Αγ.Αθανάσιος:Συνάντηση δημάρχου με την Υπουργό για την ανάδειξη του Μακεδονικού Τάφου

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Κονιόρδου, είχε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 με σκοπό την ανάδειξη του Μακεδονικού Τάφου του Αγίου Αθανασίου.

Σε πολύ ευχάριστο κλίμα έγινε η συνάντηση, μεταξύ του Δημάρχου Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδά και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Κονιόρδου, την Παρασκευή 20/4/2018 στην Αθήνα, σε συνέχεια των συζητήσεων στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήχθηκε το Μάρτιο του 2018.

Τονίστηκαν ξανά από πλευράς του Δημάρχου τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και οι εργασίες που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα, προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος ο Μακεδονικός Τάφος Αγίου Αθανασίου. Άμεσα, λοιπόν, γνωστοποιήθηκε ότι ξεκινάει η υποστύλωση του εσωτερικού χώρου του τάφου, το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ εκτός από το κέλυφος προστασίας και τις Η/Μ εγκαταστάσεις που κατασκευάσθηκαν με το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει η επικαιροποίηση των μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού για:

  • το κέλυφος προστασίας για τον παρακείμενο τάφο
  • τη δημιουργία εισόδου και βοηθητικών χώρων εξυπηρέτησης κοινού
  • τη διαδρομή περιήγησης των επισκεπτών
  • την ανασύσταση του τύμβου με επανατοποθέτηση των χωμάτων ώστε να είναι το έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό.

Η επικαιροποίηση των μελετών, θα συμπεριλαμβάνει εργασίες για την συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν είχαν εξαρχής προβλεφθεί, ενώ το συνολικό κόστος συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ολοκλήρωσης, θα ανέλθει στο ποσό του 1.000.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος τόνισε ξανά την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αναγκαία είναι δε, η επίσπευση των διαδικασιών για την αποπεράτωση των εργασιών, ώστε να προβλεφθεί και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το συντομότερο δυνατό.

Η Υπουργός με την σειρά της δεσμεύτηκε για την εκκίνηση των διαδικασιών, ώστε με την εκπόνηση των μελετών να ενεργοποιηθεί αντίστοιχο Μέτρο Ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Από κοινού δε συμφώνησαν ότι το αίτημα του Δημάρχου κ. Τσουκνιδά για την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής Πέλλα-Ίχνες-Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ΤΟΨΙΝ-Μακεδονικός Τάφος Αγίου Αθανασίου-Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης, θα ενισχύσει την τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ένα σημαντικό και ουσιαστικό πόλο έλξης επισκεπτών.

Τέλος, γνωστοποιείται με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων ότι ο Μακεδονικός Τάφος θα είναι επισκέψιμος τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο από 08:00 έως 15:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *