Κουφάλια:Ξεκινάνε οι διαγραμμίσεις για οριοθέτηση χώρων της λαϊκής -Θα συνεχιστούν από την Περιφέρεια στο σύνολο των λαϊκών αγορών

laikikoufalia1
Διαγραμμίσεις στις 91 λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης για την οριοθέτηση των πάγκων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 

Από τη λαϊκή αγορά των Κουφαλίων ξεκινούν τις επόμενες μέρες εκτεταμένες διαγραμμίσεις για την οριοθέτηση των χώρων των πάγκων που αναπτύσσουν παραγωγοί και έμποροι στο σύνολο των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης.
Η Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταρτίσει ένα ευρύ πρόγραμμα εργασιών διαγράμμισης και στις 91 λαϊκές αγορές του νομού, με στόχο την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία στην ομαλή λειτουργία τους.
Στην προσπάθειά της αυτή έχει τη στήριξη των συνδικαλιστικών φορέων τόσο των επαγγελματιών όσο και των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στο εγχείρημα και τη διάθεση τους για συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας – Θράκης Αγγελος Δερετζής, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Γιώργος Χρυσαφίδης, ηΔιευθύνουσα Σύμβουλος του Σωματείου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Ελένη Μαραγκάκη, το Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Παραγωγών «ΠΡΟΟΔΟΣ» Γιώργος Λαβίδας, το Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «ΟΜΟΝΟΙΑ» Κώστας Καρυπίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παραγωγών Χαρίτος Κεχαγιάς.
Όπως συμφωνήθηκε οι διαγραμμίσεις με τα ειδικά μηχανήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να οριοθετηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα τετραγωνικά μέτρα που δικαιούται να καταλαμβάνει ο κάθε πάγκος (είτε ανήκει σε επαγγελματία, είτε σε παραγωγό), θα ξεκινήσουν από λαϊκές αγορές στους περιφερειακούς Δήμους και κατόπιν θα συνεχιστούν στις λαϊκές που λειτουργούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Μέσω των διαγραμμίσεων στόχος είναι να μπει επιτέλους τάξη στην ανάπτυξη των λαϊκών αγορών ανά περιοχή, καθώς ο έλεγχος θα καταστεί ευκολότερος. Επίσης, να αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τους παράνομους (μη έχοντες τη σχετική άδεια) πωλητές και μικροπωλητές που καταλαμβάνουν θέσεις νόμιμων πωλητών. Επιπλέον, να δοθεί λύση στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται και μεταξύ κατόχων νόμιμης άδειας πώλησης προϊόντων, δεδομένου ότι έως σήμερα αρκετοί στήνουν πάγκους κατά πολύ μεγαλύτερους από το επιτρεπόμενο, εις βάρος των υπολοίπων.
Εξάλλου, η υλοποίηση των εργασιών διαγράμμισης θα συμβάλλει στην άνετη και απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών – καταναλωτών εντός των χώρων των λαϊκών αγορών, αφού με την αποτύπωση των επιτρεπόμενων τετραγωνικών για την ανάπτυξη των πάγκων, θα δημιουργηθούν ικανοί ελεύθεροι χώροι μεταξύ τους οι οποίοι θα επιτρέπουν την ασφαλή, άνετη και ομαλή πρόσβαση και κυκλοφορία καταναλωτών κάθε ηλικίας.
Σε ό, τι αφορά στο κόστος των διαγραμμίσεων, παρόλο που στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχαν δεσμευτεί 170.000 ευρώ για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, οι εργασίες θα εκτελεστούν με ίδια μέσα, από υπηρεσίες και προσωπικό της Περιφέρειας.

«giouΟι διαγραμμίσεις είναι η πρώτη αναγκαία κίνηση για να προχωρήσουμε στους συστηματικούς ελέγχους που είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε άμεσα στους χώρους των λαϊκών αγορών. Κανείς δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα και δεν θα το επιτρέψουμε. Οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει και στηρίζουν καθημερινά το θεσμό των λαϊκών, εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας τους και είναι πολύ σημαντικό ότι και τα σωματεία των παραγωγών και των επαγγελματιών είναι πρόθυμα να βοηθήσουν. Πολύ σύντομα πιστεύω θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την τοποθέτηση χημικών τουαλετών (W.C.) και μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην αισθητική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών στο νομό Θεσσαλονίκης», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους των παραγωγών και των επαγγελματιών ο κ. Γιουτίκας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει τη λήψη απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την απαλλαγή των πωλητών από την υποχρέωση καταβολής του ημερήσιου τέλους προσέλευσης στις λαϊκές αγορές, κατά τις προηγούμενες ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας που δεν μπόρεσαν να εργαστούν.

One comment

  1. με τα αυτοκνητα των παραγωγων που ειναι σταθμευμενα πισω απο τους παγκους πανω στα πεζοδρομια και κρυβουν τα μαγαζια τι θα γινει εχουν σκοπο να τα απομακρυνουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *