Επιστολή Δημάρχου Παιονίας για ανακατασκευή οδικού άξονα από Μάλγαρα μέχρι Πολύκαστρο

Επιστολή Δημάρχου Παιονίας για ανακατασκευή οδικού άξονα από Μάλγαρα μέχρι Πολύκαστρο

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της κατάστασης του οδικού δικτύου της εθνικής οδού από τα Μάλγαρα μέχρι και τον κόμβο Πολυκάστρου, μήκους 44 χιλιομέτρων.

Καθώς ήδη γνωρίζετε, η μη συντήρηση του εν λόγω τμήματος της ΠΑΘΕ για πολλά χρόνια το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο με συνέπεια να θρηνούμε συχνά ανθρώπινες ζωές.

Μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδούς Α.Ε. κ. Αντωνούδη, που οφείλω να ομολογήσω η ανταπόκριση ήταν άμεση, γίνεται κάποια συντήρηση αλλά αυτό δεν φτάνει, το πρόβλημα συνεχίζεται και ιδίως τώρα τη θερινή περίοδο που η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Έπειτα από παρεμβάσεις μας και διαβήματα τόσο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, την διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, ενημερωθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την έγκριση της για τη συμπερίληψη στην σύμβαση παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ προς τον  παραχωρησιούχο, της υποχρέωσης του τελευταίου για την αναβάθμιση του δρόμου.

Όμως, αυτή η αναβάθμιση σε τι έγκειται;

Δεν αρκεί απλά η συντήρηση του δρόμου ή η στρώση του με νέο ασφαλτοτάπητα.

Απαιτείται η επέκταση και η ανακατασκευή του δρόμου σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με διαχωριστική νησίδα, η τοποθέτηση φωτισμού και γενικότερα κάθε εργασία που θα καταστήσει ασφαλή τον δρόμο για διέλευση.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες της (ΦΕΚ Β’ 2090/7-6-2018), προβλέπεται τοποθέτηση πλευρικού σταθμού διοδίων στο ύψος του Πολυκάστρου.

Όμως, με αυτή την απόφαση θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και στην ήδη χειμαζόμενη τοπική αγορά, χωρίς ουσιαστικά να εξασφαλίζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας.

Εμείς ως δημοτική αρχή Παιονίας έχουμε προτείνει την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στο σταθμό Ευζώνων αντί για το κόμβο Πολυκάστρου, διότι αυτή τη στιγμή αρκετοί διερχόμενοι οδηγοί και μάλιστα οχημάτων βαρέως τύπου, χρησιμοποιούν την εναλλακτική οδό για να αποφύγουν τα διόδια Ευζώνων και διέρχονται μέσα από τη πόλη του Πολυκάστρου και σε άλλες κατοικημένες περιοχές.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος και φυσικά τον κίνδυνο που προξενείται από την κατακόρυφη αύξηση της κυκλοφορίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Τέλος, δεν έχετε προβλέψει την απαλλαγή από τέλη διοδίων στο σταθμό των Ευζώνων για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους εργαζομένους που καθημερινά διέρχονται από το δρόμο αυτό και αποτελεί δυσβάσταχτο κόστος η καταβολή τους.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, η απαλλαγή για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών υφίσταται ήδη.

Μήπως εμάς μας θεωρείτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

Κύριοι Υπουργοί, μετά από όλα τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητας της καταστάσεως, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *