Κουφάλια:Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε κοριτσάκι 7 χρονών

Κουφάλια:Αδέσποτο σκυλί δάγκωσε κοριτσάκι 7 χρονών

Χθες Πέμπτη (22.09) νωρίς το βράδυ κοντά στην προέκταση της οδού Νικολάου Πλαστήρα στα Κουφάλια, μεγαλόσωμο σκυλί δάγκωσε κοριτσάκι 7 χρονών.Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε φιλικό πρόσωπο της οικογένειας που επικοινώνησε μαζί μας, δυο παιδιά έπαιζαν και έτρεχαν όταν ξαφνικά το σκυλί δάγκωσε την μικρή στον ώμο, η οποία αμέσως μετά έπεσε και χτύπησε και στο κεφάλι,14409314_1281844455182185_396784668_n ευτυχώς ελαφρώς όπως αποδείχτηκε.

Το άτυχο κορίτσι εκτός από το δάγκωμα ταλαιπωρήθηκε στη συνέχεια, καθώς αρχικά  μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Κουφαλίων απ όπου το παρέπεμψαν στο Ιπποκράτειο. Όταν έφθασε εκεί με την μητέρα της, της χορηγήθηκε αντιβίωση και τους ενημέρωσαν ότι σχετικά εμβόλια γίνονται  στο νοσοκομείο Παπανικολάου , στο οποίο πήγε τελικά σήμερα το πρωί.Το παιδί είναι καλά στην υγεία του και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Σήμερα  ενημερώθηκαν για το συμβάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αλλά και το αστυνομικό τμήμα Κουφαλίων, ενώ η οικογένεια θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Να θυμίσουμε ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί περίπου ένα μήνα πριν στο κεντρικό πάρκο Κουφαλίων, ενώ σύμφωνα με τους οικείους της οικογένειας, από περιγραφές που είχαν ακούσει τότε, πρόκειται μάλλον για το ίδιο σκυλί.

Τι θα κάνουμε, αν ένα ιδιόκτητο ή αδέσποτο σκυλί δαγκώσει ένα παιδί ή ενήλικα;

Οδηγίες και συμβουλές από τον Δρ. Χαράλαμπο Γκούβα

Ιατρικώς, οι κίνδυνοι είναι τρείς. Τραύμα, μόλυνση τραύματος, τέτανος, λύσσα.

(1)                  Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ιατρική αντιμετώπιση του τραύματος, μερική συρραφή, αντισηψία, επίδεση , 2 αντιβιοτικά για 8 μέρες, κλπ.

(2)                  Από απόψεως εμβολίων θα πρέπει να ελεγχθεί το ζώο αν έχει κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο. Εάν όχι, πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο μήπως πάσχει από λύσσα. Εάν είναι αδέσποτο, τότε το θύμα πρέπει να κάνει ένεση ανθρώπινης αντιλυσσικής ανοσοσφαιρίνης. Βλέπε σελίδα 635 του Εθνικού Συνταγολογίου έκδοση 2003.

(3)                  Επίσης το θύμα, χρειάζεται ανθρώπινο αντιτετανικό ορό ή και αντιτετανικό εμβόλιο, εάν δεν είναι εμβολιασμένο για τέτανο. Βλέπε σελίδα 637 του Εθνικού Συνταγολογίου, έκδοση 2003.

(4)                  Νομικώς, εάν το σκυλί πού δάγκωσε το παιδί είναι ιδιόκτητο, πρέπει μέσω δικηγόρου να υποβληθεί αγωγή κατά του ιδιοκτήτη για παράβαση διατάξεων του νόμου 3170/2003 με απαίτηση αποζημίωσης, και εάν το σκυλί είναι αδέσποτο, ομοίως πρέπει να υποβληθεί η ιδία αγωγή κατά του Δήμου της περιοχής όπου συνέβη το ατύχημα (αδίκηματα: παράβαση Ν. 3170/2003 και Πρόκληση σωματικής βλάβης εξ αμελείας του Δήμου).

Πηγή

Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου το οποίο αποφάσισε την αποζημίωση ενός ιδιώτη από τον Δήμο Βόλου με το ποσό των 2.000 ευρώ.

Η δημοτική αρχή αν και απευθύνθηκε σε αυτή ο δαγκωθείς δεν έκανε τίποτα – όπως καταγγέλθηκε – για την αγέλη των ζώων και έτσι η υπόθεση κατάληξε στα δικαστήρια.

Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ

«Την καταβολή χρηματικού ποσού 2.000 ευρώ από 7.000 ευρώ, που αιτούνταν, επιδικάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο στο Δήμο Βόλου με προχθεσινή του απόφαση, για επίθεση αδέσποτου σκύλου σε βάρος ιδιώτη. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που εκδίδεται, μετά από αγωγή για επίθεση αδέσποτου και η οποία είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2006. Ο αιτών, βολιώτης δικηγόρος, στις 10 Ιανουαρίου 2006 κινούνταν στο κέντρο του Βόλου και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Πολυμέρη και Αργοναυτών, όταν δέχθηκε την επίθεση αδέσποτου σκύλου, μέλους αγέλης.

Ο σκύλος τον δάγκωσε στο πίσω μέρος της γάμπας του αριστερού ποδιού και ο παθών μετέβη στο Νοσοκομείο Βόλου για παροχή ιατρικής βοήθειας. Ο παθών δήλωσε το περιστατικό στο Αστυνομικό τμήμα Βόλου και απευθύνθηκε εγγράφως στο Δήμο, ζητώντας την περισυλλογή της αγέλης των αδέσποτων σκύλων. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Παράλληλα, ο ενάγων απευθύνθηκε με το ίδιο αίτημα και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από τα αδέσποτα σκυλιά. Η αρμόδια κτηνίατρος ανταποκρίθηκε στο αίτημα, έγινε εξέταση στα σκυλιά και δεν διαπιστώθηκαν συμπτώματα λύσσας.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνεται επίσης ότι ο ενάγων υποχρεώθηκε να λάβει ισχυρή αντιβίωση και αντιτετανικό ορό, επιβαρύνοντας ζωτικά όργανα του οργανισμού του, ενώ υπέστη μεγάλο άγχος για την εξέλιξη της παρακολούθησης των σκύλων που του επιτέθηκαν, ανησυχώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο μετάδοσης από το αδέσποτο ζώο μολυσματικών ασθενειών, με αποτέλεσμα να υποστεί ηθική βλάβη, για την αποκατάσταση της οποίας ζητεί να υποχρεωθεί ο εναγόμενος Δήμος – κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 932 του Αστικού Κώδικα – να του καταβάλλει το ποσό των 7.000 ευρώ, σύμφωνα με τη δήλωσή του στο ακροατήριο και το δικαστικό υπόμνημα.

Ο εναγόμενος Δήμος στο δικό του υπόμνημα ισχυρίζεται ότι η αγωγή έπρεπε να απορριφθεί ως αβάσιμη, γιατί έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πόλη και την ανάγκη περισυλλογής τους, από το 1999 είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για σύσταση επιτροπής, για την προώθηση λειτουργίας κυνοκομείου και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Επίσης ο Δήμος στον ισχυρισμό του αναφέρει πως ο ενάγων δεν περιγράφει τους αδέσποτους σκύλους που του επιτέθηκαν, ώστε να διευκρινιστεί αν ήταν ζώα που είχαν σήμανση και συνεπώς είχαν περισυλλεγεί και είχαν δεχτεί κτηνιατρική φροντίδα, άρα είχαν κριθεί μη επικίνδυνα και επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το δικαστήριο θεωρεί πως ο Δήμος έκανε παραλείψεις, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του αιτούντος για περισυλλογή του αδέσποτου σκύλου, που τον δάγκωσε προς παρακολούθησή του και κρίνει πως ο παθών δικαιούται χρηματικής ικανοποίησης, που ανέρχεται στο εύλογο ποσό των 2.000 ευρώ.

Ένα ακόμη στοιχείο που επισημαίνει η δικαστική απόφαση, επικαλούμενη το άρθρο 24 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι ότι “στην αρμοδιότητα των Δήμων και των κοινοτήτων ανήκουν ιδίως η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προστασία της ζωής και της υγείας των κατοίκων και η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων πρόληψης, άμεσης βοήθειας και θεραπείας…”. Ειδικά για τα αδέσποτα, ο νόμος αναφέρει (και το επικαλείται η απόφαση), πως “αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες…”».

11 comments

  1. Ευχές για την τάχιστη και χωρίς περιπλοκές ανάρρωση της άτυχης μικρης και όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά (η φοβία της προς τους σκύλους θα είναι το λιγότερο …).
    Ως “ζην επικινδύνως” άτομο και άσχετος … θα τολμούσα να προτείνω τη συνδρομή της δραστήριας και λαλίστατης φιλοζωικής στήλης του παρόντος site να πάρει ενεργή θέση τόσο για το παρόν συμβάν όσο και με ρεαλιστικές προτάσεις – όχι ηθικοπλαστικά ευχολόγια – προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος των “μεγαλόσωμων …”!! αγελαίων αδέσποτων στη περιοχή μας λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δυνατότητές μας τόσο για “ιατρικές” και για “νομικές” δράσεις είναι περιορισμένες … Θα περιμένω …

  2. Τα ιδια κ τα ιδια……μονο λογια απο πραξεις μηδεν….Δαγκωσε το παιδακι…..ΓΙΑΤΙΙΙΙΙ ΤΟ ΔΑΓΚΩΣΕ???? ΟΕΟ!

  3. Για την “περιπλάνηση των αδέσποτων” εντός της πόλης ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ είναι ο ίδιος ο ΔΗΜΟΤΗΣ (ιδιοκτήτης σκύλου) που με την συμπεριφορά του τα δημιουργεί!! Και εν συνέχεια ορισμένα γίνονται επιθετικά μόνο αν τα πειράξεις!! Τελικά και αυτό πρέπει να το λύνει η εκάστοτε δημοτική αρχή!! Ο δημότης (ανεύθυνος) πάντα βγάζει την ουρά του απ΄ έξω?

  4. Μόνο αν το επόμενο θύμα είναι από το σόι τους θα γίνει κάτι με τα αδέσποτα!

  5. Να προσέχουν όλοι,,ο Δημος τα σκυλια ,,κ οι μάνες τα παιδιά,,…υπάρχουν κ αυτά στη ζωή μας ….

    • Αχ και να ξέρατε κυρία Γιαννακουλα πόσο αστοχο είναι αυτό που λέτε.

    • Άστοχο γιατί..? Υποχρέωση του δήμου είναι να μεριμνά για τα αδέσποτα,,………που σε καμιά χώρα δεν υπάρχουν…….τουλάχιστον σε όποιες εχω πάει ………..και δεύτερον οι μανούλες που έχουν μικρά παιδάκια ας είναι πιο προσεκτικές……..το άστοχο που υπάρχει??? μήπως στο οτι σε.λιγο θα μας δαγκώνουν.οι λαθρο. …? αν δεν το εχεις αντιληφθεί εισαι ευτυχής…θα χαρώ ειλικρινα να μου επισημάνεις την αστοχία μου……

    • Μια χαρά τα λες αλλά το παιδί που δαγκωθηκε από τον σκύλο είναι προσφυγοπουλο που μένει στα Κουφαλια. Εδώ κολλάει το αστοχο.

    • Δεν αντιλέγω. και δεν έχει να κάνει θα μπορούσε να είναι κ δικο μου . δικο σου κτλ.κ στην τελική μέχρι να μεγαλώσει ενα παιδι το προστατεύει η αθωότητα.της ηλικιας του…..αυτο ισχύει κ .για το προσφυγκοπουλο…!….εγω μίλησα για λαθρο μεγάλους.. Να είσαι καλά…?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *