Λαγκαδάς:Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης δημιουργήθηκε σε μια έκταση 32 στρεμμάτων στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μπαρέτη, στην είσοδο της πόλης του Λαγκαδά. Είναι το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και παράλληλα το πρώτο στρατόπεδο που αξιοποιείται και αποδίδεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση κυρίως μικρών μαθητών αλλά και την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των συμπολιτών μας. Παράλληλα είναι και ένας χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής, ανοιχτός σε όλους.

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», είναι ένας φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγκεκριμένος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 2939/2001 και την κοινοτική οδηγία 94/62/ΕΚ), με αποστολή του την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα. Τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που υλοποιεί, λειτουργούν και ως “Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής Στην Πηγή”, τα οποία αναφέρονται στο νέο “Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων” της Ελληνικής Πολιτείας. Η λειτουργία τους τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης” είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης που περιλαμβάνει:

  • Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων για τους ανακυκλωτές
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης
  • Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλωσίμων υλικών
  • Χώρο Περιβαλλοντικών Παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος
  • Παιδότοπο, ώστε να διασκεδάζουν οι μικροί φίλοι ανακυκλωτές.
  • Αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε να γίνονται μουσικά και θεατρικά δρώμενα για την ανακύκλωση και το περιβάλλον
  • Χώρο αναψυχής, ώστε να κάθονται οι γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των μικρών ανακυκλωτών στο Πάρκο.
  • Πράσινο (δέντρα, φυτά κ.α.), βοτανικό κήπο, οικολογική λίμνη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο η επένδυση για τη δημιουργία του Πάρκου όσο και η συνεχής λειτουργία του, καλύπτεται με δαπάνες και ευθύνη της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», χωρίς καμία επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαγκαδά.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης μιλώντας για την αξία του έργου για την περιοχή μας δήλωσε: «Με χαμηλό για την αξία του έργου κόστος, είμαστε ο πρώτος δήμος της Θεσσαλονίκης που αξιοποιεί ένα πρώην στρατόπεδο. Με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ελεύθερους χώρους, με έμφαση στο πράσινο και στην ανακύκλωση, με στόχο τις νεότερες γενιές και ένα καθαρότερο και πιο ποιοτικό μέλλον για την πόλη μας και τα χωριά μας, εργαστήκαμε σκληρά και κατορθώσαμε σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε μια επένδυση με περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, με δυνατότητες πολιτιστικής αξιοποίησης και με άμεσα οφέλη για τους δημότες μας, αλλά και για τους επισκέπτες του πάρκου από άλλες περιοχές. Είναι ένα υπερτοπικό project, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης, ένας ιδανικός χώρος για την οικογένεια. Παράλληλα προετοιμάζουμε ήδη και τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις (χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων) και πρότυπη παιδική χαρά για να δώσουμε όλη τη διάσταση που σχεδιάσαμε για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου. Ένα χαρακτηριστικό θα σας δώσω για τη σπουδαιότητα αυτού του έργου: Η Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο (μετά τη Σουηδία) που αποκτά και λειτουργεί ένα Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο οι καταναλωτές επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες. Σε αυτή λοιπόν την πλέον σύγχρονη εξέλιξη στα ζητήματα ανακύκλωσης συμμετέχει ο Δήμος Λαγκαδά και αυτό μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι. Με τη δημιουργία του Πάρκου ενισχύεται η περιβαλλοντική συνείδηση των συνδημοτών μας, ενώ παράλληλα θα προκύψουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη για το Δήμο Λαγκαδά και τους δημότες».

Τα Εγκαίνια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Λαγκαδά θα τελεστούν το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 11:00 π.μ., παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Σημ e-koufalia.gr: Την ώρα που στο Δήμο Χαλκηδόνος ψάχνουν ανάλογους χώρους για να τους κάνουν χωματερές ζώων, στο Δήμο Λαγκαδά κάνουν  το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *