Δήμος Δέλτα: Ψηφίστηκαν όλα τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου

Δήμος Δέλτα: Ψηφίστηκαν όλα τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου 

Με δέκα θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τους δημοτικούς συμβούλους  για τα  ζητήματα που απασχολούν το δήμο και τις πρωτοβουλίες της διοίκησης για την επίλυση τους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ ψήφισαν υπερ της κατασκευής  ραμπών ΑΜΕΑ  στα σχολεία του δήμου, ένα έργο που θα ολοκληρωθεί με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Φιλόδημος. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα επίσης αποφάσισε ομόφωνα να συσταθεί  επιτροπή που θα συντάξει  σχετική  γνωμοδότηση ώστε να οριστεί η Χαλάστρα -ιστορική έδρα του δήμου Δέλτα, κάνοντας δεκτή την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Ιωαννίδη. Η γνωμοδότηση της επιτροπής θα κατατεθεί προς ψήφιση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο και αν ψηφιστεί θα αποσταλεί  στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ Εσωτερικών για να οριστεί η ονοματοδοσία. «Η Χαλάστρα είναι μια περιοχή με τεράστια ιστορία και η ανάδειξη της ως ιστορική έδρα είναι η ελάχιστη τιμή που πρέπει να της προσδώσουμε» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης.

Οι συνέπειες της απόφασης της ΕΤΒΑ να παραχωρήσει την καθαριότητα της ΒΙΠΕΘ σε ιδιώτες

Η απόφαση της ΕΤΒΑ να προχωρήσει σε ανάθεση της καθαριότητας της ΒΙΠΕΘ σε ιδιώτες με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στα ανταποδοτικά οφέλη του δήμου Δέλτα ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Δέλτα. Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης χαρακτήρισε υποκριτική  τη στάση της διοίκησης της ΕΤΒΑ που μέσα σε λίγες ημέρες από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στα ΕΝΕΑΠ να προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιώτες κηρύχθηκε ο διαγωνισμός ενώ επί χρόνια η καθαριότητα της Βιομηχανικής Περιοχής γίνονταν από την αρμόδια Αντιδημαρχία του δήμου Δέλτα. « Η απόφαση αυτή μας βρίσκει αντίθετους καθώς μας οδηγεί σε μία τεράστια οικονομική αφαίμαξη ανταποδοτικών τελών που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνεργατών μας στην οικονομική υπηρεσία αγγίζει τα 2.650.000 ευρώ το χρόνο» υπογράμμισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος τόνισε ότι ετοιμάζει υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οποίο θα ζητά την ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για την δυνατότητα των ΕΝΕΑΠ να προσλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες για την καθαριότητα. «Αν αυτό συμβεί θα χάσουμε το 65% των ανταποδοτικών τελών του δήμο μας» εξήγησε ο κ Ιωαννίδης και τόνισε ότι ο Δήμος Δέλτα επενδύει τα έσοδα των δημοτικών τελών σε αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, σε συντήρηση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού όμως και, στην απασχόληση επαρκούς προσωπικού για την εκτέλεση των αντίστοιχων υπηρεσιών. Στις αρχές του 2020, ο δήμος θα παραλάβει  τρία καινούρια απορριμματοφόρα (συνολικής δαπάνης 510.000 ευρώ). «Η    λειτουργία των επιχειρήσεων στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις Σίνδου, Διαβατών και Καλοχωρίου, επιφέρει σημαντική και πολύπλευρη περιβαλλοντική επιβάρυνση, εναέρια και επίγεια. Η γενική λειτουργία των πολυάριθμων επιχειρήσεων, προκαλεί, σημαντικές φθορές στο οδικό δίκτυο του Δείμου  ενώ, αυξημένος είναι ο κίνδυνος πρόκλησης χημικού ατυχήματος και πυρκαγιάς» ανέφερε ο Γιάννης Ιωαννίδης και εξήγησε ότι στο πλευρό του δήμου βρίσκεται και η ΣΕΒΙΠΕΘ, ο νέος σύλλογος επιχειρηματιών που ορίστηκε πρόσφατα στη ΒΙΠΕΘ.

Καίρια ζητήματα που απασχολούν το δήμο επί χρόνια λύθηκαν από τη νέα διοίκηση

Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε το σώμα των δημοτικών συμβούλων του δήμου Δέλτα, για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την τοποθέτηση 30 αστυνομικών στο δήμο Δέλτα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή. «Θέλω να δηλώσω ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες μου προς τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή μας. Μέσα σε δέκα ημέρες επιλέχθηκαν οι 30 αστυνομικοί και συγκροτήθηκε η ομάδα της ΟΠΚΕ που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη του δήμου Δέλτα» εξήγησε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι μέσα από την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποδεικνύεται η λειτουργία του κράτους όταν υπάρχει έδαφος συνεννόησης.

Γραμμή ΟΑΣΘ για τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ιωαννίδης στο δημοτικό συμβούλιο, έχει εγκριθεί από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και θα λειτουργήσει η νέα γραμμή αστικών συγκοινωνιών 55Χ που θα ακολουθήσει την διαδρομή Σταυρούπολη – δομή φιλοξενίας Αναγνωστοπούλου – Ν.Σ. Σταθμός. «Η  γραμμή θα λειτουργήσει άμεσα για να μετριαστεί το βάρος που δέχεται η γραμμή 54 που εξυπηρετεί αυτή την στιγμή τα Διαβατά. Είναι το δεύτερο αίτημα της διοίκησης του δήμου Δέλτα που ικανοποιείται μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα υπογραμμίζοντας ότι απομένει η κύρωση της απόφασης  από τον ΟΣΕΘ.

Να φύγουν άμεσα τα εγκαταλειμμένα  βαγόνια του ΟΣΕ

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις κινήσεις που κάνει η διοίκηση του δήμου Δέλτα για την απομάκρυνση των σκουριασμένων  βαγονιών του ΟΣΕ από τα Διαβατά και τη Νέα Μαγνησία υπογραμμίζοντας ότι η νέα διοίκηση του ΟΣΕ είναι υποχρεωμένη  να ασχοληθεί άμεσα με την απομάκρυνση των ακινητοποιημένων βαγονιών και των παλιών γραμμών από  τις περιοχές του δήμου Δέλτα. «Ζητήσαμε  να γίνει άμεσα συντήρηση του εν ενεργεία σταθμού στη Σίνδο ο  οποίος έχει  εγκαταλειφθεί παρόλο που τον χρησιμοποιούν καθημερινά δεκάδες επιβάτες» τόνισε ο κ Ιωαννίδης και σημείωσε ότι η διοίκηση του ΟΣΕ πρέπει να προχωρήσει στη συντήρηση των ενεργών σιδηροδρομικών  γραμμών  καθώς οι ράγες που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές προκαλούν πρόβλημα στην ασφαλή διέλευση των αυτοκινήτων διότι είναι τοποθετημένες πάνω από το οδόστρωμα και όχι μέσα σε αυτό». Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιάννης Ιωαννίδης εξήγησε ότι  ο ΟΣΕ παραχώρησε τη χρήση του παλιού σταθμού της Σίνδου στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου προκειμένου να τον μετατρέψει σε μουσείο ενώ όπως είπε θα έπρεπε να προχωρήσει πρώτα στην αναδιαμόρφωση του και εκ των υστέρων να παραχωρήσει τη χρήση του στο δήμο. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία κίνηση καλής θέλησης για το δήμο μας από τις διοικήσεις του ΟΣΕ. Από την περιοχή μας περνάνε δεκάδες βαγόνια καθημερινά για τα Βαλκάνια και το Εσωτερικό της χώρας μας, αλλά εμείς αντί να αποτελούμε προτεραιότητα για τον ΟΣΕ έχουμε μετατραπεί σε αποθήκη» τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Αντιπλημμυρική θωράκιση Αξιού Καλοχωρίου και Χαλάστρας

Ο δήμαρχος Δέλτα ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του δήμου προκειμένου να θωρακίσει όλες τις περιοχές με αντιπλημμυρικά έργα ενώ εξήγησε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Εσωτερικών για την εκπόνηση μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Αξιού, της Χαλάστρας.   Ο Αξιός είναι επικίνδυνος καθώς λόγω των φερτών υλικών έχει ανέβει ο πυθμένας και η στάθμη των υδάτων με την πρώτη βροχή φτάνει στα όρια συναγερμού» εξήγησε ο δήμαρχος Δέλτα, τονίζοντας ότι έχει συνταχθεί ήδη σχετικό υπόμνημα που περιγράφει την κατάσταση του Αξιού και την επικινδυνότητα που ελλοχεύει για πλημμύρες όταν επικρατούν  έντονα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υποδομών. Σε ότι αφορά στο Καλοχώρι ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι  έχει ανοίξει η συζήτηση με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ενταχθεί τμήμα του φράγματος στην μεγάλη μελέτη που γίνεται για το ρέμα του Δενδροποτάμου.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης ενημέρωσε τους δημοτικούς Συμβούλους ότι ζήτησε και πήρε παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το δήμο Δέλτα  προκειμένου να είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των έντονων καιρικών φαινόμενων με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *