Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκηδόνας:Κορονοϊός-Προτάσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκηδόνας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας του κοροναϊού τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης και με υπευθυνότητα απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και την προστασία των εργαζομένων. H τήρηση των αναγκαίων κανόνων υγιεινής από όλους μας είναι ένα το κρατούμενο. Βασικότερος όμως παράγοντας για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η ευθύνη του δημοσίου συστήματος υγείας ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες.

Δυστυχώς, σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της Υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, που ήταν αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ,  πολιτικών που μετέτρεψαν την υγεία σε εμπόρευμα και την υποβάθμιζαν   διαχρονικά πολύ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.

Υποστελέχωση των νοσοκομείων σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, 100 κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ, εντατικοποίηση της εργασίας, συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων.  Τα τεράστια κενά δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη τα αιτήματα των υγειονομικών. Δεν αρκούν τα ανέξοδα χειροκροτήματα.

Τα καλέσματα για συναίνεση στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική ουσιαστικά αφορούν τους εργαζόμενους, το λαό, καλώντας μας να δεχτούμε να ξαναπληρώσουμε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Στάση ευθύνης λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, ενός οργανισμού της Τοπικής Διοίκησης, όπως ο Δήμος μας, δεν είναι να αποσιωπά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να στοιχίζεται πίσω από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Απαιτείται να υλοποιήσει τα μέτρα ευθύνης του και να αρθρώσει λόγο διεκδικητικό.

Για να προστατευθεί ο λαός δεν αρκεί η αναγκαία ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών. Αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη ούτε την ευθύνη των διοικήσεων των Δήμων, οι οποίες με τη σειρά τους πρέπει να απαιτήσουν αλλά και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού. Οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και στους Δήμους και γενικά στον Δημόσιο Τομέα είναι που δημιουργούν τον πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν προέκυψε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία, ούτε και είναι αντικειμενικός.

Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε για την εμπορευματοποίηση της υγείας και άλλων κερδοφόρων τομέων του δημοσίου και των ΟΤΑ.

 •  Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου χαλκηδόνος για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για τα κλειστά καταστήματα.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και από την καταβολή μισθωμάτων για το επόμενο εξάμηνο των μικροεπαγγελματιών, που μισθώνουν δημοτική περιουσία. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για τα χρέη τους προς το Δήμο.
 •  Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου
 •  Μέτρα προστασίας εργαζομένων στο Δήμο. Άμεση χορήγηση όλων των μέσων ατομικής προστασίας.
 • Επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους  που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες και σε χώρους συγχρωτισμού.
 •  Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
 •  Καταγραφή ΑΜΕΑ, υπερήλικων, απόρων, διάγνωση αναγκών για συνταγογράφηση, διανομή φαρμάκων και τροφίμων.
 •  Υποχρεωτική Ειδική Άδεια στους εργαζόμενους γονείς και σε όσους έχουν μέλος της οικογένειας που ανήκει σε ευπαθή ομάδα με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας.
 •  Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” για τις καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους. Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανήμπορους.
 • Καταγραφή και προμήθεια μέσω σχολικών επιτροπών ή Δήμου με κρατική χρηματοδότηση όλων των μέσων που θα απαιτηθούν για τους μαθητές που θα χρειαστούν να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με προτεραιότητα σε αυτούς της Γ΄ Λυκείου.

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΤΩΡΑ, όμως, είναι: Να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό, σε εξοπλισμό και υλικά στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων και σε όλα τα αγροτικά ιατρεία του Δήμου και στις άλλες δομές υγείας.

Προβλήματα υπήρχαν και πριν τον κοροναϊό και ζητούσατε από τους δημότες να τα λύσουν με εθελοντική προσφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *