Δήμος Χαλκηδόνος: Στους 4 πρώτους Δήμους της Ελλάδας για το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ανά κάτοικό του

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Για πρώτη φορά, τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή ο Ελληνικός Δείκτης Αποτελεσματικότητας των Δήμων, όπου αξιολογούνται οι Δήμοι της χώρας, βάσει των επιδόσεών τους.

Βασικός στόχος του Δείκτη είναι να απαντήσει κατά πόσο κάθε δήμος πέτυχε στην αποστολή του προς όφελος των δημοτών. Επίσης, αναδεικνύονται τα θετικά παραδείγματα (βέλτιστες πρακτικές) εκείνων των δημοτικών αρχών που έχουν καταφέρει να αξιοποιούν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους σ’ αυτές πόρους εν μέσω των αυστηρών γραφειοκρατικών περιορισμών του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε για τα έτη 2015-2017 από το ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα ΚΕΦΙΜ και τα στελέχη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 20/1/2019 στο πλαίσιο του Φόρουμ “Δήμοι και Επιχειρηματικότητα” του Eurasian Money Show Athens (στην Αθήνα).

Ως προς τις αρμοδιότητες που έχουν οι Δήμοι και τις υπηρεσίες που καλούνται να παρέχουν στους δημότες (συμπ. των ανταποδοτικών τελών για ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα κα), ο Δήμος Χαλκηδόνος βρίσκεται στους 4 πρώτους δήμους της χώρας με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ανά κάτοικο, συνεπώς οι κάτοικοι του Δήμου Χαλκηδόνος “πληρώνουν” τις λιγότερες δαπάνες, πανελλαδικά, για ανταποδοτικές υπηρεσίες φωτισμού και κόστους καθαριότητας. Συγκεκριμένα, οι δέκα δήμοι από όλη την Ελλάδα με τις μικρότερες δαπάνες ανά κάτοικο, παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι οι κάτωθι (άριστα: 10 βαθμοί)

Η αντίστοιχη κατάταξη, σύμφωνα με την κατηγορία όπου αντιστοιχεί ο Δήμος Χαλκηδόνος (μικτός Περιφερειακός Δήμος), είναι η εξής:

Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος Χαλκηδόνος είναι ένας Περιφερειακός Δήμος, ο 3ος μεγαλύτερος σε έκταση στον Νομό Θεσσαλονίκης, με έκταση 370 τ.χιλ. και 18 κοινότητες συνολικά.

Η συγκεκριμένη αναγνώριση έρχεται να ενισχύσει το γεγονός ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών και βελτίωση της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, ενώ γίνεται παράλληλα μεγάλη προσπάθεια για εύρεση βέλτιστων λύσεων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κόστους των ανταποδοτικών τελών, μελλοντικά, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των δημοτών μας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *