Άγιος Αθανάσιος:Δεκτά με επιφυλάξεις τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Με το θέμα της φοίτησης προσφύγων σε σχολεία του Αγίου Αθανασίου ασχολήθηκε αυτή την φορά ο Alpha 96.5.Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω ρεπορτάζ της Χριστιάνας Μανιάτη

Δεκτά με επιφυλάξεις τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της Χαλκηδόνας

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα σχολεία του δήμου Χαλκηδόνας για την υποδοχή παιδιών προσφύγων, με τους γονείς να ζητούν διασφαλίσεις για τη δημόσια υγεία όλων των μαθητών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, στη διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης, προκλήθηκε ένταση από μερίδα γονέων, γεγονός το οποίο διαψεύδεται μέσω του Alpha 96,5, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από το σύλλογο γονέων.

Δήμος Χαλκηδόνας: «Υπάρχει κοινή αποδοχή»

«Είπαν ότι 4.000 ευρώ θα εκχωρηθούν ανά σχολική μονάδα» δηλώνει στον Alpha 96,5 ο δήμαρχος Χαλκηδόνος, Γιάννης Τσουκνιδάς, αναφερόμενος στα κρατικά κονδύλια που κατευθύνονται στους χώρους φοίτησης των προσφυγόπουλων για τη θέρμανση και την καθαριότητά τους. Παράλληλα, η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χαλκηδόνος, Πολυξένη Κεχαγιά, αφήνει αιχμές για «τρύπια κονδύλια», γνωστοποιώντας πως η περιφέρεια δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής σαφές χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης.

«Τα χρήματα θα διαχειρίζεται μάλλον ο Διευθυντής του εκάστοτε σχολείου» εξηγεί ο κ. Τσουκνιδάς, ενώ ταυτόχρονα καθιστά γνωστό ότι ο ίδιος ενημερώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017 για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων, στο 1ο και 2ο δημοτικό και στο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου μέσω e-mail και χωρίς άλλη πληροφόρηση, επιβεβαιώνοντας ότι η υπουργική απόφαση για το ζήτημα της φοίτησης των προσφυγόπουλων ήταν αιφνίδια. Συγκεκριμένα, το e-mail κοινοποιούσε το ΦΕΚ και γνωστοποιούσε τα σχολεία του δήμου Χαλκηδόνος και άλλων δήμων,που θα ενταχθούν τα παιδιά. Σημειώνεται επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, που διεξάχθηκε στις 13-14 Ιανουαρίου, δεν προκλήθηκε αντίδραση από τους συμμετέχοντες συμβούλους για το συγκεκριμένο θέμα, καθιστώντας σαφές ότι υπάρχει κοινή αποδοχή. Επιπλέον, ο κ. Τσουκνιδάς παρουσιάζει τη θέση της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας ότι «εφόσον τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι η ασφάλεια και η υγιεινή όλων των παιδιών -καί των προσφύγων καί των άλλων- δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση από πλευράς του δήμου». Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η πλειοψηφία των δημοτών δεν έχει πρόβλημα με τα προσφυγόπουλα καιτη φοίτησή τους.

Σε αντιδιαστολή με την ενημερωτική συνάντηση γονέων την προηγούμενη εβδομάδα και την εμφάνιση σε αυτή διαφωνιών και εντάσεων, η κ. Κεχαγιά τόνισε ότι ανάμεσα στους 200-300 δημότες και προσκεκλημένους, που παρευρέθηκαν στο πρώην υπουργείο Χαλκηδόνος, υπήρξαν τέσσερις-πέντε, οι οποίοι «ήταν εριστικοί, δυναμίτισαν τη συζήτηση και ήταν απόλυτα αρνητικοί στο θέμα ένταξης των παιδιών στα σχολεία». Υπογραμμίζεται ότι οι ίδιοι δεν ανήκουν στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που προσκλήθηκαν για ενημέρωση, ωστόσο είναι δημότες της Χαλκηδόνας.

Ο κ. Τσουκνιδάς προαναγγέλλει την ενίσχυση του προσωπικού, εξηγώντας: «Θα προσπαθήσουμε και με τα οκτάμηνα (σ.σ προσλήψεις ανέργων με συμβάσεις οκτάμηνης απασχόλησης), να έχουμε επιπλέον καθαρίστριες, ώστε να καθαρίζουν το χώρο». Ταυτόχρονα, η κ. Κεχαγιά συμπληρώνει ότι «θα προσληφθούν αναπληρωτές δάσκαλοι,οι οποίοι θα κάνουν πέντε μαθήματα στα προσφυγόπουλα (γλώσσα, μαθηματικά, υπολογιστές, γυμναστική, αγγλικά). Επιπλέον, θα οριστεί και ένας διευθυντής, ο οποίος θα είναι υπόλογος στο διευθυντή του σχολείου». Το σχολικό τμήμα, «θα είναι μια τάξη ένταξης έτσι ώστε, σε περίπτωση που τα παιδιά μείνουν εδώ μελλοντικά, να μπορούν να εισχωρήσουν στα κανονικά τμήματα», σημειώνει ο δήμαρχος, ενώ μάλιστα διευκρινίζει ότι «από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, μας είπαν ότι ήδη έχουν γίνει κάποια μαθήματα και πολλοί από τους μαθητές που θα έρθουν, έχουν ήδη σχέση με την ελληνική γλώσσα και μπορούν να συνεννοηθούν στα βασικά». Ειδικότερα, για το μάθημα των θρησκευτικών, ο κ. Τσουκνιδάς, σχολιάζει ότι «το θέμα είναι να μάθουν ελληνικά», αφήνοντας έτσι «εκτός ύλης» το ζήτημα του θρησκεύματος.

Εξάλλου, η κ. Κεχαγιά βάλλει κατά του συντονισμού της διαδικασίας ένταξης των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πρόχειρο, ελλιπή» ενώ θεωρεί αυταρχικό τον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε η σχετική απόφαση στη δημοτική αρχή. Επιπλέον, η ίδια καταγγέλλει ότι δεν ελήφθη κρατική ενημέρωση για τον αριθμό προσφυγόπουλων που θα φοιτήσουν στα σχολεία. Τον αριθμό των μαθητών προσδιόρισε η συντονιστική επιτροπή του κέντρου φιλοξενίας, αναφέροντας ότι «είναι εγγεγραμμένα 68 παιδιά για το 1ο και 2ο δημοτικό και 26 για το Γυμνάσιο. Εξ αυτών των παιδιών υπολογίζεται να φοιτήσουν τα 2/3», όπως επισημαίνει η κ. Κεχαγιά. Τέλος, η αντιδήμαρχος Παιδείας διευκρινίζει ότι τα προσφυγόπουλα θα καταφτάνουν στις σχολικές μονάδες με λεωφορεία και συνοδεία δύο διερμηνέων από το κέντρο φιλοξενίας. Από πλευράς του, ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν ασαφείς οδηγίες για την εκκίνηση των μαθημάτων, καθώς δεν προσδιορίζεται η ημερομηνία έναρξης της φοίτησης.

Γονείς αιφνιδιασμένοι, αλλά θετικοί

Ο πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου, το οποίο στεγάζεται μαζί με το Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, παρευρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση των γονέων για το σχετικό θέμα και μαρτυρεί ότι οι γονείς είναι υπέρ της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολικά τμήματα και στη συμμετοχή τους στην ελληνική εκπαίδευση. Η «απολίτιστη συμπεριφορά» εκδηλώθηκε όπως τονίζει μεταξύ μιας μειοψηφίας ατόμων, «που περιορίζεται στα δάχτυλα» και που «δεν αντιπροσωπεύει τη θέση της πλειοψηφίας των γονέων». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι όποιες αντιδράσεις προέκυψαν από τους γονείς είναι εύλογες, καθώς «η κυβερνητική απόφαση ήταν αιφνιδιαστική και  προκάλεσε πιεστικές καταστάσεις». Ακόμη, τονίζει ότι οι απαντήσεις που λαμβάνονται από τους αρμόδιους είναι ασαφείς και προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία και ανασφάλεια στους γονείς.

«Ζητούμε διασφαλίσεις και εγγυήσεις για τον τρόπο που θα προγραμματιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία» δηλώνει ο ίδιος, ώστε να μην υπάρξει δυσλειτουργία κατά την ένταξη των προσφυγόπουλων στα κανονικά τμήματα το επόμενο σχολικό έτος. Μάλιστα, θεωρεί ότι τα προσφυγόπουλα έπρεπε να κατανεμηθούν σε σχολικές μονάδες περισσότερων δήμων, για να μην επωμιστεί όλο το κοινωνικό βάρος ένας δήμος.

«Έτοιμα τα σχολεία» λέει η διεύθυνση των σχολείων

Οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων σχολιάζουν ότι προετοιμάζονται για την επικείμενη υποδοχή των προσφυγόπουλων.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Αγίου Αθανασίου, Στέργιος Μιάκος, δηλώνει ότι «τα δημοτικά σχολεία είναι προετοιμασμένα, υπάρχει υλικοτεχνικός εξοπλισμός και διαθέσιμες αίθουσες, για να δεχτούν 68 προσφυγόπουλα από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών». Όπως αναφέρεται, αυτή την εβδομάδα θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στις συναντήσεις εκπαιδευτικών με το δήμο.

Επιπροσθέτως, ο διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Αγίου Αθανασίου, Θεόδωρος Φλώρος, επισημαίνει ότι αφού «οι αποφάσεις έχουν βγει από το υπουργείο, το σχολείο θα δεχτεί το μέγιστο 25 προσφυγόπουλα, τα οποία θα φοιτούν σε ξεχωριστό τμήμα στο ωράριο 14:00-18:00».

Πηγή:alpha965.gr

Βίντεο από την συζήτηση που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=dCCO63lHkHk[/embedyt] [embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=tYB8dgwN0i0[/embedyt]

Βίντεο από την συζήτηση για το θέμα που είχε γίνει στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Αγίου Αθανασίου

 

Απόσπασμα από την συζήτηση που είχε γίνει την επόμενη μέρα στον Άγιο Αθανάσιο (ερασιτεχνική λήψη)

 

One comment

  1. KRIMA STON TOPO MAS ENNA MEGALO KRIMA………..O DIMARXOS DEN PAREVRETHIKE STO KAVAKLI EKANE TIN PAPIA ..LIPAME OI SIMVOLOI TOU POU EINIA APO TO KAVAKLI,,TI LOGO THA DOSOUN STAKOKKALO TON PROGONON TOUS,,,GIAOURIDES THA GINOUME STA IDIA MAS TA XOMATA ,,META APO KERO FISIKA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *