Δήμος Χαλκηδόνος:Μήνυμα Δημάρχου για τη Γενοκτονία των Ποντίων

“ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ”

<< Κάθε χρόνο, την 19η Μαΐου, τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η επέτειος αυτή καθορίστηκε από το ομόφωνο Ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994, καθώς την ημέρα αυτή το 1919 ξεκίνησε από τη Σαμψούντα η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία συμπλήρωσε την πρώτη που είχε ξεκινήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, και μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923 κόστισε τη ζωή σε 353.000 Πόντιους, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο απ’ το 50%, απ’ αυτούς που ζούσαν το 1913 στον Πόντο.

Η τραγωδία της γενοκτονίας των Ποντίων είναι από τα γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία μας, καθώς κλείνει μέσα της το πάθος για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τη συνείδηση της θυσίας. Και είναι για όλους μας χρέος ηθικό, εθνικό και ιστορικό να μην παραδώσουμε στη λήθη τις εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων που αφανίστηκαν από τα χώματα των πατέρων τους, χώματα στα οποία για αιώνες κράτησαν ζωντανό τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα.

Σήμερα, κάτω από το βάρος των διεθνών εξελίξεων και ανακατατάξεων, καθώς ο Ελληνισμός δοκιμάζεται, η ιστορία μάς ζητεί πάλι να υπερασπίσουμε την ταυτότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα της φυλής και του τόπου μας. Να συναισθανθούμε το χρέος μας ως Έλληνες και να διαφυλάξουμε την ενότητά μας.

Ας σταθούμε λοιπόν, όλοι μας, με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων και ας σκεφτούμε το εθνικό και θρησκευτικό βάρος, το οποίο κληρονομήσαμε. Τους χρωστάμε τη δικαίωση και οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σύνολο της διεθνούς Κοινότητας >>.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *