Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Κουφαλίων

Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής Κουφαλίων

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος

Η ιστορία του εξωκλησιού της Ζωοδόχου Πηγής είναι μικρή αλλά η λατρεία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία οδήγησε στην ανέγερσή του χάνεται στο βάθος του χρόνου. Η ανέγερση του εξωκλησιού αυτού στη βορειοανατολική άκρη των Κουφαλίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής (Μούριγκλι) στο Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας όπου, επίσης, υπήρχε ομώνυμο εξωκλήσι. Οι πρόσφυγες από το Καβακλί από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στα Κουφάλια φρόντισαν να μεταφέρουν αυτόν τον εορτασμό και στη νέα τους πατρίδα και για το λόγο αυτό εγκατέστησαν περίπου το έτος 1926 ένα προσκυνητάρι στο χώρο που υπάρχει σχεδόν απέναντι από το σημερινό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, δηλαδή στο σημείο που σήμερα βρίσκεται η είσοδος της βιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ.
Κάθε χρόνο κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής μετέφεραν σε αυτό το προσκυνητάρι την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και εκκλησιαζόταν ενώ ορισμένοι από τους κτηνοτρόφους των Κουφαλίων προσέφεραν πρόβεια κρέατα, συνήθως στη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων, για να ετοιμαστεί το κουρμπάνι, έδεσμα που διανεμόταν στη συνέχεια στους πιστούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο εορτασμός.

optimized-gw72
Με την πάροδο των ετών άρχισε να ωριμάζει η ιδέα της κατασκευής μιας μονιμότερης εγκατάστασης, στην οποία θα μπορεί να εορτάζεται το «Μούριγκλι» και για το λόγο αυτό συστήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης και Πέλλης επιτροπή που είχε ως αντικείμενο τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να κτιστεί το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη δημοτική έκταση που γνωρίζουμε. Η επιτροπή αυτή μέσω εράνων που διοργάνωσε, συγκέντρωσε ένα αξιόλογο ποσό και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του εξωκλησιού. Στη συνέχεια η ίδια επιτροπή αιτήθηκε οικονομική υποστήριξη και από την τότε δημοτική αρχή, δεδομένου ότι αδυνατούσε από μόνη της να χρηματοδοτήσει όλες τις εργασίες που απαιτούνταν για την αποπεράτωση του παρεκκλησιού.

Η δημοτική αρχή, με Δήμαρχο τον Δημήτριο Γκαλιπίδη, «εγκρίνει και ψηφίζει πίστωσιν δραχμών δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) εις βάρος του κεφ. 27 άρθρου 4 του ισχύοντος προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 1960, δια την οικονομικήν ενίσχυσιν της Επιτροπής Ανεγέρσεως Ιερού Παρεκκλησίου Ζωοδόχου Πηγής» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 1960, κατά την οποία η δημοτική αρχή αποφάσισε την ενίσχυση της επιτροπής προκειμένου να αποπερατωθεί το έργο.
Οι οικοδόμοι που εργάστηκαν για την ανέγερση του ξωκλησιού ήταν οι Γεώργιος Γκογκίδης και Γεώργιος Δομούζης ενώ κατά διαστήματα προσέφερε τις υπηρεσίες του και ο Χρήστος Σαραφίδης, δημοτικός υπάλληλος στο υδραγωγείο Κουφαλίων, το οποίο τότε βρισκόταν σχεδόν δίπλα από το ανεγειρόμενο ναϊδρυο. Την επίβλεψη των εργασιών είχε ο μηχανικός του Δήμου Γιάννης Βαφειάδης. Το εξωκλήσι, βασιλικού ρυθμού, αποπερατώθηκε το 1963, ανήκει στην ενορία του Αγίου Αθανασίου και κατά την τέλεση των εγκαινίων του παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης κ. Διονύσιος.
Πρόσφατα, στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής ξεκίνησαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, λόγω των καταστροφικών συνεπειών της υγρασίας, που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν αφαίρεση του αρμού και καθαρισμό της πέτρας. Επίσης, ξεκίνησε και η κατασκευή ενός χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος αλλά και ως χώρος στον οποίο οι πιστοί θα μπορούν να ανάβουν κεριά προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *