Κουφάλια-Κ.Υγείας: Πληροφορίες για αποδυνάμωση -Ανακοίνωση

Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι κομβικός για την εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την πανδημία ορθώς ενισχύθηκε προ διμήνου η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων ( επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό, διενέργεια μοριακού ελέγχου στα ύποπτα περιστατικά και ιχνηλάτηση, ξεχωριστή λειτουργία ΤΕΠ covid).

Το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο του Δήμου Χαλκηδόνος καθώς και κοινότητες όμορων Δήμων των νομών Πέλλας και Κιλκίς, δηλαδή έναν πληθυσμό που ξεπερνάει τα 35000 άτομα. Ο πληθυσμός αυτός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος επιδημιολογικά από την πανδημία και η εξυπηρέτησή τους από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα κρούσματα covid-19 να αντιμετωπίζονται επιτυχώς σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και να μην επιβαρύνουν τα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Επιπλέον στο Κέντρο Υγείας εξυπηρετούνται καθημερινά και σε 24ωρη βάση πλήθος επειγόντων περιστατικών τόσου του Παθολογικού όσο και του Χειρουργικού τομέα, γεγονός που βοηθάει στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς και του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύει το προσωπικό, καθώς οι εφημερίες και οι βάρδιες καλύπτονται οριακά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η πληροφορία για μετακίνηση προσωπικού από το Κέντρο Υγείας σε τριτοβάθμια νοσοκομεία προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής διότι θα είναι αδύνατη η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό επιπλέον θα υπονομεύσει και τη λειτουργία των τριτοβάθμιων νοσοκομείων διότι μεγάλος αριθμός περιστατικών θα απευθύνεται απευθείας στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την οριακή τους λειτουργία.

Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση και η ψυχραιμία στις αποφάσεις των υπευθύνων για την κατανομή του προσωπικού. Η διατήρηση των υπαρχόντων δομών πρωτοβάθμιας υγείας και η ενίσχυση με νέο προσωπικό των νοσοκομείων πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Στη χώρα μας υπάρχει εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό το οποίο παραμένει άνεργο και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Καλούμε επίσης την κεντρική διοίκηση του Δήμου να παρέμβει και να αναδείξει το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί, διότι η σωστή λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας είναι αυτή που θα βοηθήσει ουσιαστικά και θα αποσυμφορήσει τα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Το παραπάνω κείμενο συνυπογράφουν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Χαλκηδόνος καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο Κουφαλίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *