Άγιος Αθανάσιος:Δελτίο τύπου-καταγγελία της παράταξης “Ενωμένοι Δημιουργούμε”

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης

του Δήμου Χαλκηδόνος  “Ενωμένοι Δημιουργούμε “.

 

enomenoi1Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος ή Προστασίας Συμφερόντων;

Η παράταξή μας , μετά από αναφορές κατοίκων-δημοτών για ρίψη γαιώδους υλικού στην περιοχή “Πέτρινα” του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγίου Αθανασίου, προέβη σε αίτηση-καταγγελία στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , με κοινοποίηση στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και στην Διεύθυνση Πολεοδομίας Ευόσμου-Κορδελιού. Η ενέργειά  μας  αυτή κρίθηκε αναγκαία , λόγω αδυναμίας της Διοίκησης του Δήμου να μας δώσει επαρκείς και καθησυχαστικές εξηγήσεις και η εύλογη ανησυχία μας έγινε μεγαλύτερη, όταν ενημερωθήκαμε ότι ο εργολάβος που πραγματοποιούσε την ρίψη υλικού στην προαναφερόμενη περιοχή , έχει σύμβαση διαχείρισης των σκουριών εταιρίας και έγινε η καταγγελία αυτή για την προστασία της Υγείας των Δημοτών μας και φυσικά του περιβάλλοντος.

Ακολούθησε μια σειρά από ενέργειες- γεγονότα που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης:

α) Με την ανάδειξη του θέματος σταμάτησε κάθε ρίψη υλικού.

β) Απομακρύνθηκαν τα μηχανήματα του Δήμου και ο χώρος ισοπεδώθηκε νύχτα με ιδιωτικά μηχανήματα.

γ) Πήραν δείγματα τα οποία παρεδόθησαν στον εργολάβο ή σε εκπρόσωπό του για να μεταφερθούν σε εργαστήριο και δεν δόθηκαν σε υπάλληλο του Δήμου.

δ) Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος πραγματοποίησε αυτοψία και ενώ έχει στα χέρια της φωτογραφίες που δείχνουν τις ρίψεις που πραγματοποιήθηκαν , αναφέρει στην απάντηση ότι δεν έγιναν ρίψεις , ο χώρος έχει ισοπεδωθεί και ως εκ τούτου , άκουσον-άκουσον δεν τίθεται θέμα δειγματοληψίας.

Σημειωτέον ότι οι υπάλληλοι της ως άνω Υπηρεσίας προέβησαν , για την ισοπέδωση του χώρου, παρουσία της Κας Κωστοπούλου Μαρίας, Δημοτική Σύμβουλος και του Κου Κοντσέ Σταμάτη, Τοπικού Συμβούλου σε σχολιασμό ότι της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει και έδωσαν υπόσχεση ότι θα προβούν σε δειγματοληψία οπωσδήποτε, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως, η Υπηρεσία αξιολογεί τις αναλύσεις που δόθηκαν από την παράταξή μας και από τον Δήμο, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι έχουν μεταξύ τους μεγάλη απόκλιση και ότι τα δείγματα του Δήμου τα παρέδωσε στο εργαστήριο αναλύσεων, η εταιρεία  του εργολάβου που έριχνε το γαιώδες υλικό στον Άγιο Αθανάσιο και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας. Βάλατε δηλαδή κύριοι της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα και ως άλλος Πόντιος Πιλάτος λέτε χαρακτηριστικά , νίπτω τας χείρας -κλείνω τα μάτια.

ε) Για την ταμπακιέρα-ουσία του θέματος όπως η έλλειψη τεχνικής μελέτης, περιβαλλοντικής μελέτης και άδειας από την πολεοδομία, η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος δεν κάνει καμία αναφορά και πετάει την μπάλα στην κερκίδα.

Μέσα από όλα αυτά προκύπτουν πάρα πολλά ερωτήματα, λογικά και αμείλικτα:

1) Για τις ρίψεις γαιώδους υλικού στον Άγιο Αθανάσιο υπάρχει τεχνική μελέτη; Γνώριζε ή δεν γνώριζε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν.

2) Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη ή άδεια από την πολεοδομία; Όπως μας είπε ο Αντιδήμαρχος Κος Τσακίρης δεν υπάρχουν.

3) Γιατί σταματήσατε αμέσως τις ρίψεις; Τι φοβηθήκατε;

4) Γιατί σπεύσατε νύχτα να τα ισοπεδώσετε-σκεπάσετε; Τι έχετε να κρύψετε;

5) Από πότε ο Δήμος δίνει τα δείγματα στον εργολάβο για να μεταφερθούν στο εργαστήριο; Τι προσπαθείτε να καλύψετε;

6) Γιατί η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος δεν έπραξε το αυτονόητο; Γιατί δεν πήρε δείγματα με τους κανόνες που προβλέπονται;

Ποιόν τελικά προστατεύεται , το Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία ή τα συμφέροντα κάποιων;

Η παράταξή μας καταγγέλλει την στάση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την διαλεύκανση του συγκεκριμένου θέματος, για ένα και μοναδικό λόγο , την προάσπιση του συμφέροντος των Δημοτών μας.

ΥΓ1. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν γνωρίζει ότι την απάντηση στην καταγγελία πρώτα την δίνουν στον καταγγέλλοντα και μετά την κοινοποιούν στον καταγγελλόμενο; Εμείς ακόμα δεν την πήραμε; Τυχαίο;

ΥΓ2. Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος πριν λίγες ημέρες φωτογραφήθηκε πολύ χαμογελαστός με τον πρώην Αντιδήμαρχο Τσακίρη Μιχάλη και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αγίου Αθανασίου Γανιτίδη Σάββα. Τυχαίο; Μάλλον σημαδιακό.

ΥΓ3. Ο σοφός λαός αναφέρει ότι γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

 

Ο επικεφαλής της Παράταξης

Αραμπατζής Αριστείδης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Βαδαρλής Αθανάσιος

Μπίκος Βασίλειος

Κωστοπούλου Μαρία

Κούρας Μάκης

Βαϊνάς Ζήσης

Χατζίδης Πασχάλης

Μπορείτε να διαβάσετε την αρχική απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας πατώντας ΕΔΩ

 

_gk71228dscn2010dscn2012dscn2015dscn2020dscn2032dscn2049dscn2041dscn2050

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *