Δήμος Χαλκηδόνος:Πρόσκληση στην 2η Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.)

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Αξιότιμοι κυρίες/ κύριοι

Ο Δήμος Χαλκηδόνος εντάχθηκε το 2017, μετά από έγκρισή του, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Χαλκηδόνος. Στο πλαίσιο εκπόνησης αυτού διοργανώνει τη 2 η Δημόσια Διαβούλευση με σκοπό την παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης κινητικότητας, καταγραφή απόψεων φορέων και πολιτών. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη 23/7/2019 και ώρα 11.00π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. του Δήμου Χαλκηδόνος (ΚΑΠΗ Κουφαλίων, 1ος όροφος). Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το Δήμο Χαλκηδόνος όπου μέσα από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών θα διαμορφωθούν καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους κατοίκους, εργαζομένους και επισκέπτες του Δήμου και θα προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν από τη Δημοτική Αρχή.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Δήμο Χαλκηδόνος, προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων άμεσα συνυφασμένων με την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών και της γενικότερης κυκλοφοριακής οργάνωσης. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

Tα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι ωφέλειες από την εφαρμογή ενός ΣΒΑΚ, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

 στη βελτίωση της ποιότητας ζωής,

 στη μείωση του κόστους μετακίνησης και του εξωτερικού κόστους,

 στη συμμετοχή στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος,

 στη βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας,

 στην αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων,

 στην προώθηση των δημοσίων συγκοινωνιών,

 στην υποστήριξη στην εκπόνηση καλύτερων σχεδίων χωροταξικού σχεδιασμού κλπ.

Ως εκ τούτου, τα ΣΒΑΚ θα αποτελούν τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και στο άμεσο μέλλον αναπόσπαστο εργαλείο των φορέων τοπικής και της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των άλλων εμπλεκομένων φορέων για την στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων βιώσιμης κινητικότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση του Στρατηγικού αυτού Σχεδίου είναι η συμμετοχή των διαφόρων θεσμικών ή άλλων φορέων που έχουν κάποιο ρόλο να διαδραματίσουν στα θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης του Δήμου. Η υποβολή τυχόν προτάσεων καθώς και σκέψεων σχετικά με το αντικείμενο της εκδήλωσης θα συνεισφέρει σημαντικά στην πληρέστερη και ταχύτερη εξέταση όλων των θεμάτων που θα θιγούν. Συνημμένα* θα βρείτε ένα εργαλείο υποστήριξης της συμμετοχής σας στην 2 η Διαβούλευση, το οποίο παρακαλούμε να το συμπληρώσετε και να το παραδώσετε στην Ομάδα έργου του ΣΒΑΚ, καθώς και το σύμφωνο συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε σε:
Μαρία Παπαγεωργίου, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χαλκηδόνος, τηλ. 23913 30165
E-mail: mrcpap@yahoo.gr
Ή μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό σύνδεσμο:
http://dimos-chalkidonos.gr/%cf%83-%ce%b2-%ce%b1-%ce%ba/
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος
Ιωάννης Τσουκνιδάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *