Κουφάλια-IEK: Επιστολή δημάρχου και ερώτηση Φάμελλου στη βουλή

Επιστολή προς την Υπουργό παιδείας αλλά και τους βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης απέστειλε ο δήμαρχος Χαλκηδόνος σχετικά με το ενδεχόμενο να κλείσει το ΙΕΚ Κουφαλίων καθώς με την επικείμενη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου θα κλείσουν τα ΙΕΚ στα οποία φοιτούν κάτω από 250 σπουδαστές.

2 comments

  1. Γιώργος Αρκτούρος

    Αναρωτιέμαι πόσο κρίσιμες είναι τελικά οι έκτακτες συνθήκες, όταν η κυβέρνηση συνεχίζει να περνάει νομοσχέδια, με τα 2/3 της Βουλής να απουσιάζουν από τα έδρανα. Ας δεχτούμε ότι το ΙΕΚ δεν θα κλείσει εντελώς, αλλά θα συγχωνευτεί με άλλο, που έχει πάνω από 250 σπουδαστές. Αυτό σημαίνει ότι στους 250 θα προστεθούν οι 120 των Κουφαλίων, αν καταφέρουν να καλύψουν τα νέα έξοδα μετακίνησης. Μιλάμε δηλαδή για 370 σπουδαστές (το λιγότερο), την στιγμή που ένα οποιοδήποτε ΙΕΚ βρίσκεται στα όριά του, με 300 σπουδαστές. Μόλις αποφοίτησα και το γνωρίζω από πρώτο χέρι. Αυτό που προφανώς θέλουν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τα μεγάλα κεντρικά ΙΕΚ, ενισχύοντάς τα με σπουδαστές από συγχώνευση. Το ΙΕΚ Κουφαλίων βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο και εξυπηρετεί και την Ημαθία, όχι μόνο την Πέλλα και το Κιλκίς. Κι αν έχει λειτουργικά προβλήματα, αυτό οφείλεται στην συνολική απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας, και όχι στο πόσοι το επιλέγουν. Κλείσιμο σημαίνει ερημοποίηση και φτωχοποίηση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αδυναμία των ασθενέστερων να σπουδάσουν και απόλυση προσωπικού. Κι έχω να καταθέσω ότι από την τηλεφωνική επικοινωνία μου με το ΙΕΚ Κουφαλίων έλαβα αμέσως ανταπόκριση στο αίτημά μου, που ήταν τόσο κοινωνικό, όσο και οικονομικό. Κάτι που δεν συνηθίζεται στο δημόσιο. Ας σταματήσουμε όλοι μαζί την αντισυνταγματική πολιτική της κυβέρνησης. Ας κάνουμε κάτι, ατομικό ή συλλογικό. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και δέκα χρόνια.

    • Γιώργος Αρκτούρος

      Αυτό που εννοούσα μιλώντας για κοινωνικό και οικονομικό αίτημα, ήταν ένα σαφώς εκπαιδευτικό αίτημα με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Αναφερόμουν δηλαδή στην επιθυμία μου για μετεγγραφή από το ΙΕΚ στο οποίο συνεχίζω τις σπουδές μου, στην Θεσσαλονίκη, υπό την έννοια ότι κάτι τέτοιο έχει να κάνει με διαχείριση χρημάτων, καθώς είμαι άνεργος και θέλω να ξοδεύω λιγότερα στις μετακινήσεις μου, αλλά είναι και κοινωνικό, γιατί θα συνδεθώ με την αγορά του τόπου μου, μέσω και της πρακτικής, και όχι με την αγορά ενός μεγάλου αστικού κέντρου. Συνήθως οι μετεγγραφές προωθούνται τον Σεπτέμβριο, αλλά βάσει κανονισμού μπορούν να γίνουν και τον Φεβρουάριο. Το ΔΙΕΚ Κουφαλίων δέχτηκε την πρότασή μου, παρόλο που σαφώς έχει την υποχρέωση να το κάνει, όπως και κάθε ΙΕΚ. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό το ΔΙΕΚ Κουφαλίων. Αύριο θα κλείσουν το κέντρο Υγείας της περιοχής μας. H λύση δεν είναι να κοιτάμε μόνο τα δικά μας προσωπικά προβλήματα. Ζούμε σε κοινότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *