Από τα Κουφάλια στην…Τανζανία

Η Άννα Μαργούτα* (27) από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης  και η Σμαράγδα Αυγέρη (32) από την Καλαμαριά, θα ταξιδέψουν σύντομα στην μακρινή Τανζανία, με σκοπό την επίτευξη ενός μεγαλεπήβολου έργου που έχουν αναλάβει εθελοντικά, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό SΑΝΑ http://www.karibusana.com/.

Πρόκειται για την ανέγερση του πρώτου νηπιαγωγείου του Gongo, ενός χωριού 2000 κατοίκων στην ανατολική πλευρά της χώρας. Το σχολείο θα έχει τη δυνατότητα να στεγάσει έως 45 παιδιά μικρότερα των έξι ετών τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η καμπάνια για την συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων έχει ήδη ξεκινήσει και με τη βοήθεια του κόσμου, η Άννα και η Σμαράγδα είναι αισιόδοξες πώς θα πετύχουν τον οικονομικό στόχο το συντομότερο δυνατόν.

Η Άννα, επισκέφτηκε την κοινότητα τον περασμένο Δεκέμβρη με μία ομάδα 25 εθελοντών από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα τους #Wheeling2help, προκειμένου να συνδράμουν σε ένα από τα προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κοινοτήτων.

Αφού επέστρεψε, μετά από παραμονή 10 ημερών μεταξύ των παιδιών, των ανθρώπων της κοινότητας και του οργανισμού, ξεκίνησε μια περίοδος ενδοσκόπησης και προβληματισμού για το πως θα μπορούσε να συνεχίσει να συνεισφέρει και να εξελίξει, -εάν αυτό θα ήταν δυνατόν – το ήδη υπάρχον έργο.

Ένα απλό στόρι του Ιnstagram ήταν αρκετό, για δοθεί το έναυσμα και στη Σμαράγδα, η οποία ενστερνίστηκε τις ανησυχίες της συναδέλφου της και αποφάσισε να την ακολουθήσει,υποστηρίζοντας από κοινού αυτήν την απόφαση.

Ακολούθησε πλήθος διαδικτυακών συναντήσεων με τους ανθρώπους του SANA έτσι ώστε να καταλήξουν σ’ ένα σχέδιο με σκοπό τη διευκόλυνση της λειτουργίας της σχολικής κοινότητας του χωριού Gongo. Η ανάγκη της δημιουργίας ενός νηπιαγωγείου ήταν στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων. Ως εκ τούτου αυτή θα ήταν και η αποστολή τους.

Η κατάσταση στο Gongo σήμερα

Η υπάρχουσα κατάσταση στο Gongo έχει ως εξής:  ένα δημοτικό σχολείο αποτελούμενο μόνο από δύο αίθουσες, επομένως και δύο δασκάλους, προσπαθεί να στεγάσει περισσότερα από 430 παιδιά ηλικίας 7  έως 12 ετών. Αντιστοίχως, τα παιδιά μικρότερης ηλικίας δεν έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε αυτό ούτε στις δραστηριότητες του, με αποτέλεσμα να περιπλανώνται στο χωριό και από πολύ μικρά ήδη να χάνουν την θέληση για μόρφωση και να αρχίσουν να εργάζονται. Στόχος των δύο εθελοντριών είναι να παρέχουν στα παιδιά αυτά τη δυνατότητα να εισέλθουν στο εκπαιδευτικό σύστημα από νωρίς, όπως ακριβώς όλοι εμείς.

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στη θέληση τους να προσφέρουν σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες από τις δικές τους, να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν, να καταφέρουν να αποδείξουν ότι η δυναμική της αλληλεγγύης είναι τέτοια που μπορεί να υπερνικήσει προσωπικούς φόβους και φραγμούς, ρεαλιστικούς ή μη. Ο πλέον ρεαλιστικός όλων, είναι αυτός της απουσίας οικονομικών πόρων τόσο για τις ίδιες όσο και για το έργο καθ’ αυτό.

Η χρονική συγκυρία τις βρήκε και τις δύο αντιμέτωπες με την ανεργία και με σχέδια πιθανής φυγής από τον τόπο όπου ζουν. Εντούτοις, η επαφή και η γνωριμία με τους ανθρώπους του οργανισμού, η ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης και συνεργασίας θεωρείται και από τις δύο ως μια ευκαιρία δημιουργίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να επενδύσουν τις μηδαμινές τους οικονομίες για να υποστηρίξουν οικονομικά, τόσο το ταξίδι όσο και την παραμονή τους εκεί.

Η καμπάνια που δημιούργησαν από το μηδέν και χωρίς καμία ανάλογη εμπειρία αφορά αποκλειστικά το έργο της κατασκευής του σχολείου, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται στα 7000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, με τη συγκινητική συνδρομή των φίλων τους και του κοινωνικού τους περίγυρου, και μέσω της προώθησης τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, έχουν κάνει ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα.

Στόχος τους είναι να γνωστοποιήσουν τη δράση τους σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό, ώστε το μήνυμα τους να έχει απήχηση και η αποστολή τους να μετουσιωθεί σε έργο. Ένα μήνυμα που δεν περικλείει αφελή ρομαντισμό αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Κι αυτή η πραγματικότητα λέει πως η προσφορά είναι τελικά απλή διαδικασία.

Το βήμα από το θέλω, στο μπορώ και στο πράττω, δεν είναι όσο μεγάλο φαντάζει. Οι όποιοι ενδοιασμοί κι επιφυλάξεις, μπορούν να ξεπεραστούν. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, SANA, ιδρυτής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής κ. Κώστας Κουκούλης, εγγυάται ότι το έργο, όπως και τα υπόλοιπα προγράμματα του, πραγματοποιούνται τηρώντας όλες τις πρέπουσες διαδικασίες διαφάνειας.

Για το λόγο αυτό κάθε δωρεά, θα συνοδεύεται και από το αντίστοιχο παραστατικό ενώ παράλληλα οι δύο εθελόντριες είναι στη διάθεση όλων όσων επιθυμούν να μιλήσουν μαζί τους είτε για ενημέρωση, είτε για να ανταλλάξουν ιδέες, να ακούσουν νέες προτάσεις.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qXfJS8IPf7c[/embedyt]
*Ποια είναι η Άννα Μαργούτα
Η Άννα είναι μια 27χρονη κοπέλα που έχει μεγαλώσει στα Κουφάλια . Αποφοίτησε το 2015 από τη σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη (με κατεύθυνση την Πολιτική Διπλωματία και πτυχιακή εργασία στα Δικαιώματα των Παιδιών στην Αφρική) και στη συνέχεια, πήρε μέρος στο online εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων. Ακολούθησαν δύο καλοκαιρινές σεζόν στο νησί της Μυκόνου και έπειτα μετακόμισε στη Νάπολη της Ιταλίας, καθώς θέλησε να επισημοποιήσει τις γνώσεις της στην ιταλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο “L’Orientale di Napoli”. Θέλοντας να ανοίξει τα φτερά της ώστε να πραγματοποιήσει τα όνειρα της και να βρεθεί σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον, προσλήφθηκε από την PVH Corp (παγκόσμια έδρα των εταιριών μόδας Tommy Hilfiger και Calvin Klein) στο Άμστερνταμ, όπου έμεινε για σχεδόν δύο χρόνια. Πλέον ζει μόνιμα στη νότια Ιταλία με την δεύτερη οικογένειά της, σχεδιάζοντας το επόμενο βήμα της.

SmannaAfrica Φιλανθρωπικό κάλεσμα για τα παιδιά της Αφρικής-Σάββατο 6 Απριλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *