Άθυρα: “Ο άνθρωπος στα δύσκολα δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο”

Για μια ακόμη φορά στην ζωή μου καλούμαι με λύπη να διαπιστώσω πόσο μεγάλη αλήθεια κρύβει η φράση πως «ο άνθρωπος στα δύσκολα δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο». Και για να συγκεκριμενοποιήσω και να τεκμηριώσω την παραπάνω διαπίστωση έχω να πω (ως απλή κάτοικος του οικισμού των Αθύρων Πέλλας) πως τουλάχιστον εμείς (οι κάτοικοι) σε αυτή την δύσκολη δεδομένη στιγμή έχουμε συσπειρωθεί και με οδηγό την ανθρωπιά μας –και όχι την απανθρωπιά την οποία μας καταλογίζουν ασύστολα διάφοροι τυχάρπαστοι– εδώ και τρεις ημέρες δίνουμε αγώνα προκειμένου να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών.

Σε αντίθεση με κάποιους άλλους ανώνυμους δημοσιογραφίσκους αλλά και επαναστάτες του laptop και του καναπέ οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να δηλητηριάζουν την όποια προσπάθεια καταβάλλουμε προκειμένου, όπως είπα και πιο πάνω, (και επαναλαμβάνω εξ επί τούτου)να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλο αυτό το ταλαιπωρημένο πλήθος κόσμου που εισέρχεται παράνομα στην χώρα μας με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και παράλληλα βέβαια προσπαθούμε με κάθε δυνατό μέσο να εξασφαλίσουμε και την δική μας ασφάλεια. Και όταν λέω ασφάλεια δεν εννοώ μιλώντας υποθετικά για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι άνθρωποι αυτοί εξαθλιωθούν εντελώς προβαίνοντας , πάνω στην απόγνωσή τους, σε παράνομες κινήσεις.

Αυτό αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εγώ προς το παρόν θα επικεντρωθώ στις βραχυπρόθεσμες και θα απευθύνω ερωτήματα κυρίως σε όλους αυτούς που από την άνεση του καναπέ τους αποκαλούν, δίχως κανένα ενδοιασμό και καμία συστολή εδώ και τρεις ολόκληρες ημέρες, όλους εμάς ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ. Αμαυρώνουν την τιμή και την υπόληψη ενός ολόκληρου χωριού δίχως να έχουν εξετάσει ιδίοις όμμασι το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή μας και γιατι βρισκόμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με την σκληρή στάση του Δημάρχου Πέλλας.eid3

Καλώ όλους εσάς λοιπόν μια και παρουσιάζετε τους εαυτούς σας ως φιλεύσπλαχνους, ανθρωπιστές, φιλελεύθερους να έρθετε από εδώ, να διαπιστώσετε μόνοι σας την κατάσταση που επικρατεί, να αξιολογήσετε και σεις το σημείο που έχει επιλεγεί και μετά να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για το δίκιο το δικό μας αλλά και όλων αυτών των εξαθλιωμένων (πνευματικά και σωματικά) ψυχών.

Ελάτε να δείτε μια βαλτώδη έκταση πάνω στην οποία ο κ.Στάμκος δημιουργεί με την φαντασία του και μόνο ιδανικές συνθήκες που καταστούν δυνατή την ομαλή διαβίωση ανθρώπων. Το δικό μου μυαλό (αλλά και η φαντασία μου) φαντάζουν φτωχά μπροστά στα αντίστοιχα δικά του. Αν, υποθετικά μιλώντας φτάσουμε στο σημείο να υλοποιηθεί η πρόταση του, δούμε και τις άμεσες συνέπειες που θα έχουμε όλοι μας και δεν τρομάξουμε τότε τι να πω είμαστε άξιοι της μοίρας μας. 3000 άτομα στοιβαγμένα σαν σακιά με χώμα μέσα στο βάλτο το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι τουλάχιστον πανδημίες. Ξεχνάτε κ.Στάμκο πως μιλάμε για ανθρώπους ταλαιπωρημένους οι οποία έχουν πρωταρχικά ανάγκες ιατρικής περίθαλψης? Πού θα γίνουν όλα αυτά? Στους βάλτους και στα έλη? Με ένα υποτυπώδες αγροτικό ιατρείο στον οικισμό που λειτουργεί 2-3 ημέρες την εβδομάδα ή στο κέντρο υγείας Κουφαλίων που αδυνατεί ήδη να εξυπηρετήσει και τους μόνιμους κατοίκους τους?

΄Η να μιλήσουμε και για την ελλιπή ασφάλεια που μπορεί να εξασφαλιστεί με μόνο ένα αστυνομικό τμήμα στα Κουφάλια το οποίο και αυτό αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη ανθρωπίνου αλλά και μηχανικού εξοπλισμού? Είστε σε θέση να δώσετε διαβεβαιώσεις για όλα τα παραπάνω? Είμαι βέβαιη πως όχι γιατί ακόμη και τώρα ούτε και εσείς έχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος καθώς βρίσκεστε σε κατάσταση πανικού και λειτουργείτε σπασμωδικά.
eid2Επανέρχομαι τώρα σε όλους τους «ανθρωπιστές»
που εδώ και τρεις ημέρες σκυλεύουν τους κατοίκους των Αθύρων και τους καλώ να αφήσουν την βολή του καναπέ τους και να φωνάξουν για το δίκιο των προσφύγων-μεταναστών.
Να πάνε εως την Ειδομένη και να διαπιστώσουν μόνοι τους τις εκεί απάνθρωπες συνθήκες.
Θέλουν λοιπόν να εξαπλωθεί όλο αυτό? Να γεμίσουμε αντίστοιχα κέντρα παντού? Εμείς σε καμια περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στο να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Έχουμε αντιπροτάσεις να παραθέσουμε που όμως ο κ.Σταμκος δεν μπαίνει καν στην διαδικασία να ακούσει.

 

“Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αναλάβουμε το κόστος και την ευθύνη που μας αναλογούν μπροστά στο δράμα όλων αυτών των ανθρώπων. Θέλουμε όμως ο καταμερισμός ευθυνών να γίνει αναλογικά του πληθυσμού μας και το ίδιο να συμβεί και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Ας σηκώσει ο καθένας από εμάς το φορτίο που αντέχει και όχι τον υπεράριθμο όγκο προσφύγων-μεταναστών που θέλουν να μας καταλογίσουν. Παρακαλώ όλους σας να σκέφτεστε πριν μιλήσετε, πριν χαρακτηρίσετε άλλους ανθρώπους και προβείτε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.”

Υ.Γ. 1 επειδή είμαι βέβαιη πως κάποιοι κακόβουλοι θα προστρέξουν και θα σχολιάσουν αρνητικά τα υποθετικά οργώματα της περιοχής, θα σας προλάβω λέγοντας σας πως αυτή η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική σε ένα μικρο κομμάτι γης.). Εμείς δεν καταστρέψαμε τίποτα σε αντίθεση με κάποιους που δεν δίστασαν να κάψουν ολόκληρα στρατόπεδα προκειμένου να αποτραπεί εκεί η μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών.
Υ.Γ 2 εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να απαντήσω σε κανένα σχόλιο κάτω από το κείμενο μου. Όχι γιατί δεν έχω τα κατάλληλα επιχειρήματα (ένα μικρο μέρος των οποίων παρέθεσα παραπάνω) αλλά γιατί ο διαθέσιμος χρόνος μου για να συντάσσω κείμενα και να απαντάω σε σχόλια δυστυχώς είναι λιγοστός. Ο καθένας φυσικά έχει το βήμα να πει την γνώμη του (με κόσμιο πάντα τρόπο) γιατί είμαι από την φύση μου ένας δημοκρατικός άνθρωπος.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους μπήκαν στο κόπο να διαβάσουν το μακροσκελές κείμενο μου άλλα και όσους μετά από αυτό θα καθίσουν να σκεφτούν λογικά, θα αφήσουν τις φανφάρες , τα μεγάλα και επαναστατικά λόγια και θα αναλογιστούν την ευθύνη που φέρει τώρα πια ο καθένας από εμάς στο μεγάλο εθνικό θέμα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε , τις διαστάσεις του οποίου πραγματικά αδυνατούμε να καταλάβουμε καθώς και τις συνέπειες που θα επιφέρει.

 

Eleni Christakoglou

20 comments

 1. φιλε black-eyed οι κατοικοι του οικισμου μας σε προσκαλουμε να ‘ρθεις να σε φιλοξενισουμε ενα βραδυ στο σημειο που θελουν να φερουν τις ψυχες αυτες .και αν καταφερεις να επιβιωσεις θα δεις οτι θα ενωσεις κιεσυ τη φωνη σου με τη δικη μας………….ΥΓ.μπορεις να παρεις και το δημαρχο μαζι σου για να δει και το μερος γιατι δεν ξερει ουτε κατα που ειναι.παρεπιπτωντος ολοι οσοι σχολιασαν παραπανω

  • Η ακαταλληλότητα του χώρου δεν έχει καμία σχέση όμως με τις ενέργειες που έγιναν ώστε να καταστραφεί. Γιατί μην μου πεις ότι βραδιάτικα ξεσηκώθηκαν και όργωναν το χώρο επειδή δεν είναι κατάλληλος για τους πρόσφυγες. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι.

   Μια ειρηνική συγκέντρωση με σκοπό να αναδειχτεί ότι το μέρος δεν είναι κατάλληλο αρκούσε. Όλα τα υπόλοιπα που έγιναν είναι καραγκιοζιλίκια.

 2. Gia pio kalitero melon milame otan ksero ke vlepo tous dikoys mou pou ine ke elines na diskoleuonte gia na exoun ena piato fai. Giati oli den exoun lefta den pane ekso na trone i sta bouzoukia den kapnizoun. ….den ine stin teleutea leksi modas kd agonizonte gia tin kathimerinotita o aplos ke ftoxos kosmos enoo pou plironi sta alithia me idrota ke ema..gia.Pio melon milame? Anthropia den ine na pezis me tin kaki ke ftoxi mira orismenon

 3. τα στρατόπεδα παρέχουν ανθρωπινότερες συνθήκες, αλλά ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο με την ψηφοθηρική λογική προτίμησε να έχει εναντίον του ένα μικρό χωριό, παρά ολόκληρα τα Γιαννιτσά

 4. βοηθηστε οσο μπορειτε και μην δειχνετε οτι δεν εχετε ιχνος ανθρωπιας και αγαπης μεσα σας . ειναι λαθος που πηγατε και οργωσατε την εκταση . αυριο μεθαυριο εμεις θα ειμαστε προσφυγες !

  • Εσυ θεωρεις οτι ειναι ανθρωπινη διαβιωση αυτη μεσα στα τσαιρια;;;; οταν θα θελουν τουαλετα η να κανουν μπανιο που θα πανε στον αξιο; αλλα μιας και εσυ δεν εχεις προβλημα θα τους στειλουμε στο σπιτι σου

 5. ειναι γεγονος οτι κατασυκοφαντηθηκαν οι κατοικοι των αθυρων και περιξ αυτων.η ανωτερω κυρια με την επιστολη αυτην βαζει τα πραγματα στην θεση τους.η εγκατασταη αυτων των ανθρωπων εστω και προσωρινα,πρεπει να ειναι σε στεγνα και ζεστα μερη και να παρασχεθει αμεσα ιατρικη βοηθεια.ολοι οι προσφυγες ειναι ασθενεις.χρειαζονται γιατρο,φαρμακα και ζεστο καλο φαι!!!εγω θα προτεινα σε ολα τα χωρια,οπου υπαρχουν αθλητικες εγκαταστασεις,να φιλοξενησουν κοσμο.

 6. Συμφωνω μαζι σου!!!!

 7. με ποια κριτήρια επελέγη αυτή η έκταση; Ποια είναι τα επιχειρήματα του κ Στάμκου στις αντιρρήσεις του κόσμου;

  • Το κριτήριο είναι ένα και μοναδικό Πόπη.Το “φύγε κακό από πάνω μου”.Πήγα στο σημείο και είδα.Αν πας σε μια φιλοζωική και τους πεις να κάνουν εκεί κυνοκομείο είμαι σίγουρος ότι δεν θα δεχτούν.Δεν είναι δυνατόν να μείνουν παιδιά στον βούρκο δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες.

   • ναι!ετσι ειναι!!ασχολουμαι με τα αδεσποτα και τον φιλοζωικο!!εκει δεν θα εκανα καταφυγιο ζωων,διοτι και τα ζωα θελουν στεγνες συνθηκες διαβιωσης!!!

  • παντως θα ηθελα να ακουσω τις αντιπροτασεις που αναφερει

  • Εξ αρχής η πρόταση του προέδρου μας ήταν πως ναι είμαστε ανοιχτοί στο να δεχθούμε εναν αριθμό προσφύγων (π.χ 100 οικογενειες) τους οποιους θα τους στεγάσουμε σε δύο μεγάλα κτίρια (παλιές αποθήκες) έτσι ώστε και να είναι κάπου στεγασμένοι οι άνθρωποι και να μπορούμε να τους βοηθήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε. Το φωνάζουμε εξ αρχης αλλά κανεις δεν το αντιλαμβάνεται (μάλλον σκόπιμα). Αντίστοιχα το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Έτσι και θα διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες των προσφύγων και θα είναι, ως έναν βαθμό, ελεγχόμενη η όλη κατάσταση.

 8. “η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική σε ένα μικρο κομμάτι γης”

  Μην μας κοροϊδεύεις μέσα στα μούτρα μας. Η έκταση οργώθηκε με σκοπό να μην γίνει η εγκατάσταση των σκηνών και όσο και αν θες να “ξεπλένεις” συγκεκριμένους συγχωριανούς σου με αυτά που έκαναν οι εικόνες άλλα δείχνουν. Το να μην συμφωνείς με την εγκατάσταση σε ένα συγκεκριμένο σημείο για διάφορους λόγους έχει μεγάλη απόσταση από το να παίρνεις στα χέρια τον νόμο και να κάνεις ότι θες (στην προκειμένη περίπτωση να επεμβαίνεις σε έκταση που δεν σου ανήκει).

  Σταματήστε το παραμυθάκι ότι σας νοιάζουν οι πρόσφυγες (όσοι είναι πρόσφυγες και όχι κάτι άλλο όπως εσύ η ίδια αναφέρεις στο facebook σου) και πείτε ότι δεν γουστάρουμε να τους έχουμε κοντά μας.

  • οτι και να κανανε,το μερος ειναι ακαταλληλο!!!!!οι αντρες που υπηρετησαν και κανανε σκηνακια ξερουν.και ειμασταν νεοι.θυμαστε τι γινοταν οταν εβρεχε?και ποσοι βγαιναμε αδεια γιατρου για ασθενειες που ειχαν σχεση με την αναπνοη?ελα και βαλλε μωρα και γερους τωρα μεσα στις λασπες!!το αντεχεις?

  • Black-eyed Το παραπάνω δεν είναι “παραμυθακι”αλλα η ειλικρινη μου αποψη πανω στο θέμα. Ο καθένας μπορεί να έχει την γνώμη του και να τοποθετείται επάνω στο θέμα αφού όμως πρώτα γνωρίζει όλες τις παραμέτρους κ δεν μιλά με αερολογίες και ψευδείς ειδήσεις που αναμεταδιδουν διαρκώς κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ευχαριστώ τουλαχιστον για τον κοσμιο τρόπο με τον οποίο παραθέσατε την αντίθετη γνώμη σας γιατί τις τελευταίες ώρες έχω κουραστεί να διαβάζω και να ακούω χυδαίους και υβριστικους χαρακτηρισμούς που μου αποδίδονται.

   • Το ότι έχεις μια χ άποψη για το θέμα δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάποια άτομα προέβησαν σε καταστροφή του χώρου που δεν τους ανήκει και εσύ προσπάθησες να τους “δικαιολογήσεις” αναφέροντας μάλιστα ότι η αυτή κίνηση ήταν συμβολική. Τι ακριβώς συμβολίζει δεν μας είπες όμως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *