονισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,  μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας με 50 εκατ. και ενίσχυσή της με 89 εκατ. για  αγορά ζωοτροφών,   τη μείωση του ΦΠΑ   σε λιπάσματα και ζωοτροφές στο 6%, δανειακά προγράμματα για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα,  μέτρα για την ενθάρρυνση των συνεργατικών σχημάτων.

Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και σειρά άλλων που σχεδιάζουμε, στηρίζουμε  τον κλάδο για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα, που στη διεθνή συγκυρία έχουν οξυνθεί, αλλά και στις προκλήσεις της νέας εποχής.  Επιπλέον θέτουμε τις βάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και οι δράσεις εκσυγχρονισμού που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς