Δήμος Χαλκηδόνος:Απάντηση σε δημοσίευση του κ. Βαρδουκέλη Παναγιώτη στον ηλεκτρονικό Τύπο

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου

Δελτίο Τύπου-Απάντηση σε δημοσίευση του κ. Βαρδουκέλη Παναγιώτη στον ηλεκτρονικό Τύπο

{…} οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν. (Ισοκράτης 355 ή 354 π.Χ.)
Το παραπάνω απόσπασμα από τον Αρεοπαγίτικο λόγο του Ισοκράτη καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν στις ρίζες της Δημοκρατίας, της εποχής του Σόλωνα και του Κλεισθένη, όταν το πολίτευμα (η δημοκρατία) έδειχνε την απέχθειά του στους ασύδοτους, τους παράνομους και τους αναιδείς, βοηθώντας τους υπόλοιπους πολίτες να γίνουν καλύτεροι και πιο μυαλωμένοι.
Αφορμή για την παράθεση του αποσπάσματος αποτελεί πρόσφατο δημοσίευμα του κ. Βαρδουκέλη στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο, όπου διαβάσαμε να κατηγορείται συλλήβδην η Διοίκηση του Δήμου με βαρείς χαρακτηρισμούς, που συνοψίζονται στο αυθαίρετο συμπέρασμα πως υπάρχει ‘τεράστιο και επικίνδυνο έλλειμμα δημοκρατίας’ στο Δήμο Χαλκηδόνος.
Όλα τα παραπάνω προέκυψαν μετά τη διαγραφή του τέως, πλέον, Προέδρου της Δ.Κ. Γέφυρας από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου και τη συνακόλουθη έκπτωσή του από το αξίωμά του. Μια διαγραφή που ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της θεσμικής εκτροπής του εν λόγω Προέδρου, που αρνήθηκε να εφαρμόσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μάλιστα λήφθηκε με αυξημένη πλειοψηφία.
Βέβαια, ο συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος αποφεύγει τεχνηέντως να αναφερθεί στους πραγματικούς λόγους διαγραφής του συγκεκριμένου Προέδρου, παραπληροφορώντας το κοινό και υποδαυλίζοντας τοπικιστικά πάθη. Χρησιμοποιεί ανερμάτιστα εκφράσεις ιστορικών πολιτικών προσωπικοτήτων, αποφεύγοντας όμως να αναφέρει πως στο πρόσωπο του όψιμου προστατευόμενού του βρίσκει εφαρμογή η ρήση που αποδίδεται στον Ηράκλειτο (Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος), καθώς σ’ αυτά τα 2,5 χρόνια της θητείας ήταν πολλές οι φορές που υποστηρίχτηκε, παρά τις βαριές και αναίτιες επιθέσεις εναντίον αντιδημάρχων, Προέδρων (Δ.Σ. και Νομικού Προσώπου) και της Διοίκησης, γενικά.
Εν αντιθέσει, με βαρύγδουπες εκφράσεις, εγκαλούνται ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί σύμβουλοι να σεβαστούν την ψήφο των πολιτών και τις δημοκρατικές διαδικασίες, όταν προγενέστερα στο ίδιο δημοσίευμα τίθεται το ρητορικό(😉 ερώτημα, αν το νόμιμο είναι και ηθικό.
Επανερχόμενοι στα λόγια του Ισοκράτη, φθάσαμε στο σημείο να δημοσιεύονται ελαφρά τη καρδία κείμενα, στα οποία κατηγορούνται για έλλειμμα Δημοκρατίας αυτοί που υπακούουν στους νόμους και δικαιολογούνται όσοι τους καταστρατηγούν.
Μπρος σε όλα αυτά λοιπόν αρκεί να θυμηθούμε λίγο το Θουκυδίδη που είπε: <<Αί πόλεις ἄριστα οἰκοῦνται, ἐάν οί πολῖται τοῖς ἄρχουσι πείθονται, οί δέ ἄρχοντες τοῖς νόμοις>>. Στόχος αυτής της Διοίκησης υπήρξε εξαρχής, ο σεβασμός στη Νομοθεσία και τους Δημοκρατικούς θεσμούς. Μια Νομοθεσία, η οποία παρεμπιπτόντως αποφασίζεται από την Κεντρική πολιτική εξουσία ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά η τελευταία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί. Δεν μπορεί επομένως να κατηγορείται, όταν την εφαρμόζει και μάλιστα σεβόμενη καθ’όλα τις δημοκρατικές διαδικασίες, προσπαθώντας να περιφρουρήσει αποφάσεις νόμιμα ληφθείσες και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο.
Ας αποφασίσουν επιτέλους όλοι αυτοί οι όψιμοι φίλοι που ‘κόπτονται’ για την εφαρμογή των Νόμων και τη Δημοκρατία, εάν επιδιώκουν ή όχι την εφαρμογή τους και ας σταματήσουν να την επιζητούν a la carte. Όσο για τις κατηγορίες περί ανηθικότητας, επιστρέφονται σε ανθρώπους που δεν έχουν άλλο στόχο πέρα από την παραπλάνηση των Δημοτών και την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Γραφείο Τύπου Δήμου Χαλκηδόνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *