Αλεξάνδρεια:Η πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι γεγονός

Η Μαρία Κούγκα και ο Αντώνης Σαμαράς είναι οι πρώτοι αγρότες που θα καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη σε 65 στρέμματα στον δήμο Αλεξάνδρειας. Η καλλιέργειά τους έγινε σε σύμβαση με την ελληνική εταιρία CANNATEC προερχόμενη από την αντίστοιχη καναδική φαρμακευτική εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Ειδικός γεωπόνος με αντίστοιχη εμπειρία στον Καναδά θα εποπτεύει και θα συμβουλεύει τους αγρότες για την βιολογική καλλιέργεια του φυτού, θα εκπαιδεύσει ντόπιους γεωπόνους και εργάτες.

Όπως αναφέρει το alexandreia-gidas.gr έχει επιλεγεί η ποικιλία Finola η οποία φτάνει το 1,5 μέτρο και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τρεις μήνες ειδικό μηχάνημα θα συλλέξει τους ανθούς οι οποίοι θα γίνουν έλαιο Cbd, η γνωστή κανναβιδιόλη η οποία έχει ισχυρές θεραπευτικές ενδείξεις σε σειρά ασθενειών όπως: Αλτζχάιμερ, Πάρκινσον, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Νόσος του Huntington, Υποξία, Πόνος, Ψύχωση, Άγχος, Κατάθλιψη, Καρκίνος, Ναυτία, Ρευματική Αρθρίτιδα, Φλεγμονή του Εντέρου και νόσος του Chron, Kαρδιακές Επιπλοκές και Επιπλοκές του Διαβήτη. Τα σπόρια του φυτού θα γίνουν καναβέλαιο, πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Τα στελέχη του φυτού θα γίνουν χαρτί, μέρος τους θα πωληθεί σε αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες το χρησιμοποιούν ως κατασκευαστικό υλικό σε αυτοκίνητα και ίσως τούβλα, ένα νέο δομικό υλικό με απεριόριστα πλεονεκτήματα. Η εταιρία έχει σκοπό να δημιουργήσει μία πρότυπη πανευρωπαϊκά μεταποιητική μονάδα σε κάποιον από τους νομούς της Β. Ελλάδος.

Στα επιχειρηματικά της σχέδια είναι να καλύψει την επόμενη καλλιεργητική χρονιά με 40.000 στρέμματα. Εκτός του δήμου Αλεξάνδρειας έχει συνάψει συμβάσεις με αγρότες της Ξάνθης, των Σερρών, της Δράμας, της Κομοτηνής και της Καβάλας έτσι ώστε φέτος να αποκτήσουν τεχνογνωσία και εμπειρία οι πρώτοι αγρότες. Πιο συγκεκριμένα, 52 στρέμματα στη Βέροια, 11 στη Μελίκη, 110 στις Σέρρες, 83 στη Δράμα, 47 στην Καβάλα, 150 στην Ξάνθη και 46 στην Κομοτηνή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία:
Για κάποιους μία καινοτόμα παραγωγή ξεκινά… Για άλλους επιστρέφουμε πια συνειδητά σε μια καλλιέργεια που υπήρχε μέχρι και το 1960 στην περιοχή μας. Για όλους μας ξεκινά μία καλλιέργεια που θα συμβάλλει στην υγεία των ανθρώπων, στην εξυγίανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

Πηγή: alexandreia-gidas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *