Γιαννιτσά:Αφιέρωμα στην Ε.Παπαγιαννοπούλου

Αφιέρωμα στη Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Μια μουσική παράσταση στην οποία τιμούμε την Ελληνίδα ποιήτρια – στιχουργό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου για την προσφορά της στο λαϊκό πολιτισμό της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στο λαϊκό τραγούδι.

|Άπειρες οι φορές που σε γλέντια φτάνουνε στ’ αυτιά μας οι στίχοι της. Άλλοτε συνδυασμένοι με μουσικές εύθυμες κι άλλοτε με μελωδίες μελαγχολικές.

Εκατομμύρια στόματα, μέσα στις δεκαετίες έχουν σιγομουρμουρίσει και τραγουδήσει με λαχτάρα τα λόγια της. Δε νοείται Ελληνικό γλέντι, δίχως η παρέα να έχει σηκωθεί όρθια, τραγουδώντας και χορεύοντας τα τραγούδια της.

Ο λόγος για την αείμνηστη στιχουργό μας Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μια από τις λίγες γυναίκες στιχουργούς, που κατάφερε οι στίχοι της να μείνουν αναλλοίωτοι. Η παρουσία και η προσφορά της στην λαϊκή παράδοση είναι αναμφίβολα σημαντική, όπου μέσα από αυτή τη παράσταση, γίνεται μια προσπάθεια να αναδείξουμε ένα μέρος από το έργο της.

Τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου τα έχουν μελοποιήσει οι μεγαλύτεροι Λαϊκοί συνθέτες, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Μάνος Χατζιδάκις και πολλοί άλλοι και τα τραγούδησαν οι μεγαλύτερες φωνές του Ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέι, η Πόλυ Πάνου, η Βίκυ Μοσχολιού.

Τραγούδια που είναι ικανά να δημιουργήσουν συναισθήματα και συμπεριφορές, που είτε θα σε προσγειώσουν, είτε θα σε κάνουν να νιώσεις αερικό μέσα σε ένα ζεϊμπέκικο τριών λεπτών.

Η λαϊκή ορχήστρα του Ηλία Βελλή που αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές, δραστηριοποιείται κυρίως στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπως και σε πολλές άλλες μουσικές παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε κάθε παρουσίαση του αφιερώματος στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, το κοινό μένει κατάπληκτο από την οργάνωση και την ποιότητα της εκδήλωσης και ένα μέρος της επιτυχίας οφείλεται στο γεγονός πως η σχετική ταινία, γνώρισε τεράστια επιτυχία στους κινηματογράφους.

Ακολουθεί κείμενο του Μαέστρου:

Τα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου έχουν ήδη δοκιμαστεί στο χρόνο και στο πολιτιστικό υπόβαθρο που δημιουργεί η εποχή ή που δημιουργείται από την εκάστοτε γενιά και πλέον μπορούμε με σιγουριά να δηλώσουμε πως όσο κι αν το καλό Ελληνικό- Λαϊκό τραγούδι μαστίζεται τις τελευταίες δεκαετίες, η προίκα μας είναι τόσο πλούσια μουσικά και στιχουργικά από φωτισμένους ανθρώπους, που είναι αδύνατον να την επισκιάσει αυτή η επιδερμική και επιφανειακή υπο-κουλτούρα περί μουσικής,που σήμερα κάνει εντονότερη την παρουσία της.

Βέβαια το γεγονός πως υπάρχει ένας τέτοιος πολιτιστικός πλούτος, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει, αλλά αντιθέτως πιστεύω πως πρέπει η κάθε γενιά να δημιουργεί και να εκφράζει τα πιστεύω της και τον τρόπο που εκείνη βλέπει τα πράγματα, δίχως όμως να ξέχνα την καταγωγή και τον προορισμό που επιλέγει, με μέσω την τέχνη του λόγου και της μουσικής αλλά και των άλλων παραστατικών τεχνών.

Έτσι κι εμείς μέσα από αυτή την διαδικασία, επιλέγουμε να εκφράσουμε τον δικό μας τρόπο. Σας καλούμε να είστε μαζί μάς σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτό το ταξίδι, έτσι ώστε να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε ότι αγαπήσαμε, τιμώντας παράλληλα την σπουδαιότερη Ελληνίδα ποιήτρια-στιχουργό του λαϊκού μας τραγουδιού, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Ηλίας Βελλής Εύχομαι Καλή αντάμωση

. Με εκτίμηση Pandura music store ΚΟΥΦΑΛΙΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τηλ. 2391 11806 – 6986795058