Κουφάλια:Παραγωγοί ξεκίνησαν την καλλιέργεια Αρώνιας-“Το βατόμουρο της νιότης”

dsc_0224

Μια νέα προσπάθεια έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό ορισμένοι παραγωγοί του Δήμου Χαλκηδόνος και των ΑΘύρων.Αποφάσισαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και παραγωγή “αρώνιας”.Μιας καλλιέργειας που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν παντελώς άγνωστη στην Ελλάδα.

Το e-koufalia.gr μίλησε με τον κ.Δημήτρη Σιώπη από τα Κουφάλια, έναν από τους ελάχιστους και πρωτοπόρους παραγωγούς στον Δήμο Χαλκηδόνος, που μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο έχουν ξεκινήσει  την καλλιέργεια βιολογικής αρώνιας.

dimitris” Με την αρώνια ξεκινήσαμε εδώ και τρία χρόνια λόγω της κρίσης.Πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας.Επιλέξαμε το συγκεκριμένο φυτό γιατί είναι πολύ ευεργετικό και είναι από τις νέες καλλιέργειες.Η καλλιέργεια μας είναι βιολογική και δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα.Η πρώτη καλλιέργεια στην περιοχή μας έγινε από μας στα ΆΘυρα και στη συνέχεια στα Κουφάλια, μετά ακολούθησαν ο Σιδέρης Μαργούτας επίσης στα Κουφάλια, ο Γιώργος Μίχος στα Άθυρα και ο Σοφοκλής Δασκαλάκης στην Γέφυρα.Αυτοί είναι σήμερα οι καλλιεργητές αρώνιας εδώ στην περιοχή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν καθώς και για το από που μπορείτε να το προμηθευτείτε, επικοινωνήστε με τον κ.Σιώπη στο 6977 581572

ΒΙΝΤΕΟ

Ήδη μεγάλες βιομηχανίες άρχισαν να προσφέρουν στην αγορά προϊόντα με βάση την αρώνια, όπως χυμός και τσάι

aronol

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα του Δρ.Ιωάννη Σπανού για την αρώνια.Ένα φυτό με..χίλιες χρήσεις όπως λέει χαρακτηριστικά

dsc_0216dsc_0217dsc_0220
Τι είναι όμως η” αρώνια η μελανόκαρπη” και γιατί κατατάσσεται στα ευεργετικά φυτά;

Το «βατόμουρο της νιότης».
Ελληνική Αρωνία (Βιολογική) (Aronia berries)
Ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού:
– Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
– Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
– Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα
– Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς
Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες
– Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου
– Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
– Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό
– Έχει Αντισηπτικές ιδιότητες: Ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδιά. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα
– Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές
– Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
– Έχει υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς

dsc_0222Η Αρώνια η Μελανόκαρπη είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-3 μέτρων και στη διεθνή κλίμακα …
των φαρμακευτικών φυτών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις. Είναι μακρόβιος, μειωμένων απαιτήσεων και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C. Ο καρπός της είναι μικρός: 7-10 χιλιοστά, στρογγυλός, μαύρος και ωριμάζει από τα μέσα του Αυγούστου. Η παραγωγή αρχίζει από το τρίτο έτος και σταδιακά αυξάνεται.

Το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό, ενώ αυτή αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα και η φυτεία διαρκεί έως 100 έτη. Θεωρείται βιολογική καλλιέργεια διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις ή ψεκασμοί καθόσον μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί ότι το φυτό προσβάλλεται από ασθένειες

Η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους καλά στραγγιζόμενων εδαφών. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με καρπούς, μοσχεύματα και σπόρους.
Είναι είδος λιτοδίαιτο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά. Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη. Απαιτεί ηλιοφάνεια. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, σε μέτρα, είναι 3 x 3, 3 x 2,5 ή 3 x 2.
Δεν χρειάζονται χημικά λιπάσματα, διότι η καλλιέργεια της αρώνιας γίνεται κατά κανόνα βιολογικά. Όμως η παραγωγή αυξάνεται με την εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά), διότι βελτιώνεται η δομή και η σύσταση του εδάφους.dsc_0217
Σαν φυτό είναι ευαίσθητο σε συνθήκες μακράς ξηρασίας και για τον λόγο αυτό χρειάζεται άρδευση (κατά προτίμηση σε στάγδην), ιδιαίτερα στα πρώτα έτη μετά τη φύτευση, διότι η άρδευση της φυτείας βελτιώνει κατά πολύ τις τελικές αποδόσεις.
Η σκληρή και παχιά επιδερμίδα των φύλλων, καθώς και η μεγάλη περιεκτικότητα των φύλλων και των καρπών σε πολυφαινόλες αποτελούν σημαντική φυσική άμυνα για το φυτό. Στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες από μύκητες ή έντομα.
Η συγκομιδή των καρπών της αρώνιας γίνεται από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι καρποί διατηρούνται νωποί σε ψυγεία (2°C) και πωλούνται ως νωποί ή διατηρούνται ως κατεψυγμένοι ή σε μορφή σταφίδας. Επίσης, μπορούν να μεταποιηθούν σε εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και οικονομικής σημασίας όπως οι μαρμελάδες, χυμοί, σιρόπι ή κρασί.
Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο η ζήτηση σε καρπούς και μεταποιημένα προϊόντα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό.

 

3 comments

  1. Ενδιαφερον αρθρο!!! Μηπως τωρα που δεν παει καλα η ελια να βαζαμε αρωνια!!!

  2. Αντε να προλάβουμε και εμείς οι μεγάλοι

  3. Εξαιρετικής ποιότητας η φετινή σοδιά!!!!
    Συγχαρητήρια Δημητρη!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *