Αλεξάνδρεια-Ωραιόκαστρο:Δύο ακόμη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Δύο ακόμη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία και ανεβάζουν τον αριθμό των περιστατικών σε τρία.

Το πρώτο είχε επιβεβαιωθεί στις 10 Ιουλίου στο Δήμο Χαλκηδόνας, ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα που μολύνθηκε από τον ιό είναι πλέον καλά στην υγεία της.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χατζηβρέττας, από τον ιό μολύνθηκαν επίσης μια 46χρονη γυναίκα στο Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και μια 73χρονη στο Δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

“Οι δυο γυναίκες νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα διενεργήθηκαν χθες ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού. Ψεκασμοί θα γίνουν επίσης αύριο και μεθαύριο” προσθέτει ο κ. Χατζηβρέττας.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, προβλέπονται και εκτελούνται έκτακτες δράσεις εντός 12ώρου από την επιβεβαίωση ενός νέου κρούσματος.

Σε αυτές περιλαμβάνονται εντατικοί ψεκασμοί στο πλαίσιο της προνυμφοκτονίας αλλά και ψεκασμοί για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών σε φρεάτια, βόθρους ή αγροτικές αποθήκες.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Χατζηβρέττας αναφέρει ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις φέτος δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα, καθώς οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ η ποσότητα της βροχής στην περιοχή διαμορφώνεται σε 400 χιλιοστά το χρόνο, το διάστημα από 25 έως 28 Ιουνίου που σημειώθηκαν καταστροφές από τις βροχές, καταγράφηκαν 286 χιλιοστά στα Βρασνά και την Ασπροβάλτα και 177 στη Σιθωνία.

Στο μεταξύ, εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών για την προστασία από τα κουνούπια ξεκίνησε ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Διαβατών. Σειρά ενημερωτικών ομιλιών με θέμα «Προστασία από τα κουνούπια» θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα Κ.Α.Π.Η. Παράλληλα ο δήμος καλεί τους δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κουνούπια και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Επίσης τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επιπλέον δράσεις ενημέρωσης των δημοτών με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *