Δημ.Συμβούλιο:Συζήτηση για το διαγωνισμό του οδοφωτισμού

Το θέμα του διαγωνισμού του οδοφωτισμού έθιξε για ακόμα μια φορά ο υποψήφιος δήμαρχος κ.Σταύρος Αναγνωστόπουλος , ο οποίος ζήτησε και πήρε τον λόγο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Τι είπε ο κ.Αναγνωστόπουλος:

“Θα ήθελα να επανέλθω για ακόμα μια φορά όσο και αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι κουραστικό, στο θέμα του διαγωνισμού του οδοφωτισμού. Είναι η τρίτη φορά που παρεμβαίνω για αυτό και ουσιαστικές απαντήσεις δεν πήρα ποτέ. Όπως επίσης δεν είδα να γίνεται καμία ουσιαστική κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο για ένα έργο επαναλαμβάνω 7 εκατομμυρίων, το οποίο θα δεσμεύσει για 12 χρόνια το δήμο μας.

Θα ξεκινήσω και θα σας καταθέσω κάποια στοιχεία από άλλους δήμους για αντίστοιχα έργα, για να δείτε τη διαφορά της κοστολόγησης που προκύπτει στη δικιά μας μελέτη, (που για μένα ουσιαστικά δεν υπάρχει μελέτη μέσα στην προκήρυξη, αλλά είναι μία απλή τεχνική έκθεση) και στις μελέτες άλλων δήμων .Δήμος Ιλίου Αττικής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θέλετε και εσείς να εκτελέσετε το έργο,  με τη διαφορά ότι το κόστος από τη μελέτη που είναι μία εμπεριστατωμένη μελέτη είναι λιγότερο από το μισό. Για περίπου 8.000 φωτιστικά προϋπολογισμός 3 200 με το ΦΠΑ.

Εμείς είμαστε στα 7 εκατομμύρια με τον ίδιο τρόπο που θέλετε να εκτελεστεί . Δήμος Μυκόνου θα δείτε μέσα στα στοιχεία που θα καταθέσω, τιμές ανά μονάδα φωτιστικών τουλάχιστον στο μισό από ότι βγαίνει στη δικιά μας προκήρυξη. Δήμος Παλλήνης Αττικής προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με δικές τους δαπάνες θα δείτε μέσα τιμές τουλάχιστον στο 1/4 από ότι είναι στη δικιά μας διακήρυξη. Δήμος Τρικάλων και Δήμος Καρδίτσας μελέτες με συγκεκριμένα στοιχεία, με πολύ μικρότερο κόστος και με ίδιες δαπάνες.

Έχουν ξεκινήσει να το κάνουνε σιγά-σιγά και σταδιακά μόνοι τους. Και τελειώνοντας θα σας αναφέρω για παράδειγμα  απόφαση Δημοτικού συμβουλίου από το δήμο Σοφάδων Καρδίτσας οι οποίοι ξεκίνησαν και αυτοί να εκτελέσουν το έργο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνουμε και εμείς, με τους ίδιους συμβούλους αρχικά, αλλά τελικά επειδή οι άνθρωποι είδαν κάποια πράγματα τα οποία τα αναφέρουν ακριβώς μέσα στη μελέτη, που λένε τι εκπτώσεις πήρανε σε αντίστοιχες περιπτώσεις με άλλο τρόπο εκτέλεσης, τι εκπτώσεις πήραν οι ίδιοι εδώ πέρα, που στο τέλος έφτασαν να έχουν μόνο 8% έκπτωση.

Τελικά φέρνουν το θέμα  οι ίδιοι στο συμβούλιο και θα σας το διαβάσω ακριβώς. Ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου led και εξοικονόμησης ενέργειας. Αφού αναλύονται όλα τα στοιχεία  έρχονται στο τέλος και λένε ανακαλούμε τον διαγωνισμό και τις αποφάσεις οικονομικής επιτροπής. Τα καταθέσω για μία ακόμη φορά για να δείτε το θέμα πιο σοβαρά. Η παράκλησή μου είναι όχι μόνο προς τη διοίκηση, αλλά προς όλο το δημοτικό συμβούλιο.”

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την παρέμβαση του κ.Αναγνωστόπουλου

Τι είπε ο δήμαρχος κ.Ιωάννης Τσουκνιδάς :

“Αρχές Σεπτεμβρίου του 14 στο δήμο από τα πρώτα έργα τα οποία βρήκαμε ήταν ένα του φωτισμού που είχε γίνει μία μελέτη από την προηγούμενη διοίκηση και ένα άλλο θέμα ήτανε όταν ήρθε ένα έγγραφο από την τεχνική υπηρεσία για τις παιδικές χαρές, ότι θα πρέπει να τις ξηλώσουμε όλες γιατί κανείς υπάλληλος δεν αναλάμβανε την ευθύνη για τυχόν ατύχημα.

Να πάμε στα θέματα του οδοφωτισμού. Έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο άπειρες φορές. Υπάρχουν μέσα όλα. Για την τριμερή επιτροπή η οποία θα πρέπει να έχει μέσα ένα μέλος από την ΔΕΥΑΧ, ένα μέλος  από τον εργολάβο και ένα μέλος από ένα ανεξάρτητο σύμβουλο ο οποίος θα βγει από το διαγωνισμό. Θα υπάρχουν επίσης οικονομολόγος ηλεκτρολόγος,πληροφορικός για να μπορούν να ελεγθούν τα στοιχεία τα οποία θα παίρνουμε.

Δεν προχωράει τίποτα εάν δεν συμφωνήσει ο δήμος. Ένα άλλο πολύ βασικό το οποίο σαν καραμέλα το πιπιλίζουν κάποιοι, το ότι δηλαδή θα χρεωθεί ο δήμος για 12 χρόνια Ο δήμος δεν χρεώνεται ούτε ένα ευρώ. Απ αυτό περιμένουμε κέρδη.Να αλλάξουμε τον οδοφωτισμό, να κάνουμε καλύτερο φωτισμό σε όλο το δήμο, να ελέγχουμε  με αυτόματα συστήματα  την βλάβη κάθε λάμπας και σε 24 ώρες να γίνεται από την εταιρία η αλλαγή της.’Εχει μεγάλη διαφορά η παροχή υπηρεσίας που εμείς πάμε να κάνουμε από την προμήθεια.Η προμήθεια μπορεί να γίνει μια φορά και να στοιχίζει το 1/3 της δαπάνης όμως θα πρέπει όταν κάποιος λαμπτήρας χαλάσει η επιδιόρθωση να γίνει από τον δήμο με δικό μας συνεργείο και δικά μας υλικά.

Ξεκαθαρίζω ακόμα μια φορά ότι με αυτό που πάμε να κάνουμε ο δήμος δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ.θα υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα.Εαν η έκπτωση η οποία λέτε είναι 5 % και φυσικά δεν θα προχωρήσουμε.Αλλά ακόμα ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη ενώ υπάρχουν πάνω από 40 δήμοι που έχουν προχωρήσει.Άρα καλά είναι ανεξάρτητα αν αυτή η περίοδος είναι ηλεκτρισμένη κάποια πράγματα θα πρέπει να τα κρατάμε σε χαμηλούς τόνους.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την απάντηση του κ.Τσουκνιδά

Μακροσκελή ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε χθες και το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Απάντηση στις επικοινωνιακές ‘ρουκέτες’ του κ. Αναγνωστόπουλου’

Με επικοινωνιακές ‘ρουκέτες’ που υποθάλπτουν έναν επικίνδυνο για τον Δήμο και τους συνδημότες μας λαϊκισμό επιχειρεί για ακόμη μια φορά ο κ. Αναγνωστόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκηδόνος, να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων ενόψει των εκλογών της 26ης Μαϊου 2019.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του στα Δημοτικά Συμβούλια του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και στο πρόσφατο του Μαρτίου όσο και στο διαδίκτυο, με αναρτήσεις δικές του αλλά και των υποψήφιων συμβούλων του, επανέρχεται στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης και της αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μας, προσπαθώντας να παραπληροφορήσει τους συνδημότες μας με σαφείς υπόνοιες για αδιαφανείς διαδικασίες από πλευράς Διοίκησης.

Παρότι έχουμε απαντήσει στα όσα ανυπόστατα αναφέρει κατά καιρούς ο κ. Αναγνωστόπουλος σχετικά με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, επανερχόμαστε για ακόμη μία φορά στο θέμα αποτυπώνοντας παρακάτω τη μια και μοναδική αλήθεια, προς ενημέρωση των συνδημοτών μας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης και της αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μας απασχόλησε αρχικά την προηγούμενη Διοίκηση και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο από το 2012. Στη συνέχεια, με την παρούσα Διοίκηση το θέμα συζητήθηκε το 2017 όταν με την, με αριθμό 176/2017 και με ΑΔΑ: ΨΡΒΛΩΗ2-0ΟΤ, απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας ενέκρινε το master plan του έργου, ενώ με νέα απόφασή του το 2018 (αρ.αποφ.: 110/2018, ΑΔΑ: 6ΥΙΩΩΗ2-ΕΔΝ),  επικαιροποίησε την αρχική απόφαση ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Προς επίρρωση των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι η υπ’ αριθμ. 110/2018 απόφαση έχει νομίμως ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης.

Αγνοώντας όλα τα παραπάνω όμως, ο κ. Αναγνωστόπουλος και οι υποψήφιοι σύμβουλοί του συνεχίζουν να ακολουθούν την οδό της παραπληροφόρησης και του λαϊκισμού και με μια σειρά από αναλήθειες και αίολες τοποθετήσεις προσπαθούν να αφήσουν σκιές και γκρίζες ζώνες για τους χειρισμούς της Διοίκησης του Δήμου στο εν λόγω θέμα.

Σε πρόσφατη διαδικτυακή του ανάρτηση μάλιστα, αντιπαραβάλει δύο ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ έργα, το έργο του Δήμου μας και αυτό του Δήμου Ιλίου (18PROC003923887 2018-10-31), χαρακτηρίζοντας τα έργα ‘ανάλογα’, ένω έφθασε, χάριν εντυπωσιασμού, στο σημείο να ‘στηλιτεύσει έντονα το γεγονός της υψηλής κοστολόγησης στην ανάθεση της εργολαβίας για το έργο του ηλεκτροφωτισμού στους δρόμους του Δήμου μας’, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη.

Κύριε Αναγνωστόπουλε, μπορεί η αλήθεια να μην σας αρέσει και να προτιμάτε τα επικοινωνιακά ΄τσιτάτα’ στην εναγώνια προσπάθειά σας να αποκρύψετε την αδυναμία σας να καταθέσετε ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις για το μέλλον του Δήμου Χαλκηδόνος, εμείς όμως θα παραμείνουμε πιστοί σε όσα δεσμευτήκαμε από την αρχή της θητείας μας, με σύμμαχο πάντα την αλήθεια και το συμφέρον των Δημοτών του Δήμου.

Για να μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα:

Πως φθάνετε στο σημείο κ. Αναγνωστόπουλε να χαρακτηρίσετε ‘ανάλογα’ το έργο το δικό μας και αυτό του Δήμου Ιλίου;

Αν διαβάζατε έστω μια φορά τις δύο διακηρύξεις θα καταλαβαίνατε έυκολα, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι το μεν έργο του Δήμου Χαλκηδόνος αφορά Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), το δε έργο του Δήμου Ιλίου αφορά απλά Σύμβαση Προμήθειας Εξοπλισμού. Η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) δηλαδή, αναφέρεται σε παροχή Υπηρεσιών Φωτισμού όπου την ευθύνη για τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτροφωτισμού και την αποκατάσταση των όποιων βλαβών θα την έχει ο Ανάδοχος για 12 χρόνια, με τον Δήμο μας να μη δαπανά ούτε 1 ευρώ, ενώ η Σύμβαση Προμήθειας Εξοπλισμού που επέλεξε ο Δήμος Ιλίου αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση των λαμπτήρων για μια φορά με το κόστος συντήρησης να επιβαρύνει τον Δήμο.

Εμείς, ως Δήμος Χαλκηδόνος, μετά απο μελέτη των πραγματικών δεδομένων του Δήμου μας και συνυπολογίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ενεργειακού εξοπλισμού μας, την εξέλιξη της αγοράς οδοφωτισμού στην Ελλάδα και τη διάθεσή μας για μείωση των Δημοτικών τελών των Δημοτών μας, αποφασίσαμε να επιλέξουμε την Παροχή Υπηρεσιών Φωτισμού με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), διάρκειας 12 χρόνων, με τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Από την άλλη, ο Δήμος Ιλίου επέλεξε το Δάνειο μόνο για την προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, με ο,τι αυτό συνεπάγεται (επιβάρυνση του Δήμου με τη συντήρησή του και με τα επιτόκια αποπληρωμής του δανείου). Αναφέρεται μάλιστα ξεκάθαρα στη δική τους διακήρυξη ότι ‘η χρηματοδότηση του έργου θα προκύψει από τη ‘χρήση 10ετούς διάρκειας εγκεκριμένου Δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων’, με σκοπό να προχωρήσουν μόνο σε ‘αποξήλωση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων, σε προμήθεια και εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία’ φωτιστικών σωμάτων led.

Πως προκύπτει επομένως, κ. Αναγνωστόπουλε, ότι τα δύο έργα είναι ανάλογα;

Ο δικός μας Δήμος ακολουθώντας την μεθοδολογία υλοποίησης, όπως προέκυψε από τις Αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες διαδικασίες προέβει σε: Ηλεκτρονικό Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27, του Ν. 4412/2016), με κριτήριο ανάθεσης τη Συμφερότερη Προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης Ποιότητας – Τιμής.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

Η πληρωμή του Αναδόχου που θα προκύψει από τη διαδικασία αξιολόγησης του Ανεξάρτητου Συμβούλου και της επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου (ΕΠΠΕ), στο σύνολο της 12ετούς περιόδου ισχύος της Σύμβασης, εξαρτάται από το μετρήσιμο και μόνο αποτέλεσμα αυτών που έχει δεσμευτεί στην προσφορά του, αντικαθιστώντας το σύνολο του εξοπλισμού με δικά του μέσα και έχοντας 12ετή υποχρέωση να αντικαθιστά άμεσα κάθε βλάβη για τον οποιοδήποτε λόγο αυτή προκύπτει, χωρίς καμία δαπάνη από τον Δήμο.

Τα οφέλη επομένως που προκύπτουν για τον Δήμο μας, όπως τονίζουμε εδώ και 1 χρόνο, είναι οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  1. Εγγυημένο Όφελος που θα δοθεί σαν έκπτωση (αφορά τμήμα της δαπάνης που ήδη έχει ο Δήμος με βάση τις καταναλώσεις ενέργειας) επί του προϋπολογισμού του έργου.
  2. Μηδενισμός των λειτουργικών εξόδων συντήρησης της υποδομής που αφορούν το αντικείμενο του διαγωνισμού για 12 χρόνια, με παράλληλη εξοικονόμηση για τον Δήμο ενός ποσού της τάξης των 3.500.000 € για 12 χρόνια

και 3. Ενεργειακό Αποτύπωμα, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας ηλεκτροφωτισμού τουλάχιστον κατά 72%. Ένα τέτοιο δεδομένο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ένταξη του Δήμου μας σε σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Επίσης, έχουν προβλεφθεί στα Συμβατικά Τεύχη τα εξής:

  1. Κάθε διετία θα διενεργούνται Μελέτες Έντασης Φωτισμού & Λαμπρότητας και για το σύνολο της Κατηγοριοποίησης Οδών και θα καλύπτεται κάθε ατέλεια που τυχόν θα προκύψει. Στο τέλος της 12ετίας ο Δήμος θα παραλάβει Σύστημα πλήρες και λειτουργικό, αφού ο εξοπλισμός που θα του παραδοθεί από τον Ανάδοχο θα πρέπει να είναι καινούργιος.
  2. Η εγκατάσταση Συστήματος Τηλεδιαχείρισης – Ελέγχου Ενέργειας – Προληπτικής Συντήρησης που θα εφαρμόζεται στο σύνολο της υποδομής, ενώ ο Ανάδοχος θα έχει υποχρεωτικά εγκατεστημένο συνεργείο με καλαθοφόρα και προσωπικό κάλυψης σε βάρδιες σε όλη τη διάρκεια της Σύμβασης (12 χρόνια) και προσωπικό για την 24ωρη παρακολούθηση της Τηλεδιαχείρισης. Θα μπορεί επίσης, να δέχεται αιτήματα πολιτών αναφορικά με την καλή λειτουργία του συστήματος, ενώ θα αντιμετωπίζει σε πραγματικές συνθήκες τις όποιες αστοχίες και προβλήματα που θα προκύπτουν στην 12ετή εγγυητική του ευθύνη (μάλιστα έχει προβλεφθεί ρήτρα αν αυτό δεν γίνεται).
  3. Η δημιουργία Πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης (Smart Cities) (wifi σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες κλπ) και άλλα πολλά που αναφέρονται αναλυτικά στη διακήρυξη του Διαγωνισμού μας.

Κλείνοντας, κ. Αναγνωστόπουλε, μπορεί ο τίτλος της ανάρτησής σας: ‘ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ : ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ’ και στη συνέχεια η αναφορά σας ότι ‘στο Δήμο Ιλιού στην Αθήνα, το ανάλογο έργο με ίδια ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία κοστολογείται 3.200.000 € ενώ στο Δήμο μας 7.000.000 €’ να αποτελούν τη λάσπη που θέλετε να ρίξετε τον προεκλογικό σας ‘ανεμιστήρα’, σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι θα αποτύχετε και αυτή η προσπάθεια σας θα πέσει στο κενό, καθώς οι συνδημότες μας είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ότι οι τοποθετήσεις σας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Η απάντηση του κ.Σταύρου Αναγνωστόπουλου στο παραπάνω δελτίο τύπου

Απάντηση σε Δ.Τ. του Δήμου Χαλκηδόνος

Για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, επιλέγοντας την ασφάλεια του μονολόγου,  απαντά με μια μακροσκελέστατη, ανούσια και χωρίς επιχειρήματα ανακοίνωση, στα ερωτήματα που τέθηκαν για πολλοστή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το θέμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων.

Επειδή το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και δε λύνεται με μονολόγους στα μέσα ενημέρωσης, καλώ τη Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος, εφόσον δεν έχει να κρύψει τίποτα, να προκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου βέβαια να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα μας να εκφράσει αναλυτικά τις απόψεις του, ώστε να δούμε πλέον την πραγματική αλήθεια.

Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,

Υπ. Δήμαρχος Δήμου Χαλκηδόνος

One comment

  1. Στέργιος

    Αφού λέτε ότι ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρό μήπως να μας εξηγήσει το Γραφείο τύπου στο Δήμο άπο που θα πληρωθεί ο εργολάβος τα 7.000.000 Ευρό ? άντε γιατί η κοροιδία έχει και κάποια όρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *