Ερώτηση στην βουλή για το κέντρο υγείας Κουφαλίων από τους βουλευτές του ΚΚΕ Βαρδαλή-Δελή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της απαξίωσης, και αυτού του Κ.Υ., από την διαχρονικά ακολουθούμενη πολιτική όλων προηγούμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτικής, συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας.

Το Κ.Υ. Κουφαλίων εξυπηρετεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Παρόλα αυτά όμως το Κ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, τα οποία συνεχώς οξύνονται και οι υπηρεσίες του υποβαθμίζονται.

Αναλυτικότερα, από ιατρικό προσωπικό, υπάρχουν τέσσερις παθολόγοι, δύο οδοντίατροι και ένας παιδίατρος. Για την πραγματοποίηση των εφημεριών, στο Κ.Υ. έρχονται επικουρικά κάποιοι γιατροί, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη σταθερή εφημέρευση του Κ.Υ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα ελλιπή οργανισμό του Κ.Υ. προβλέπονται θέσεις δέκα παθολόγων, τεσσάρων οδοντιάτρων, τριών παιδιάτρων, μικροβιολόγου και επισκέπτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για μια ή δυο φορές την εβδομάδα.

Οι τρεις θέσεις διοικητικού προσωπικού, που προβλέπονταν για το Κ.Υ., είναι πλέον κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων και για να μπορέσει να υπάρχει μια στοιχειώδης εξυπηρέτηση των ασθενών που προσέρχονται στο Κ.Υ., μετατάχθηκε η μοναδική καθαρίστρια σε διοικητική θέση. Αντίστοιχα από τις τέσσερις καθαρίστριες που υπήρχαν στο Κ.Υ., λόγω συνταξιοδοτήσεων, δεν απέμεινε καμία.

Η καθαριότητα γίνεται πλέον, υποτυπωδώς, από ιδιωτική εταιρία, που απασχολεί δύο εργαζό­μενες με τετράωρη απασχόληση. Επιπλέον, δεν υπάρχουν φύλακες και τραυματιοφορείς για να στελεχώσουν βάρδιες με αποτέλεσμα, στις νυχτερινές βάρδιες, όταν καταφθάνει ασθενής με ΙΧ αυτοκίνητο να φωνάζουν περαστικούς για να βοηθήσουν στην μεταφορά του ασθενή στο ιατρείο.

Σοβαρό είναι και το πρόβλημα των ασθενοφόρων και των οδηγών. Από τους επτά οδηγούς που υπηρετούσαν, έμειναν τελικά δύο και αυτοί αποσπάστηκαν στο Γ.Ν. Παπανικολάου. Αντίστοιχα από τα δύο ασθενοφόρα που υπήρχαν και μάλιστα το ένα είχε αγοραστεί από τους ίδιους τους κατοίκους των Κουφαλίων, είναι εγκλωβισμένο στο συνεργείο για επισκευή, ενώ το δεύτερο παραμένει ακινητοποιημένο στο χώρο του Κ.Υ. και το διεκδικεί το ΕΚΑΒ, μια που δεν υπάρχει οδηγός.

Να σημειώσουμε ότι για την εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρειάζονται ασθενοφόρο, πηγαίνει κάποιο από τη Χαλάστρα (ΠΕ Θεσσαλονίκης) ή τα Γιαννιτσά (ΠΕ Πέλλας), γεγονός που σημαίνει ότι η αναμονή είναι μεγάλη και πολλές φορές καθοριστική για τη ζωή των ασθενών.

Τέλος το ίδιο το κτίριο του Κ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της παλαιότητας του σε συνδυασμό βέβαια με την χρόνια έλλειψη συντήρησης του, με εξαίρεση ένα εξωτερικό βάψιμο του κτιρίου, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη φθορά του.

Η παραπάνω κατάσταση αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Την κάλυψη του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις διευρυμένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

  • Την επείγουσα επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Κ.Υ. με τα ασθενοφόρα του.

  • Τη χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες του.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

3 comments

  1. Ιδρωσε ο υπουργος…… Τελικα απαντηση υπαρχει;;;

  2. αν υπηρχε δεν θα χρειαζονταν το κκε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *