Δ.Χαλκηδόνος:Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Από αναγνώστρια μας κάτοικο Δήμου Χαλκηδόνος , λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή.


Ανοικτή επιστολή προς το Δήμαρχο Χαλκηδόνος κ. Αναγνωστόπουλο, τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κ. Μηντσιούδη, κ. Σαραφίδη, κ. Μηντζαρίδη και κ. Μαρκίδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ταχτατζόγλου και τους δημοτικούς συμβούλους

Κύριοι/ες,

Ονομάζομαι Κανδήλα Μαρία, είμαι δημότισσα του Δήμου Χαλκηδόνος και διατηρώ επιχείρηση στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργάζομαι ως μισθωτή σε κατάστημα εστίασης της ίδιας πόλης.

Στις 28/11/23 διαπίστωσα ότι έχει δεσμευτεί ο λογαριασμός μου (όψεως) στην ΕΤΕ. Στις 01/12/23 επισκέφθηκα την τράπεζα, όπου πληροφορήθηκα ότι ο λογαριασμός έχει τελικά δεσμευτεί από το Δήμο, με αιτιολογία ανεξόφλητα δημοτικά τέλη ηλεκτρικού ρεύματος. Επισκέφθηκα έπειτα το Δημαρχείο και εκεί με διαβεβαίωσαν από την Οικονομική Υπηρεσία ότι έτσι έχουν όντως τα πράγματα. Στην εκτύπωση των χρεών που ζήτησα αναγραφόταν ως ημερομηνία ατομικής ειδοποίησης για την επικείμενη κατάσχεση λογαριασμού η 01/11/2023, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Στην ερώτηση που απηύθυνα γιατί δεν ειδοποιήθηκα εντέλει ποτέ, ώστε να μπορέσω τουλάχιστον να ρυθμίσω το χρέος, η απάντηση που έλαβα είναι πως η Υπηρεσία δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει και βάσει νόμου μπορεί να προβεί σε δέσμευση λογαριασμών. Η υπάλληλος με ενημέρωσε, επιπλέον, πως τα σχετικά ειδοποιητήρια προς κάθε θιγόμενο δημότη θα έπρεπε κανονικά να έχουν μοιραστεί προ των δημοτικών εκλογών, κάτι που απετράπη. Κάποιες ημέρες μετά, μάλιστα (05/12/23), δεσμεύτηκε και δεύτερος λογαριασμός μου, στην Τράπεζα Πειραιώς αυτή τη φορά.

Και έρχομαι, λοιπόν, εγώ τώρα να απευθυνθώ δημόσια σε εσάς, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των δημοτών, πόσο μάλλον στους νυν πλειοψηφούντες, οι οποίοι διοικείτε επίσημα το Δήμο στο όνομα του οποίου έγιναν οι εν λόγω κατασχέσεις: Πρώτον, όσον αφορά το ζήτημα της ειδοποίησης. Είναι αντιληπτό τοις πάσι ότι ακόμη και με χελώνα να στελνόταν η ειδοποίηση, θα είχε φτάσει στα χέρια μου μέσα σε ένα μήνα. Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να διανεμηθεί αυτή από τους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους, όπως γίνεται και με την ύδρευση; Δεν όφειλα ως δημότισσα αυτής της πόλης να έχω έγκαιρη ενημέρωση πως, αν δεν εμφανιστώ σε εύλογο χρονικό διάστημα προς ρύθμιση της οφειλής, θα μου δεσμεύατε τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς; Αυτό που κάνατε είναι τουλάχιστον παράνομο και καταχρηστικό. Η Εφορία, όταν συσσωρευτούν χρέη, σε ειδοποιεί. Οι τράπεζες το ίδιο. Εσείς γιατί όχι; Και στην τελική, γιατί δε βεβαιώθηκαν τα χρέη στην Εφορία, όπως ακριβώς είναι η πάγια πρακτική και όσον αφορά την ανεξόφλητη ύδρευση μέχρι στιγμής;

Και περνάω τώρα στο δεύτερο και κατ’ εμέ ουσιαστικότερο ζήτημα: Τα επιπλέον εμπόδια στην επιβίωση των ίδιων των δημοτών, οι οποίοι ως πολίτες αυτής της χώρας σηκώνουμε ήδη τα μακροχρόνια βάρη μιας ατελείωτης οικονομικής κρίσης, επιδεινωμένα με τα βάρη που ήρθε να προσθέσει η πανδημία του Covid-19. Εγώ, συγκεκριμένα, διατηρώντας, όπως προανέφερα, επιχείρηση στα Κουφάλια και εργαζόμενη ταυτόχρονα ως μισθωτή (δύο δουλειές στην κυριολεξία και όχι τρόπος του λέγειν), με τη δέσμευση αφενός του επαγγελματικού μου λογαριασμού δεν μπορώ να λειτουργήσω δεόντως την επιχείρησή μου, καθότι η Πολιτεία μάς έχει υποχρεώσει να συναλλασσόμαστε με τους πελάτες μας μέσω POS, το οποίο έχει συνδεθεί αυτόματα με την ΑΑΔΕ, αλλά ούτε και να λάβω τη μισθοδοσία μου, και με τη δέσμευση αφετέρου του λογαριασμού ταμιευτηρίου δεν μπορώ να προβώ σε καμία άλλη συναλλαγή (πληρωμές Δημοσίου, αγορές, χτίσιμο αφορολόγητου κτλ.). Και όλα αυτά, μάλιστα, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν τα έξοδα είναι εκ των πραγμάτων αυξημένα, λόγω κλεισίματος της χρονιάς. Να διευκρινίσω εδώ ότι τα συγκεκριμένα ληξιπρόθεσμα τέλη τα είχα ρυθμίσει προ τριετίας (έχω στα χέρια μου όλες τις αποδείξεις), αλλά έχασα τη ρύθμιση λόγω των μέτρων της πανδημίας, όταν η επιχείρησή μου ήταν διαρκώς στο «άνοιξε-κλείσε».

Και καταλήγω: Δε ζητώ κανενός είδους «ρουσφέτι» ούτε ατομική εξυπηρέτηση. Απευθύνομαι σε εσάς δημόσια ακριβώς επειδή είμαι σίγουρη για το δίκαιο της υπόθεσής μου, το άδικο του νόμου και της πρακτικής του Δήμου, αλλά πολύ περισσότερο επειδή είμαι σίγουρη πως εγώ και η οικογένειά μου δεν είμαστε οι μόνοι δημότες που έχουν βιώσει, βιώνουν ή θα βιώσουν αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που εκμαίευσα από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, η κείμενη νομοθεσία (ΚΕΔΕ) προβλέπει ότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να κατασχέσει λογαριασμούς για ανεξόφλητα τέλη από 50 ευρώ και άνω (!), άρα η συντριπτική πλειοψηφία του Δήμου Χαλκηδόνας μπορεί δυνάμει να βρεθεί στην ίδια θέση. Επιπλέον, εάν τα ποσά αυτά παραμείνουν ανεξόφλητα έως και το Μάρτιο του 2025, ο Δήμος θα δύναται πλέον να προβεί σε κατασχέσεις ακόμη και ακίνητης περιουσίας (!).

Θα φτάσουμε, λοιπόν, στο σημείο να είμαστε οι περισσότεροι με το πιστόλι στον κρόταφο όχι μόνο από την Εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία (απρόσωπους φορείς), αλλά και από τον ίδιο μας το Δήμο (το φορέα της διπλανής πόρτας) πως, αν δεν προλαβαίνουμε να ρυθμίζουμε και να πληρώνουμε τα διαρκώς ανανεωνόμενα και τοκιζόμενα χρέη μας, αν κρατάμε καμιά δραχμή μέσα στο μήνα και για τη στοιχειώδη επιβίωση του νοικοκυριού μας, μπορεί να χάσουμε ακόμη και το σπίτι μας; Να δούμε δραματικές εικόνες εξώσεων, όπως καθημερινά βλέπουμε στην τηλεόραση, με αυτουργό το Δήμο; Φαντάζομαι πως μια πιθανή απάντηση από εσάς θα ήταν η επίκληση του νόμου. Η Δημοτική Αρχή, όμως, δεν έχει καμία εξουσία επί της εφαρμογής του νόμου; Αν όχι, πώς είχε την εξουσία να μεταθέσει χρονικά την εφαρμογή του μετά τις δημοτικές εκλογές; Μήπως για να μην επωμιστεί το πολιτικό της κόστος; Γιατί κάτι τέτοιο δε φαίνεται να εφαρμόστηκε ούτε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, όταν τα οφειλόμενα ποσά βεβαιώνονταν απευθείας στην Εφορία; Και το βασικότερο ερώτημα: Η Δημοτική Αρχή, μαζί με τις υπόλοιπες φυσικά της χώρας, έχει τη βούληση και τη διάθεση να αντιπαρατεθεί δημόσια και καταγγελτικά απέναντι σε νόμους του κεντρικού κράτους που της δίνουν ενεργό μερίδιο στον οικονομικό στραγγαλισμό του μέσου πολίτη και δημότη;

Ζητώ από όλους σας να δείτε τον εαυτό σας ή κάθε συνδημότη και ψηφοφόρο σας σε αυτή την επιστολή και να πράξετε σύσσωμοι τα δέοντα για την άρση όχι μόνο αυτής, αλλά και κάθε άλλης αντίστοιχης και πιθανής άδικης πρακτικής εκ μέρους του Δήμου Χαλκηδόνος.

Υ.Γ. Έχω ήδη εδώ και 10 ημέρες ζητήσει ακρόαση από το Δήμαρχο, για την οποία όμως δεν έχω λάβει ουδεμία ενημέρωση/πρόσκληση.

Με εκτίμηση, αλλά και περίσσιο προβληματισμό,

Κανδήλα Μαρία