Ανακοίνωση Δημάρχου Χαλκηδόνος Ιωάννη Τσουκνιδά

Δήλωση Δημάρχου Χαλκηδόνος Ιωάννη Τσουκνιδά

Αγαπητές Συνδημότισσες,

Αγαπητοί Συνδημότες,

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν στις 26 Μαϊου.

Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο, την “απλή αναλογική”. Τις απόψεις μου για την εφαρμογή του νόμου αυτού τις έχω εκφράσει και τις γνωρίζετε ήδη. Μπορεί το σύστημα να φαίνεται δικαιότερο, όσον αφορά την άμεση αντιστοίχιση της ψήφου των Δημοτών με τις έδρες που θα εκλέξει κάθε συνδυασμός την πρώτη Κυριακή των εκλογών, νομίζω όμως, ότι η εφαρμογή του θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο νικητής συνδυασμός, που πιθανότατα θα προκύψει από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή διαχείριση αλλά και γενικότερα προβλήματα διοίκησης. Θα αργούν να λαμβάνονται αποφάσεις, άλλες θα αναβάλλονται και άλλες θα προκύπτουν μετά από χρονοβόρες συνεννοήσεις. Πιθανώς θα υπάρξουν θέματα αδόκητων και αθέμιτων συναλλαγών και για να το πω λαϊκότερα, ίσως προκύψουν και συναλλαγές ‘κάτω από το τραπέζι’.

Αγαπητές Συνδημότισσες,

Αγαπητοί Συνδημότες,

Συμμετείχα σε όλα τα συνέδρια της ΚΕΔΕ και έτσι είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή και να συζητήσω με Δημάρχους απ’ όλη την Ελλάδα.

Σας πληροφορώ ότι το σύνολο σχεδόν του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ αλλά και των Δημάρχων έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες ενστάσεις με εμένα. Ως ΚΕΔΕ αντιδράσαμε και επισημάναμε τα σημαντικά προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν από την εφαρμογή του νόμου. Όμως, παρά τις διαμαρτυρίες και τις παραστάσεις μας στο Υπουργείο, ο νόμος της ‘απλής αναλογικής’ παρέμεινε χωρίς καμία αλλαγή προς το βέλτιστο.

Έτσι, θα πορευθούμε προς τις εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο.

Είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις στον παλαιότερο νόμο. Να γίνει ίσως αναλογικότερος αλλά συγχρόνως να δίνει τη δυνατότητα στον εκλεγμένο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο να διοικήσουν ουσιαστικά και όχι να καταναλώνουν το χρόνο τους με ατέρμονες ζυμώσεις, συναλλαγές και ‘παζάρια’.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων πιστεύω είναι το γεγονός ότι αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, σε ομιλία του πριν λίγες ημέρες, χαρακτήρισε το νέο νόμο ΄δολοφονικό’ για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αγαπητοί Συνδημότες μου,

Η πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μακρά και η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας είναι σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και εκτίμησης.

Όλα αυτά τα χρόνια το έργο που επιτελέσθηκε στον Δήμο Χαλκηδόνος είναι μεγάλο και ορατό απ’όλους, ακόμα και από αυτούς τους λίγους συνδημότες μας που για διάφορους μικροπολιτικούς λόγους αρνούνται να το αναγνωρίσουν.

Παραλάβαμε ένα Δήμο καταχρεωμένο, ένα Δήμο που ήταν στο ‘κόκκινο’ και κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την οικονομική επιτήρηση.

Ο προϋπολογισμός όταν αναλάβαμε, το 2014, ήταν 15.685.709 € και το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνούσε τα 10.000.000 €, ενώ το 2019, τα στοιχεία είναι αισθητά καλύτερα, καθώς ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.421.256 €, με το σύνολο των υποχρεώσεων να ανέρχεται στα 3.223.168 € (βραχυπρόθεσμες 1.619.628 €, μακροπρόθεσμες 1.603.540 €), ενώ το ταμείο στις 31/12/2018 ανερχόταν σε 7.893.506 €, σε σχέση με τα 2.336.766 € που ήταν το 2014, όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου.

Με απλά λόγια ‘νοικοκυρέψαμε’ τον Δήμο σε κάθε τομέα ευθύνης. Εκμεταλλευτήκαμε όλους τους Ευρωπαϊκούς, Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους και τους μετατρέψαμε σε έργα μικρά και μεγάλα, προς όφελος όλων των Δημοτών μας, πολλά από τα οποία υλοποιήθηκαν ήδη, άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αρκετά θα υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το έργο μας στο site του Δήμου (http://dimos-chalkidonos.gr/, στο κάτω μέρος της σελίδας).

Αγαπητοί Συνδημότες,

Από την πρώτη στιγμή πίστευα ότι η μόνη διέξοδος για την επόμενη ημέρα του Δήμου ήταν να συγκροτηθεί ένας ισχυρός συνδυασμός που θα συνδύαζε την εμπειρία με τις νέες ιδέες, μακριά όμως από τοπικιστικούς φανατισμούς και στενούς κομματικούς εναγκαλισμούς. Είχα εκφραστεί μάλιστα και δημόσια, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 27/03/2018 (https://bit.ly/2CY2vgz). Εξακολουθώ να έχω την άποψη ότι ένας συνδυασμός, με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα ήταν ικανός να κερδίσει τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή ή να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 50%, γεγονός που θα απλοποιούσε τα δεδομένα τη δεύτερη Κυριακή.

Η προσπάθειά μου είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός τέτοιου ενωτικού συνδυασμού (όπως συμβαίνει σε πολλούς Δήμους), ο οποίος θα ήταν ικανός να συνεχίσει το έργο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα και θα μπορούσε να σχεδιάσει το μέλλον του Δήμου με τόλμη, γνώση και όραμα.

Με ένα τέτοιο συνδυασμό θα ήμουν διατεθειμένος να διεκδικήσω το Δημαρχιακό αξίωμα στις εκλογές του Μαϊου του 2019. Δυστυχώς, όμως, αυτός ο ενωτικός συνδυασμός δεν δημιουργήθηκε. Υπήρξε και υπάρχει εκδήλωση καθαρά τοπικών συνδυασμών με αποτέλεσμα τη δημιουργία πανσπερμίας και ευρείας διασποράς της ψήφου σας. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψουν από τις εκλογές πολλοί, σχεδόν ισοδύναμοι, αλλά ουσιαστικά ανίσχυροι συνδυασμοί. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διοικήσουν και θα καταναλώνουν το χρόνο τους σε ατέρμονες ζυμώσεις, συζητήσεις, συναλλαγές και παζάρια.

Φίλες και φίλοι,

Στις επόμενες εκλογές δεν θα συμμετέχω, όχι από αλαζονεία ή εγωισμό, αλλά από πραγματική αγωνία για την πορεία του Δήμου μας. Η απόφαση μου αυτή δεν ήταν εύκολη. Προέκυψε μετά από πολλές σκέψεις και προβληματισμούς, με αυτό που βάρυνε περισσότερο στην τελική μου απόφαση να είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Ένας νόμος που υποθάλπτει την έκφραση πολλών φιλοδοξιών και επιδιώξεων, ακραίων τοπικισμών, ακόμα και μυστικών – ΄κάτω από το τραπέζι΄ συνδιαλλαγών.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους συνεργάτες μου, όλους τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου μας, μα περισσότερο όλους εσάς τους Δημότες του Δήμου Χαλκηδόνος. Ειλικρινά, χωρίς τη συνδρομή σας δεν θα μπορούσαμε να εκτελέσουμε ούτε ένα μικρό μέρος του έργου που επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους υποψήφιους καλή πορεία και στη νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές, καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.

Εγώ και η Δημοτική μου ομάδα θα παραμείνουμε ως Δημοτική Αρχή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019. Μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μας θα δρούμε και θα λειτουργούμε με τους ίδιους ρυθμούς και την ίδια διάθεση για προσφορά, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Δήμου μας.

Δηλώνω ακόμη, ότι θα βρίσκομαι συμβουλευτικά δίπλα στη νέα Δημοτική αρχή και με ευχαρίστηση θα προσφέρω τη βοήθεια μου, με την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα στη μακρόχρονη πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον βέβαια μου ζητηθεί.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς,

Ιωάννης Τσουκνιδάς

2 comments

  1. Ανώνυμος

    Στο καλό και να μην μας γράφεις, στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας και εσύ όπως έλεγε και ο μεγάλος……..

  2. Ανώνυμος

    Και έζωσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *