Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων

aggeor1

Ιστορική αναδρομή στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων

Επιμέλεια: Κώστας Πλαγάκος

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 υπήρχε ένα προσκυνητάρι του Προφήτη Ηλία στο δρόμο προς τη Χαλκηδόνα και συγκεκριμένα στο ύψος των Lidl, στο οποίο γινόταν ο σχετικός εορτασμός μία φορά το χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου γυναίκες των Κουφαλίων φρόντιζαν να ανάβουν το καντήλι. Το προσκυνητάρι αυτό συχνά μετακινιόταν λόγω έντονων βροχοπτώσεων, ισχυρών αέρηδων κ.λ.π. και εν συνεχεία τοποθετούνταν και πάλι στο ίδιο, σχεδόν, σημείο.
Το 1965 ο πατήρ Γεώργιος Γκορίδης, έξι χρόνια μετά την χειροτονία του, συλλαμβάνει την ιδέα της κατασκευής ενός μόνιμου ξωκλησιού και ακολουθώντας την παράδοση που θέλει τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία να είναι κτισμένα στα υψώματα αναζητά τον ιδιοκτήτη της έκτασης που βρίσκεται σήμερα το ξωκλήσι και του προτείνει να το μεταβιβάσει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου έναντι 3.000 δραχμών. Ο ιδιοκτήτης αποδέχεται την πρόταση, υπογράφονται τα σχετικά συμβόλαια και το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, έκτασης δύο στρεμμάτων, βρίσκεται πλέον στην κυριότητα της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια ο ίδιος ιερέας συνοδευόμενος από μία ομάδα πιστών (ερανική επιτροπή) επισκέπτεται επαγγελματίες της πόλης μας, τους εκθέτει τη σκέψη του για την κατασκευή ενός ξωκλησιού του Προφήτη Ηλία στο συγκεκριμένο σημείο και ζητά την οικονομική τους συμπαράσταση για την υλοποίηση της ιδέας.

Στην προσπάθεια αναζήτησης οικονομικών πόρων μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πατήρ Γεώργιο καθώς όταν επισκέφτηκε το οδοντιατρείο του κυρίου Βασίλη Πραντσίδη, ο οδοντίατρος προθυμοποιήθηκε να καλύψει το συνολικό κόστος που απαιτούνταν για να ανεγερθεί το ξωκλήσι (οικοδομικά και άλλα υλικά, αμοιβή εργατών κλπ). Σε ανάμνηση της σχετικής οικονομικής βοήθειας που προσέφερε ο κ. Βασίλης Πραντσίδης και η σύζυγός του Μαρία Σόδη υπάρχει άλλωστε, ακόμη και σήμερα, σχετική μαρμάρινη επιγραφή.

aggeor2
(Φωτογραφία από τον εορτασμό του 2002)

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι τις εργασίες για το κτίσιμο του Προφήτη Ηλία είχαν αναλάβει οι οικοδόμοι Γιάννης Πάντσιος και Χαράλαμπος (Χάμπος) Δουλόπουλος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πέτρα η οποία χρησιμοποιήθηκε για το κτίσιμο του Προφήτη Ηλία προήλθε από τα λατομεία των Κουφαλίων και ήταν δωρεά του εργολάβου που εκείνο το χρονικό διάστημα εκμεταλλευόταν τα λατομεία.

Την επίβλεψη των σχετικών εργασιών είχε ο πατήρ Γεώργιος Γκορίδης ο οποίος όσον αφορά τη συνεργασία που είχε με τους δύο οικοδόμους θυμάται χαρακτηριστικά ότι το κίνητρο που τους παρείχε προκειμένου να επισπεύσουν το ρυθμό εργασίας τους ήταν η προσφορά ούζου το οποίο λάτρευαν, κυριολεκτικά, και οι δύο.

Η σύνδεση του Προφήτη Ηλία με το δίκτυο ύδρευσης έγινε χάρις στον κ. Γεώργιο Γκογκίδη, ο οποίος σε μικρή απόσταση από το ξωκλήσι δημιουργούσε, την ίδια χρονική περίοδο, πτηνοτροφική μονάδα. Όταν, λοιπόν, συνδέθηκε η μονάδα του με το δίκτυο ύδρευσης των Κουφαλίων προθυμοποιήθηκε να επεκτείνει τη σύνδεση ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες του Προφήτη Ηλία.

Η αγορά της καμπάνας έγινε με χρήματα που διέθεσε ο Σταύρος Βλαϊκίδης, πατέρας του οδοντίατρου Βλάση Βλαϊκίδη, ενώ η τοποθέτησή της στο καμπαναριό έγινε από τον κ. Γ. Γκογκίδη, ο οποίος λόγω της γειτνίασής του με το ξωκλήσι, όπως προαναφέρθηκε, συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορες εργασίες που γινόντουσαν κατά καιρούς στο ξωκλήσι.

Δύο ακόμη σημεία που πρέπει να σημειωθούν για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων είναι ότι κτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό, σταυροειδή, με τρούλο και ότι οι εικόνες που συνθέτουν το τέμπλο έχουν αγιογραφηθεί στην Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας.

Ολοκληρώνοντας, να επισημανθεί ότι τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Προφήτη Ηλία τον έθεσε, το 1965, ο τότε Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Διονύσιος (σχετική φωτογραφία) ενώ, τέλος, να αναφερθεί ότι η Μητρόπολη με πρόσφατο έγγραφό της επέτρεψε την τέλεση γάμων στο ξωκλήσι.

Το 1965 τίθεται ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Προφήτη Ηλία Κουφαλίων. Στην φωτογραφία (στην αρχή του άρθρου) , μεταξύ άλλων, διακρίνονται, από δεξιά προς αριστερά, οι: πατήρ Γεώργιος Γκορίδης, Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Διονύσιος, Δήμαρχος Κουφαλίων κ. Γκαλιπίδης Δημήτριος (ακριβώς πίσω από τον Μητροπολίτη), Αρχμανδρίτης π. Διονύσιος Πιερράκος και πατήρ Μιχαήλ Ζωγράφος. Πλάτη προς το φακό έχει ο, τότε, μηχανικός του Δήμου Κουφαλίων Γιάννης Βαφειάδης που ρυθμίζει τεχνικά ζητήματα του θεμέλιου λίθου

Ολοένα και περισσότεροι πιστοί επισκέπτονται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία την παραμονή της γιορτής του

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *