Χαλκηδόνα:Βραβείο για το 2ο ΓΕΛ σε μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ

Mε το πρωτότυπο 2ο μαθητικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι έριξε αυλαία το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUFORIA 2016-2017. Μέσα από το εναλλακτικό αυτό φεστιβάλ νέων, ολοκληρώθηκε το EUFORIA 2016-2017, με βασικό διαχειριστή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τη συμμετοχή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ως συνεργαζόμενες χώρες.

Με αφετηρία το θέμα «Βίαια μετακίνηση», 200 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία εργάστηκαν σε 24 ομάδες και δημιούργησαν 24 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, όπου αποτύπωσαν με εξαιρετική φρεσκάδα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους απέναντι στα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Από τις 24 ομάδες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης, οι 10 προέρχονταν από την Ελλάδα, οι 8 από την Πολωνία και οι 6 από την Ουγγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες από την Ελλάδα αποτελούνταν από μαθητές ελληνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν σε σχολικές δομές υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας. Τα ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν από κοινού οι συγκεκριμένες ομάδες ήταν καρπός της άριστης συνεργασίας και της εξαιρετικής αλληλεπίδρασης που αναπτύχθηκαν ανάμεσά τους.

 Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, μετά την ολοκλήρωση των προβολών των ντοκιμαντέρ, τις οποίες χειροκρότησαν θερμά οι θεατές, απονεμήθηκαν τα βραβεία του 2ου μαθητικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Małgorzata Jakubowska, καθηγήτρια του τμήματος Μέσων Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Łódź (Πολωνία), Ferenc Biro, ειδικό σε εκπαιδευτικά θέματα (Ουγγαρία) και Λίνα Μυλωνάκη, δημοσιογράφο, ιστορικό κινηματογράφου, δρ. κινηματογραφικών σπουδών Α.Π.Θ.

Τα βραβεία του 2ου μαθητικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short είναι τα εξής:

Βραβείο της Επιτροπής (Ελλάδα):

Απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ακόλουθες ταινίες:

Αθηναίος Μέτοικος (1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής, Αθήνα)

Το σκεπτικό της επιτροπής: «μέσα από την ιστορία ενός πολιτικού πρόσφυγα, η ταινία φωτίζει τους τρόπους κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ μέσα από το ανάγλυφο πορτρέτο αυτού του ανθρώπου και την αυθεντικά φιλική διάθεσή του απέναντι στους μαθητές, ο ίδιος γίνεται μια προσωπικότητα που θυμόμαστε και μετά το τέλος της ταινίας».

Χθες Ξένοι, Σήμερα Φίλοι (2ο  Γενικό Λύκειο Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκη)

Το σκεπτικό της επιτροπής: «μια έντονα συναισθηματική ιστορία που καθηλώνει το κοινό με το πάθος των χαρακτήρων της, κυρίως του νεαρού Σύρου πρόσφυγα ο οποίος προσπαθεί σκληρά να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία ενός ελληνικού χωριού».

ert.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2ου ΓΕΛ

Στην κινηματογραφική ομάδα του σχολείου μας που συμμετείχε στο πρόγραμμα EUFORIA II με το ντοκιμαντέρ “Yesterday’Foreigners-Today’Friends” απονεμήθηκε το 1ο βραβείο!

Οι «Κινηματογραφικές Διαδρομές» των μαθητών όλων των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατέληξαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στο λιμάνι Θες/κης, στην Αποθήκη 1 και στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», όπου προβλήθηκαν οι δημιουργίες τους. Στο καλύτερο ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε το βραβείο της επιτροπής, το οποίο, λόγω ισοψηφίας, δόθηκε στην ομάδα του σχολείου μας και στην ομάδα του λυκείου Αγ. Παρασκευής.

Τα συγχαρητήριά μας στους υπεύθυνους του Μουσείου Κινηματογράφου Θες/κης για την εκπληκτική εκδήλωση που διοργάνωσαν!

Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην ομάδα δράσης του Μουσείου, που υπήρξε πολύτιμος αρωγός στην κινηματογραφική αυτή προσπάθεια των μαθητών, στον σκηνοθέτη κ. Κουντουρά Παναγιώτη, στους κατοίκους του Αδένδρου που δέχτηκαν να συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ, στον Ibraheim Ali, στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς και βέβαια στους μαθητές, που με την ταινία τους και την εφηβική οπτική με την οποία προσέγγισαν το θέμα της προσφυγιάς, συγκίνησαν όλους τους παρευρισκόμενους!

Τους ευχόμαστε ολόψυχα πάντα επιτυχίες!!!

One comment

  1. Συγχαρητήρια στους μαθητές του Λυκείου Αδενδρου!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *