Άγιος Αθανάσιος:Επίσκεψη της Κας Πατουλίδου στον Μακεδονικό τάφο

Τον Μακεδονικό τάφο του Αγίου Αθανασίου επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Κα Βούλα Πατουλίδου , συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Χαλκηδόνος κ.Τσουκνιδά και τον πρόεδρο της Δ.Κ. Αγίου Αθανασίου κ.Γανιτίδη.Παρόντες επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.Μανάκης και κ.Μωυσίδης, η πρόεδρος του ΝΠΠΔ Κα Κεχαγιά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ.Χατζάκος ο δημοτικός σύμβουλος κ.Δελλής και ο πρόεδρος του Μικρού Μοναστηρίου κ.Μετλάρης.

Σκοπός της επίσκεψης της Κας Πατουλίδου ήταν να ενημερωθεί από τους τοπικούς φορείς για τον Μακεδονικό τάφο και να βοηθήσει από την πλευρά της ώστε το ιστορικό αυτό μνημείο του δήμου μας να αναβαθμιστεί και να αναδειχτεί.

Η Κα Πατουλίδου σε δηλώσεις της στο e-koufalia.gr μεταξύ άλλων τόνισε:

“Ο συγκεκριμένος τάφος είναι ένα μνημειώδες έργο κληρονομιάς.Αυτό που προέχει είναι να γίνει τουλάχιστον  η προσπάθεια αναστύλωσης του τάφου και από εκεί και πέρα να αξιοποιηθεί.Άλλοι δεν έχουν τίποτα και εμείς τα έχουμε και πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση να αναδείξουμε τέτοια μνημεία σαν πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό.Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε

Δηλώσεις Κας Πατουλίδου

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγίου Αθανασίου κ.Γανιτίδης δήλωσε:

https://www.facebook.com/ekoufalia/videos/1863570763864022/

Κατά τα άλλα δυστυχώς μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η εικόνα για κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά το ιστορικό μνημείο του Μακεδονικού τάφου του Αγίου Αθανασίου.Εκτός από το ότι ο επισκέπτης θα χρειαστεί την βοήθεια Gps για να βρει τον τάφο καθώς δεν υπάρχουν πουθενά πινακίδες , η εικόνα που αντικρίζει περνώντας την πύλη είναι αποκαρδιωτική.

Τίποτα δεν σε κάνει να πιστεύεις ότι εκεί υπάρχει ένα ιστορικό αρχαιολογικό μνημείο που σε άλλες χώρες θα ήταν πόλος έλξης επισκεπτών. Την σπουδαιότητα του τάφου μας την περιγράφει ο κ.Αναγνωστόπουλος στο αφιέρωμα που είχε κάνει και μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ 

Η αρχική κιόλας δοκιμαστική τομή, κατά μήκος της ανατολικής παρειάς του τύμβου, έφερε στο φως δύο ασύλητους τάφους του τέλους του 4ου / αρχών του 3ου αι. π.Χ., με σημαντικότατα ευρήματα που πλουτίζουν τις γνώσεις μας για την κοινωνία και τα ταφικά έθιμα της εποχής. Ο πρώτος ήταν ένας απέριττος κιβωτιόσχημος τάφος, όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός συνοδευόμενος από αγαπημένα αντικείμενα της καθημερινής ζωής αλλά και τον οπλισμό του. Ανάμεσά τους σιδερένιες στλεγγίδες και δόρατα, καθώς και δύο ζεύγη χάλκινα σπιρούνια, κτερίσματα όχι ιδιαίτερα συνηθισμένα, που υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για έναν νεαρό πολεμιστή, έναν ιππέα πιθανότατα, του επίλεκτου σώματος του μακεδονικού στρατού.

Λίγο βορειότερα αποκαλύφθηκε ένα δεύτερο ταφικό κτίσμα με ιδιόμορφη πρόσοψη, που μιμείται πρόσοψη μακεδονικού τάφου. Επάνω σε κτιστό βάθρο στο βάθος του τάφου, άθικτη από τον χρόνο και από βέβηλα χέρια, έστεκε μία ασημένια λάρνακα με μοναδικό διάκοσμο δύο δισκάρια με οκτάκτινα αστέρια. Στο εσωτερικό της, ευλαβικά χέρια είχαν εναποθέσει τα καμένα οστά μιας γυναίκας τυλιγμένα σε χρυσοπόρφυρο ύφασμα.

Αυτό λοιπόν το σπουδαίο μνημείο είναι σχεδόν παρατημένο και ελπίζουμε μετά την σημερινή επίσκεψη να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης .Στις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο που θυμίζει παρατημένο χωράφι.

Σ.Η.

One comment

  1. υπομονη με δηλωση του Κ.Δημαρχου θα περασει απο το σημειο ο προαστιακος και δεν θα χρειαζεται GPS αλλα και πινακιδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *